ГЕРБ похарчи 83 млрд.лв. за три години, но не намери пари за майките, децата и пенсионерите

Дек 05, 2012 Новини БСП 0 1539

ПГКБ настоява детските надбавки да станат 50лв

ПГКБ настоява детските надбавки да станат 50лв., майчинството да бъде 310лв., а минималната пенсия да се вдигне на 270лв.

 

 

Обезлюдяването на страната се съчетава със застаряване на населението в България. Предлагаме политика, която да пречупи тази тенденция, заяви депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов при обсъждането на бюджета на общественото осигуряване. От парламентарната трибуна социалистите аргументирано отстояваха алтернативните си предложения в подкрепа на майките, децата и възрастните хора. Същевременно депутатите от левицата остро възразиха срещу решенията на управляващите. „Политиката на ГЕРБ застрашава бъдещето на страната", категоричен беше Янаки Стоилов.

Румен Овчаров отбеляза, че за три години ГЕРБ са похарчили през бюджета 83 млрд.лв., а предишното правителство за трите си цели години управление е похарчило 65 млрд.лв. „В кризата сте похарчили 18 млрд.лв. повече. Можехте да вдигнете пенсиите всяка година по 10 пъти. Можехте да направите 30 пъти повече магистрали. А вие плачете, че нямало пари. Като не знаете какво да правите, няма да има пари", обърна се Овчаров към мнозинството. Димчо Михалевски изтъкна, че недостигът в осигурителната система в края на 2008г. е бил под 2 млрд.лв., а недостигът през 2012г. ще достигне 4,3 млрд.лв. „Дефицитите при вас растат, защото няма нормална икономика, която да създава работни места, които да бъдат солидарни към осигурителните плащания. Провалът е пълен", възмути се депутатът от левицата. Корнелия Нинова напомни и за провала на ГЕРБ с антикризисните им мерки. „Приоритет за вас не е социалната политика, а изборите следващата година", обърна се към депутатите от ГЕРБ Милена Христова. „Всички силови структури в България получават увеличение. Няма пари за майките, за децата, за пенсионерите, а има пари за полиция", допълни Георги Терзийски.

„Най- силният критерий за хуманността на едно общество е отношението към възрастните", отбеляза Янаки Стоилов. Той изрази тревогата си от мизерните условия, в които живеят хората, които разчитат на пенсията си. Мая Манолова напомни, че линията на бедност е 241лв., а хората с минимални пенсии ще получават със 100лв. по- малко от тази линия. „Обяснявате, че сте увеличили минималната пенсия с 9лв., а предизборно догодина ще я увеличите с още 5 лв. Само коледните надбавки за една година, дадени при предишното правителство, са средно 12лв. месечно увеличение", изтъкна депутатът от левицата. Манолова напомни, че при предишното правителство минималната пенсия се увеличи 100%. Тя настоя сега минималната пенсия от 1 януари да стане 270лв.

Мая Манолова обърна внимание, че безработицата в България расте, а при младите хора този проблем има стряскащи размери. „Ако не се повиши вноската за фонд „Безработица", никакви адекватни мерки срещу безработицата няма как да се реализират", категорична беше тя. Манолова напомни за хвалбите на управляващите с програмите за безработни и преквалификация. „Това е на фона на един скандал, в който е замесен не само депутат от ГЕРБ, но и шефката на Агенцията по заетостта", възмути се Манолова.

„Икономиите на гърба на децата и на майките са грозна работа", заяви Валентина Богданова. Милена Христова отбеляза, че ГЕРБ остават глухи за исканията на майките. Мая Манолова подчерта, че при управлението на Бойко Борисов всяка година се раждат по 5000 деца по- малко.

„Демонстрирате тотално неглижиране на осигурителната система", обърна се Емилия Масларова към ГЕРБ. Тя аргументира конкретните предложения на ПГКБ за увеличаване на приходната част на фондовете - „Пенсии", „Безработица", „Общо заболяване и майчинство". Социалистите настояват детските надбавки да станат 50лв., при отпадане на подоходния критерий. Майчинството трябва да бъде обвързано с минималната работна заплата и да стане 310лв. Депутатите от левицата предложиха още  максималният осигурителния доход да стане 3100 лв., без да се променя таванът на пенсията, което ще донесе допълнителни приходи в системата.