ПГКБ настоя президентът да наложи вето върху купуването на българско гражданство и върху дискриминацията на български кино продукции

Дек 06, 2012 Новини БСП 0 904

  Още вчера социалистите изпратиха писмо на Росен Плевнелиев с исканията си за вето   ПГКБ настоява президентът да наложи вето върху ЗИД на Закона за насърчаване на инвестициите, обяви депутатът от левицата Любен Корнезов

 

Още вчера социалистите изпратиха писмо на Росен Плевнелиев с исканията си за вето

 

ПГКБ настоява президентът да наложи вето върху ЗИД на Закона за насърчаване на инвестициите, обяви депутатът от левицата Любен Корнезов. Той остро критикува текста от закона, който се отнася до българското гражданство. „ГЕРБ всъщност променя Закона за българското гражданство, като дава възможност на чужди граждани практически да купуват българско гражданство. Така българското гражданство се превръща в стока на бит пазар", заяви Корнезов.

Стефан Данаилов аргументира възраженията на социалистите по друг текст от закона, свързан с инвестициите в продукции в киното и телевизиите. „Това, което е предложено, облагодетелства продукциите, които са чужди и които работят с бюджети по 10 - 15 млн.лв.", обясни депутатът от ПГКБ. Според социалистите текстът е дискриминационен спрямо българските предприемачи в областта на културата. Стефан Данаилов, заедно с депутатите Антон Кутев и Петър Курумбашев, още вчера изпратиха писмо до президента с искане да наложи вето върху скандалните текстове.

Атанас Мерджанов изтъкна, че текстовете от закона противоречат на изискванията за членство на България в Шенген. „Става въпрос за прокарване на чисто лобистки текстове", добави депутатът от левицата.