БСП прави платформа за правителство на разума, което ще възроди България и ще даде перспектива на хората

Дек 08, 2012 Новини БСП 0 1276

Сергей Станишев: Протягаме ръка към всеки българин, който е готов да има лична ангажирана позиция, към всеки, който иска да живее свободно     Следващото правителство трябва да бъде правителство на разума, което ще даде перспектива на хората и ще възроди страната

Сергей Станишев: Протягаме ръка към всеки българин, който е готов да има лична ангажирана позиция, към всеки, който иска да живее свободно

 

 

Следващото правителство трябва да бъде правителство на разума, което ще даде перспектива на хората и ще възроди страната. То трябва да бъде честно, а не лъжливо, каквото е правителството на ГЕРБ. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията. В изказването си той акцентира върху дълга на БСП да формулира средносрочна перспектива за развитието на България. „Искаме да сложим точка на прехода и да дадем перспектива на страната като европейска, демократична, конкурентноспособна, социална държава. Необходима е промяна - достатъчно радикална и отговорна", изтъкна Станишев. Според него следващото правителство трябва да носи характера и програмата на национално отговорно правителство, което не е тяснопартийно. То трябва да решава национални задачи и да изведе страната от батака, в който я вкара ГЕРБ. „Трябва да даде смисъл на хората да останат в България", добави лидерът на социалистите. Станишев беше категоричен, че страната ни се нуждае от правителство, което да възроди справедливостта и да реабилитира духовността. Важно е да се да възстанови и достойнството на държавата, а не както сега Бойко Борисов се хвали, че в САЩ не получил забележки.

Председателят на БСП очерта основните стълбове на бъдещото управление - възстановяване на отговорната и подотчетна на хората държавност; държава, която отстоява демокрацията и свободата; държава, която създава условия за реална конкуренция в икономиката; държава, която активно участва в привличането на инвестиции и на производствена икономика; по- силна социална държава.

„Тези цели са национално необходими и БСП е носителят и платформата за тях", заяви Станишев и отбеляза колко е важно да се създаде обществена подкрепа за тази платформа. „Протягаме ръка към всеки българин, който е готов да има лична ангажирана позиция, към всеки, който иска да живее свободно в собствена държава", добави лидерът на социалистите. Според него БСП е способна да изпълни тази задача, ако бъде единна, с добра организация и ако се отвори към гражданите, които отхвърлят днешното статукво. По думите му  трябва да се води диалог с политическите сили, извън ГЕРБ, с неправителствения сектор по две ключови теми - как да се гарантират честни и свободни избори и от какво има нужда страната ни като управление.

„Трябва да покажем, че ние сме алтернативата", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че се роят много псевдоалтернативи, с които управляващите целят да разпилеят протестния вот. По думите му ГЕРБ купува цели партии и формира коалиции, за да си има партньори и за да излъже хората отново. „БСП се превръща в основен защитник на демократичните ценности", добави Станишев.

Председателят на БСП беше категоричен, че България не може да издържи още четири години от същото, което се случва днес. Той сподели впечатленията си от националната кампания за срещи с хората в цялата страна, която реализира БСП. „Никога не съм виждал толкова много отчаяние и усещане за безперспективност", заяви Станишев. По думите му сред хората се усеща - страх от властта,  несигурност за доходите и гняв към начина, по който се управлява България. „Върхушката на ГЕРБ е превзела цялата държава", заяви лидерът на БСП. Според него тази власт лично разпределя порциите в икономиката, като резултатът е бедност, масова безработица, унищожаване на бизнеса. „Правителството превърна България в гето на бедността в ЕС", подчерта Станишев. По думите му ГЕРБ са обсебени от идеята за контрол, живеем в милиционерска държава, а за хората сигурност няма. Станишев напомни, че съдебната система се тресе от скандали именно заради подхода на ГЕРБ. От една страна управляващите искат да контролират Конституционния съд, за да бъдат заметени нередностите на изборите. От друга страна искат главен прокурор, който да изпълнява политическата воля на ГЕРБ.

