Декларация на ПГКБ

Дек 18, 2012 Новини БСП 0 1195

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от зам

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

Уважаеми дами и господа,

От името на парламентарната група на ПГКБ заявявам, че в последните дни сме свидетели на парламентарна криза, в резултат от поведението на ПП ГЕРБ. Повече от два месеца ГЕРБ проявява липса на чуваемост по проблемите, свързани с изборното законодателство. Особено е значението на гаранциите за провеждането на честни избори и осигуряване на демократичния процес в България. Дискусията обаче се свежда преди всичко до технически процедури.

Това поведение е резултат от арогантността и високомерието на управляващите, които достигнаха връхна точка при приемането на промените в Изборния кодекс. Стигнахме отново до парадоксалната ситуация управляващото мнозинство да обвинява опозицията за липсата на мнозинство и да търси извинение за действия, с които то самото ескалира напрежение в парламента. Включително и днешното заседание нямаше да бъде възможно, ако опозицията не се беше регистрирала.

Липсата на доверие у гражданите за честността на изборите е налице, но тя е свързана и с една липса на доверие и в парламента, че той може да създаде гаранции за честни избори. Липсата на политическо доверие у ПП ГЕРБ се изроди в опити за създаване на нормативна основа за фалшифициране на изборите, което води, уважаеми господа от управляващото мнозинство, до вашата политическа изолация във и извън НС.

Ние от Коалиция за България няма да легитимираме промени, които не гарантират следващите избори срещу фалшификации. Чрез промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ искаха да прокарат на тъмно, чрез натиск, се създадат предпоставки за още по- мащабни фалшификации на резултатите от изборите. Никой не си задава въпроса как така се случи, че при 700 000 по- малко участвали в изборите за президент на първи тур, броят на недействителните бюлетини се увеличи тройно- три пъти! Трябва да се търсят решения в закона, които да не водят до такива резултати.

Тези дни странно прозвуча и ангажирането на ЦИК с политически констатации относно изборното законодателство. Още повече, че сме запознати и с предишни становища на ЦИК, в които се констатира необходимостта от промени на изборното законодателство. Знаем, че няма друга ЦИК през тези 20 години, която да е създала такава системна практика на дописване на закона, което наблюдавахме както на протеклите президентски и местни избори, така и при подготовката на национален референдум. А те дори се ангажират с политически констатации.

Ние от Коалиция за България не можем да приемем тезата на министър-председателя: „Оправяйте се в парламента, защото изборите са ваш въпрос". И въпреки становището на ЦИК от юли тази година, и до момента, и при обсъждането в комисия, не постъпиха никакви ясни позиции от Министерски съвет, министъра на финансите, областните управители и Национално сдружение на общините.

 

Уважаеми народни представители, ние настояваме да бъдат отчетени препоръките в доклада на ОССЕ и по- специално:

-Изборният кодекс да осигури включването на опозицията в ръководните позиции на всички нива на изборната администрация, за да се намали усещането за политическо пристрастие.

- Да се осигури публичност при заседанията на избирателните комисии на всички нива и те да бъдат отворени за обществеността по време на целия изборен период.

-Правната рамка, касаеща медиите, и в частност обществените радио и телевизия, трябва да гарантира редакторска свобода за отразяване на предизборната кампания.

-Трябва да бъде разработена изчерпателна и уеднаквена обучителна програма за всички членове на СИК, в която да се разглеждат преброителните процедури и обработката на протоколите с резултати. Промените, които искат управляващите предполагат драстични нарушения- несъставяне на протоколи в избирателните комисии, дописването на служебни протоколи.

-Правната рамка трябва да включва безплатно ефирно време по обществените радио и телевизия за участниците в изборите. Има и други препоръки, които ние ще отстояваме в пленарна зала.

 

Уважаеми народни представители, като отчитаме, че провеждането на честни избори е в основата на демократичното развитие на обществото, ние от ПГКБ НАСТОЯВАМЕ ЗА:

-Ревизия на внесените промени, с оглед гарантиране честността на предстоящите през 2013-та избори в България

-Настояваме за политически консултации, включително с извънпарламентарно представени сили и неправителствения сектор, за изработването на законодателство, което да създаде максимум гаранции срещу практиките, на които българските граждани станаха свидетели на последните редовни проведени избори в България

-Ще запознаем и представителите на европейските страни в България за начина, по който се прие изборното законодателство и ефектите, които се създават по отношение на предстоящите избори