Сергей Станишев с голям пробив за въвеждането на европейска младежка гаранция

Дек 05, 2012 Новини БСП 0 1079

Президентът на ПЕС Сергей Станишев успя да убеди европейските лидери и институции в необходимостта от въвеждането на европейска младежка гаранция - гарантирана работа за младите хора

Президентът на ПЕС Сергей Станишев успя да убеди европейските лидери и институции в необходимостта от въвеждането на европейска младежка гаранция - гарантирана работа за младите хора. Инициативата на лидера на европейската левица стартира с мощна кампания през април и в актива си вече има над 100 събития в Европа. Днес европейският комисар по социалните въпроси Ласло Андор официално огласи пакета на ЕК за младежка заетост, който включва препоръка към страните-членки да въведат младежката гаранция. Това означава, че ако четири месеца след завършване на образованието си, младите хора все още са безработни, трябва да им бъде осигурена работа или допълнителна квалификация.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изтъкна, че инициативата му вече има и практически приложения - във Финландия от 1 януари догодина  ще бъде въведена младежка национална гаранция. Президентът на ПЕС отбеляза, че Ирландия, под въздействието на лейбъристите, ще обяви за водещ приоритет на своето председателство точно въвеждането на младежка гаранция-или гарантирана работа за младите хора в Европа.

През следващата седмица на заседанието на Европейския съвет инициативата ще влезе за обсъждане. Сергей Станишев ще се обърне с настойчив призив към премиерите- социалисти да настояват и за осигуряване на финансиране на младежката гаранция. Президентът на ПЕС изтъкна необходимостта от заделяне на средства в отделен фонд.