Станишев се възмути, че държавата не обслужва интересите на хората. Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ е похарчило 17 млрд.лв. повече от предишното, но въпреки това пари няма за никого - нито за майките, нито за децата, нито за възрастните хора. Наред с това рязането на ленти няма как да прикрие контрабандата и сивата икономика. „Върнахме се в мрачно еднолично Средновековие. На държавата се гледа като на собственост", отбеляза лидерът на БСП. Той не пропусна да напомни и за фалшификациите на ГЕРБ при предишните избори и скандиранията „мафия", които се чуваха от членовете на секционните избирателни комисии. Станишев акцентира върху опасността това да се повтори. „Ако ГЕРБ подменят вота, рано или късно хората няма да издържат", каза председателят на БСП и добави, че за управляващите „демокрация" е празна дума. Станишев с тревога отбеляза, че днес политиката е подменена с крясъци и пиар, а разумът е подменен с омраза. „Ние заявяваме, че искаме промяна на тази власт", категоричен беше Сергей Станишев.

 

 

Изказване

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

на заседанието на Националния съвет на БСП

 

 

През последния месец и половина целият Национален съвет на БСП, ръководството на партията, парламентарната група бяха навсякъде из страната. Постарахме се да посетим всяка една област, сигурно почти всяка община. Проведоха се стотици срещи в страната, в малки селища, в средни общини, в големи градове, в различни аудитории, с най-различни представители на българското общество, не само членове и симпатизанти на левицата. В този период ние се срещнахме с десетки хиляди български граждани, за да можем да чуем техните болки, техните надежди, но наред с това да кажем и нашите позиции, цели, които си поставяме пред нас.

Не се съмнявам, че всеки един от участващите в тази национална кампания по същество е придобил много нови и познания, и усещания, и опит за това как хората чувстват случващото се в държавата. За съжаление то никак не е радостно. Аз съм виждал аудитории и настроения в най-различно състояние - с висок дух и с надежда, с разочарования, с очакване на нещо по-добро и по-различно, но никога не съм виждал толкова много отчаяние, толкова много усещане за безперспективност пред държавата и пред хората, както през последния месец и половина.

Още един момент, който също се усеща много ясно - това е страхът и притеснението за бъдещето, страхът от тази власт и притеснението за сигурността, социална, работна, от гледна точка на доходите, изобщо от гледна точка на държавата. И наред с това аз видях нарастващо чувство за гняв към начина, по който днес се управлява държавата. Защото, за съжаление, това, което ние много пъти сме казвали, което дълго време не достигаше до ушите, до умовете, до сърцата на хората, стана реалност. И все повече българи го виждат и не го приемат.

Какво представлява България сега? Ние имаме едно правителство, една власт, върхушката на ГЕРБ - подчертавам, върхушката, която е превзела цялата държава. Основна характеристика на това правителство е, че е правителство на едрия, персонифициран, монополен интерес в икономиката. Тази власт лично разпределя порциите в икономиката на всички нива. И резултатът от тази монополистична политика - това е бедността и унищожаването на реалната икономика, на малкия и среден бизнес особено.

Какъв е механизмът? Има едно изследване на Института за модерна политика, който редовно на половин година анализира работата на мнозинството в този парламент. Защото всички закони са единствено законите на мнозинството, на ГЕРБ. Близо 80 лобистки закона - сиреч корупционни закони, сиреч закони, които обслужват конкретен икономически интерес, създават преференции за едни чрез изкуствени правила и унищожават всички други. И ако са 80 законите, които носят този белег, то решенията на правителството, на властта на ГЕРБ на всички нива са стотици и хиляди, които водят до този резултат.

В резултат на всичко това хората плащат сметката. Хората изнемогват и живеят в бедност. Тъй като когато е сринат дребният и средният бизнес, следва масова безработица, следва бедност. Това правителство наистина превърна България в гето на бедността в Европейския съюз. Замислете се само -по последните данни на Евростат всеки втори българин е в бедност или заплашен от социално изключване, всеки втори. Това е с 11% повече, отколкото преди 4 години. Да, ние и преди 4 години бяхме бедна държава, но хората живееха с по-ясна перспектива и с по-висока покупателна способност. Сега това се отнема.

Вторият белег на това управление.  Те са обсебени от контрола, от идеята за контрол. Живеем в една милиционерска държава. Не бих казал полицейска, защото полицейската поне носи белега на реда и сигурността. Но за кого днес България има ред и сигурност? За кой човек? За предприемача, за човека, който е загубил своите права и иска да ги отстои? За този, който е ограбен от бандити? - Практически за никой! Масово се подслушва, масово се контролира всичко. Върхушката на ГЕРБ иска да контролира цялата държава, не само това, което им се пада по право чрез вота на българските граждани през 2009 г. - изпълнителната власт и в известна степен, не пълна, не абсолютна, работата на парламента. Те искат да контролират всички институции, съдебната власт. И виждаме, че повече от месец съдебната система се тресе от напрежение и скандали, създадени от подхода на ГЕРБ в кадруването на съдебната система. И това очевидно ще продължи. Защо? Защото им трябват Конституционен съд, който да ги слуша, тъй като Конституционният съд досега обяви изключително много техни закони за противозаконни, и Конституционен съд, който да гарантира, че ще бъдат заметени нередности при изборите, които предстоят. И им трябва главен прокурор, който ще изпълнява политическата воля на партията ГЕРБ. Затова промениха и правилата за избор на главен прокурор в последния момент и вече дискредитираха избора. Защото сега става дума за явен избор, не таен, за контролиран избор на главен прокурор, така че ГЕРБ да прокарат своя политически интерес. И живеем в една държава, в която контролните органи всъщност изпълняват политически поръчки, а не основната си функция. Защото, както вече казах, идеята за контрол е водеща в мисленето на днешните управляващи. Контролират всичко.

Наскоро, всъщност не толкова наскоро, преди близо месец бях на земеделската борса в Първенец, близо до Пловдив. Хората дълго време мълчаха. Докато обикаляхме, бяха явно видимо притеснени. Накрая един човек не издържа, излезе на малкото площадче, където бяха наредени чували с чушки, други стоки, повечето вносни впрочем, и каза: „Защо мълчите? Докога ще мълчите? Какво ви правят? Всеки път, когато се появят контрольорите на Мирослав Найденов, хората знаят, че идват с ясната заръка да ги глобяват за щяло и нещяло! Като ти се отлепи едно етикетче върху чувала за чушки, 3500 лв. глоба за една малка фирма. Две глоби - 7 хиляди лева - фалирала фирма на търговец или дребен производител." Сега разбирам, щели да слагат и на рибарите касови апарати. Хубаво е да има ред, обаче реда трябва да води и до резултати. А резултатите ги няма. Няма ги, защото в крайна сметка контрабандата и сивата икономика процъфтяват.

Завчера и по-завчера парламентът приемаше бюджета на второ четене. Естествено нашият алтернативен бюджет - всичките предложения бяха отхвърлени. Това се очакваше. Но всъщност какво залагат за догодина? Залагат събираемост по-ниска като дял от брутния вътрешен продукт от 2009 г. - кризисната година, когато имаше най-голям спад в икономиката. А сега уж номинално има растеж. Живеем във времето на скъпата държава, която обаче не обслужва интересите на гражданите. Защото какво се оказва? Оказва се, че тази власт е похарчила със 17 милиарда лева повече, отколкото предишното управление. И всички си задават логичния въпрос - добре де, защо няма пари? Няма пари за лекари, за безработни, за пенсионери, за майки, за никой няма пари. И явно приоритетите не са тези, които трябва. И всъщност многото рязане на ленти и хвалбите с инфраструктурни проекти прикриват другата истина - истината за това, че се прикрива контрабандата, че една малка група управлява цялата икономика и затова останалата икономика е на контролно дишане и еднолично се отпуска кранчето с кислород, и единично се затяга. И всяка една фирма може да бъде унищожена. Това е днешната реалност. Ние се върнахме, извинявайте, в едно мрачно, еднолично средновековие. Характеристиката на тази власт е, че тя се разглежда като феодална, държавата - като собственост, всички институции и всички други власти - като васали. Това няма нищо общо със съвременната европейска демократична държава.

И аз ще се спра върху още един момент, свързан с контрола като мания на тази власт. Сега те искат да контролират волеизявлението на българските граждани. Ние видяхме през 2011 г. и нашия рожденик Стефан Данаилов най-ясно го е усетил и почувствал, срещайки се с десетки хиляди хора, как през 2011 г. ГЕРБ "спечели" технически изборите - с нечестно, с контролиран вот, с купуване на гласове, със страх, с административна машина, с канали за купуване на гласове и фалшификации, контролирани и организирани от МВР и с масови безобразия.

Никога няма да забравя, винаги е в съзнанието ми картината, която чрез медиите все пак видяха стотици наблюдатели или по-точно членове на секционни комисии в София, събрани в една зала, в продължение на часове - викащи думата "мафия" към тези, които организираха хаоса и подмяната на резултатите на изборите. И когато тези дни мотивирано казах, че готвят същото и в още по-големи мащаби за предстоящите парламентарни избори и за това има ясни доказателства и свидетелства, които те открито отправят към гражданите като предупреждение, казах: рязко ограничават възможностите на политическите партии да контролират резултатите от вота, искат да ги лишат от правото да получават протоколите от секционните комисии. Защо? За да въвеждат после каквото им хрумне. Рязко ограничават правата на гражданските организации за наблюдение на изборите. Защо? За да наложат своите избори. И когато казах, че при тази ситуация, ако ГЕРБ посмеят, а те биха посмели, ако не видят ясно предупреждение, съпротива и сила, която да им се противопостави на подобни безобразия, и подменят вота, рано или късно хората няма да издържат. И естествено започна една кампания, че едва ли не БСП готвила преврат.

Вчера бях в "Панорама" със сигурно най-необичания от военните министър на отбраната Аню Ангелов и той ми каза: "От името на българските военни и на българските полицаи ... - защо полицаите между другото - ви питам". За какво става дума. Ясно е, че БСП е партия, която е доказала своята демократичност и спазването на законите. Законите ги газят управляващите днес, всеки ден. Наскоро в Централната избирателна комисия - мнозинството й на ГЕРБ директно нарушиха Закона за референдумите, защото в чл.7 на закона пише ясно: "Референдумът се провежда от изборните комисии, които са провели предишните парламентарни избори." А те не са тези, които сега назначиха. Създадоха нов прецедент - 100% от председателите на районните комисии познайте от коя партия са - всички се сещаме, ГЕРБ. Затова казвам, че искат да контролират и вота на хората, което е пълно безобразие!

Защото, скъпи приятели, ние за 23 години като общество минахме през огромни разочарования, много надежди, много излъгани очаквания, но имаме все пак едно завоевание на българското общество и на хората - това е демокрацията и свободата. Това е възможността обществото да коригира деформациите, грешките, безобразията на всички управляващи, поне веднъж на четири години. Сега и това искат да отнемат. Защото ГЕРБ като политическа сила, ако може да се нарече такава, не минаха през усилията за създаването на нашата крехка, несъвършена, но демокрация. Тя за тях е празна дума, празна дума. И подмениха истината със самохвалство.

Вчера може би сте гледали парламентарния контрол, задаваме на премиера въпроси, свързани със следващата му годишна финансова рамка - защо не са отстояли българските интереси? Дори на кохезионната политика, която той обявява за водеща - къде е Северна, Централна, Северозападна България, за разлика от други региони в Европа, които всички получиха, които се нуждаят от специални от заделени извън общата рамка средства - 1 милиард евро за Гърция, 1 милиард евро - за Португалия, 2 750 000 000 евро - за Испания. Само България я няма, от тези, които наистина се нуждаят. И питам защо? Отговорът какъв е: "На вас ви спряха всички оперативни програми. Всички - казва министър-председателят." И трябваше вчера да му покажа отговори на 8 негови министри, които попитахме към 1 август 2009 г. какво е състоянието на оперативните програми. Отговорът от 8 министри от кабинета на ГЕРБ: няма спрени оперативни програми, няма санкции по оперативните програми към 1 август 2009 г. Казва: "Ние 30 пъти по-бързо усвояваме евросредствата." Вадим статистика на Европейската сметна палата, в последния й доклад, която казва: "2008 г. - 989 000 000 млн.евро усвоени от България по европейски програми средства; 2011 г. - 1 111 000 000 евро." Слава Богу, все пак, че има някакво ускорение, то трябва да бъде много по-голямо. Но къде са 30-те пъти? Но ГЕРБ разсъждават, че всяка лъжа, повторена 100 пъти, става истина. Това е фактическото състояние. Политиката е подменена днес с крясък и пиар.

И още един основен белег на това управление - разумът е подменен с омраза. Нашето общество изстрада много от конфронтацията, политическата конфронтация и омраза. Тя беше особено характерна за 90-те години. Мислех, че ХХІ век, в Европейския съюз сме загърбили този подход. За съжаление се оказа, че не е така. И ГЕРБ могат да съществуват само в състояние на война и  омраза. И винаги намират някой за виновен - ако не е предишното управление, това са предишните 100 години. Сега последно извадиха, че и Европейският съюз, еврозоната, нейните проблеми са виновни за това, че ние нямаме икономически растеж. Дето казват хората - на крива ракета космосът й пречи. Всичко това го казвам, за да почувстваме ситуацията в страната и отговорността на БСП.

Ние заявяваме, че искаме промяна на тази власт, искаме да отстраним ГЕРБ от управлението, но важно е да обясним ясно защо, какво целим. Да сменим тях, за да дойдем ние просто - това не е достатъчно и не е мотивиращо за изключително много хора. Наш дълг е да формулираме средносрочна перспектива за развитието на България и да кажем: "На изборите искаме да сложим точка на прехода, на неговите деформации. Искаме да дадем нова перспектива на България като европейска, демократична, конкурентоспособна и социална държава, защото това е характерен белег на левицата." И днес в цяла Европа десните се опитват социалната държава да я демонтират. И ГЕРБ го прави много успешно тук, в България. Това искаме да променим. Но за да се случи това, е необходимо да спечелим доверието на много повече хора българи, отколкото са твърдите избиратели или пък периферията на БСП - тези, които ни симпатизират и са склонни да гласуват.

Трябва да кажем, че искаме промяна, достатъчно радикална и отговорна и протягаме ръка на всеки българин, който е готов да има ангажирана позиция. Защото демокрация се гради с лична, ангажирана позиция, а не с очакване на пореден месия, който е готов да работи за тази кауза, която посочих. За изваждане на България от сегашния батак протягаме ръка към всеки българин, който иска да живее нормално и свободно, в собствена държава, не нечия, която го репресира, която не му помага, а в държава, която създава перспективи за просперитет на хората, за младото поколение, за достойнство на възрастното поколение.

Искам да кажа, че БСП според мен трябва да бъде действително на нивото на своята историческа отговорност. Погледнете каква е трансформацията за последните 23 години. Аз започнах моята политическа активност, бих казал, 1990 г. - в първата кампания на БСП. Тогава символите на демокрацията, на свободата, на по-добрия живот, бяха в дясното за значителна част от българите, особено за младото поколение. Ние бяхме по-скоро статуквото. Сега сме в положение, когато БСП се превръща в основен защитник на демократичните ценности на нашата държава и на нашето общество. И това е огромна отговорност. И сме длъжни да кажем искрено - в тези години на преход действително изключително много българи се отчуждиха от политиката, дори се отвратиха от нея, от всички политически партии. И всички партии имат своята отговорност и своя принос към това състояние, ние включително, защото и ние сме дали немалко разочарование, въпреки че смятам, че са по-малко обективно, отколкото другите, но това не е оправдание. И трябва да кажем: да, ние сме част от проблемите, които се случиха в България, но имаме като партия на 120 години мъдростта да ги осъзнаваме, да признаваме нашите грешки и да ги коригираме, и ние носим нашата отговорност, няма да избягаме или да изчезнем, ще носим отговорността пред хората. И затова смятам, че този подход е възможност да изградим мост върху тази пропаст от недоверие, която е създадена и да дадем надежда, оптимизъм. Това липсва най-много днес на България.

Състоянието на страната след изборите ще бъде изключително тежко, защото ГЕРБ ще оставят като наследство разградена държавност, нефункциониращи институции, запълнени с Калинки, институции, които не могат да произведат политика и да предоставят решения на проблемите на хората. Опразнена хазна - с 5 милиарда нови дългове, с близо половината фискален резерв изяден, без много резерви и ресурси. И наред с това - с гигантски социални напрежения и бедност, които са подтиснати изкуствено чрез репресии и чрез принципа "разделяй и владей", който прилага ГЕРБ. Защото на всеки протест, който е резултат на обективни проблеми и до който се стига, защото няма диалог между институциите, гражданското общество и съсловията, как реагира ГЕРБ? По няколко начина - казват, или нещо обещават и подписват, което после не изпълняват, само и само да отложат проблема, да свалят временно напрежението, или обявяват тези, които протестират, за конспиратори, разбойници и така подхождат към всеки по-сериозен протест. Спомнете си лекарите - отговорът на намеренията им за протест на Лекарския съюз през 2010 г. беше масирана кампания за дискредитиране на лекарското съсловие. В Горна Оряховица - "лекарите убийци, лекарите са корумпирани". В резултат на това стотици лекари годишно заминават, няма кой да лекува хората. Това е тенденцията, особено младото поколение лекари. Фермерите - когато излязат на протест, бентлитата, разбойниците, арендаторите и противопоставяне - "няма да помагаме на зърнарите, защото са по-заможни, ще помагаме на животновъдите и производителите на мляко". Само че и на тях не им помагат. Но лъжат и създават това напрежение.

Затова следващото правителство трябва ясно да носи характеристиките и програмата на национално-отговорно правителство, което не е тяснопартийно, само на БСП или на някои партии, които застават в една коалиция. Това правителство трябва да решава национални задачи за изваждане на България от батака, в който и страната, и обществото, и икономиката, и хората са вкарани от тази власт, върнала държавата с години, в някои отношения - и с десетилетия назад. Правителство, което ще бъде диалогично, правителство на разума, на нормалността, правителство, което ще даде перспектива и възраждане на страната и ще бъде честно, а не лъжливо, както днешното.

Това е гигантска политическа задача пред нашата партия. И ние ще можем да я изпълним, ако ние действително и ние самите като партия положим неимоверни усилия не само за нашето единство, не само за нашата организационна кондиция, не само за нашата програма и платформа, но за отваряне към гражданското общество, към хората, които са авторитети по места и на национално ниво, които отхвърлят днешното статукво и в момента разсъждават кой може да бъде алтернатива.

Трябва да покажем, че ние сме възможната алтернатива, защото вече се роят много псевдоалтернативи, нещо повече - „алтернативи", създадени, инженерни продукти на управляващите. Защото освен контрола върху медиите, върху бизнеса, върху институциите, ГЕРБ се стараят и в немалка степен успешно реализират контрол и върху политическия живот и партиите.

Аз изобщо не се радвам на това, което се случва на СДС. Те са наши традиционни опоненти през 90-те години. Но СДС е все пак символ и марка. И България не може да се развива нормално без демократична левица, демократична десница. И какво сега се получава - че ГЕРБ управляват СДС едва ли не, че купуват цели партии, формират коалиции - Ярешки например. Ще ги помпат с ресурс, медийно присъствие и възможности за купуване на гласове, за да си имат партньори в следващия парламент и да излъжат хората, което е най-страшното. Една от задачите на ГЕРБ наред с концентрацията на усилия, ресурси и администрация, натиск, страх за собствения резултат ще бъде протестния вот, който става все по-ясно - да бъде разпилян.Разпилян, за да продължи същото.

И аз съм казвал много пъти, че БСП може да издържи още четири години в опозиция, защото за нас властта никога не е и никога не е била самоцел. Властта е за реализация на определени цели, политики, платформи, за постигане на резултати. Въпросът, който трябва да зададем на всички, е може ли България да издържи още четири години от същото, което се случва днес? Осем години от живота на всички българи? Аз съм убеден, че не може и не бива. И трябва да попитаме всеки, който се обявява за алтернатива на ГЕРБ или за опозиция на ГЕРБ - за ясно отношение към тази власт и към възможностите за коалиране с тях след избори, и да водим разговори в две посоки. Първо - ефективно сътрудничество за гарантиране на честни, свободни, почтени избори, по волята на хората - както те кажат. Тук трябва да говорим и с неправителствени организации и с политически партии. И съм заявил, че ние сме открити към всеки по този въпрос, естествено с изключение на тези, които организират манипулациите на изборите. И когато ми казват, че това едва ли не е моя фантазия, нека погледнат проучванията - 60% от българите са убедени, че следващите избори ще бъдат манипулирани от властта, 60%! Това нормална европейска държава ли е? Няма нищо такова.

И втората тема, по която сме длъжни да говорим с всички - по това от какво България има нужда като управление, като съдържание на управлението. И за мен очевидно е, че основните стълбове на бъдещото управление трябва да бъдат:

Първо, възстановяване на нормална, отговорна, функционираща и подотчетна на хората държавност, която разговаря с неправителствения сектор, със синдикати, с работодатели като са изразители на реални интереси.

Второ, държава, която отстоява демокрацията и свободата и която е пример за това. Днес държавата стана носител на беззаконието - това е страшно! И е недопустимо!

Трето, държава, която създава условия за конкуренция в пазарната икономика, реална конкуренция, а не изкуствени монополи. И тук смятам, че антимонополната политика и законодателството са много сериозен и важен ресурс на държавата и за икономически растеж, защото без конкуренцията не може да има растеж, и за облекчаване положението на хората и за увеличаване на разполагаемия доход. Защото навсякъде хората се сблъскват и са обградени, като обсадени от монополи - в енергетиката, във водния сектор, в търговията на едро и на дребно вече, навсякъде. И това трябва да бъде една от основите на икономическата политика. И, разбира се, държава, която формулира икономически приоритети, която е активна инвестиционно в привличането и на чужди инвестиции, и на български инвестиции, и самата участва ефективно в инвестиционна политика, създаваща производствена икономика.

И когато говорим за "Белене" - ние ще имаме отделна дискусия, какво е "Белене" всъщност - точно модел на този тип активна икономически държава, не нощен пазач, а държава, която създава условие за икономическо развитие и самата активно участва в това. Защото "Белене" е единственият за четвърт век мегаиндустриален и високотехнологичен проект за развитие на страната, на икономиката, не само на енергетиката. Освен всичко останало създаващ и маса работни места, и даващ перспектива - мога да кажа, на цяла Северна България. И когато хората ще гласуват на референдума, аз съм убеден, че подсъзнателно всъщност те ще гласуват за избор между два модела на развитие - моделът на високоразвита, индустриална, технологична държава или държава, в която хората са обслужващ персонал в различни сектори. Това е всъщност изборът. И е много нелепа и смешна позицията на ГЕРБ. След като видяха, че не могат да спрат референдума, решиха да се присъединят, за да не бъдат бити. Защото съм убеден, че огромна част от хората ще кажат да на атомната енергетика и по същество да на този проект.

И, разбира се, като белег на този тип държава, към който трябва да се стремим, това е социалната държава. ГЕРБ много се гордеят със своите макроикономически постижения, въпреки че чак пък постижения не виждам.

Разберете, над 6 милиарда са похарчени от държавата на вересия - пари, които не са събрали. Те харчат за сметка на българите, на следващи поколения и на живеещите поколения! Но всъщност, реално погледнато, това, което правят, е пълно безобразие, защото няма никаква икономическа перспектива. И ние сме длъжни да кажем: не приемаме и това направихме - чрез нашия алтернативен бюджет, бюджет, който не решава никакви проблеми, който като едно прокрустово ложе, в което не се вмества, се реже. Реже се от живи тъкани - от здравеопазване, ефективно погледнато, от образование, от наука и се запушва възможност за дългосрочно и стратегическо развитие на страната, за да се похвалят, че имат нисък бюджетен дефицит. Нищо не постигат по този начин! Това трябва да предложим като основа, като наши виждания към другите, към гражданското общество, към браншовите организации като основа за следващо управление, което да възроди надеждата на хората, да даде смисъл да останат в България, да създават живота си, семействата тук, в нашата страна, а не масово да бягат. Защото има нужда от правителство, обективно погледнато, да възроди справедливостта и солидарността в обществото, което да възроди перспективата за лично развитие и личен просперитет на българите, което да възражда производството като основен локомотив на икономиката. Което да реабилитира духовността в България, която днес е унищожена. Днес в култ едва ли не е издигната арогантността и грубата сила, както от мутрите през 90-те години! И се гордеят с това!

Министър-председателят в училище, пред ученици разказва как бил своите съученици еди-къде си, когато не ги харесвал. Това ли е моделът за българското поколение? Има нужда от правителство, което да даде шанс на изконния стремеж на българите към образование и просвета. И съм убеден, че сред водещите ни политики и приоритети след изборите трябва да бъде политиката за младото поколение, в 3 основни измерения: образование, достъпно и качествено, работа - достъпност за работа и затова водим и европейска кампания в момента; възможност за първи шанс в живота, да се социализират, да стъпят на крака младите хора, и грижа за майчинството, за отглеждане на децата.

Скандално е отношението на управляващите към българските майки. Знаете, в парламента и вчера имаше картинки им казват: "Да, замразихме ви четири години парите, но пък ви строим 20 детски градини." Това изобщо не е политика. И е нужно правителство, което да възстанови национално отговорния патриотизъм и достойнството на държавата изобщо! Българският премиер се гордее, че на срещата с американския президент не получил забележки. Голямо постижение, много патриотично. И наред с това патриотизма го разглеждат като противопоставяне на различни етноси, политически партии, религии едва ли не.

Аз не се съмнявам, че националистическата карта в етноварианта ще бъде разигравана от ГЕРБ на тези избори, за съжаление. И от други сигурно. Но ние трябва да кажем: България има нужда от държава, която действително дава възможности на всеки гражданин, независимо от неговия етнос, религия и всеки трябва да се чувства интегриран и равноправен, с равни права и равни отговорности в нашата държава. И най-вече, подчертавам отново, обективно е нужна социална и лява политика, защото този модел на пазарна икономика, в която печалбата е единствено нерегулирана, той е пагубен и обективната нужда е от по-силна социална държава като контратезис на това, което ГЕРБ направиха - 30 отнети социални придобивки поне - на хора с увреждания, на безработни, на майки, на млади хора, на всички по същество.

И най-голямата свръхзадача е, разбира се, да създадем обществена енергия в подкрепа на такава платформа и такава програма за управление, която на финала трябва да представим в много кратки, синтезирани, разбираеми, не само послания, но и ангажименти. И да кажем: след изборите БСП, но не само БСП, а в съюз с гражданите, с хората на България, искаме да изграждаме здрава, модерна, европейска държавност и икономика, и свободно общество. Това аз смятам, че трябва да правим в следващите месеци преди и след заседанието на конгреса. И всъщност дискусията на предстоящия висш форум на партията според мен е много важна и трябва да се подготвим много добре за нея, за да постигнем именно тези цели.

И приключвам с това, ще ви кажа, по мое убеждение, че тези цели не са просто цели на БСП, това са национално необходими цели и задачи. Ние сме само носителят, платформата за тях. И съм убеден, че ако подходим като Национален съвет, като партия, като бъдещ конгрес, който ще обсъжда тези неща, на нивото на отговорността пред страната, тогава ще спечелим доверието на хората, тогава ще ни повярват, тогава ще застанат зад нас. Тогава ще видят нова перспектива.

Това е всъщност, което исках да споделя пред Националния съвет на БСП, пред председателите на общинските съвети, защото много ми се иска  всеки един от нас да почувства дълбоко това в себе си и действително да вложи нужните усилия, за да постигнем тези цели.