Управляващите да кажат къде се изпариха 50 млн.лв. от здравните вноски на хората

Дек 05, 2012 Новини БСП 0 1284

Две тежки нарушения на Конституцията откри депутатът от ПГКБ Мая Манолова в Закона за бюджета на НЗОК за 2013г

Две тежки нарушения на Конституцията откри депутатът от ПГКБ Мая Манолова в Закона за бюджета на НЗОК за 2013г. Манолова напомни за решението на Конституционния съд, според което трансферът на 100 млн.лв. от НЗОК към здравното министерство противоречи на Конституцията. Решението беше взето, когато вече бяха трансферирани 50 млн.лв. Остава обаче въпросът - къде са останалите пари. „50 млн.лв. висят някъде във въздуха. Не се харчат тази година, но ги няма и бюджета за следващата година", изтъкна Манолова. Тя напомни, че беше отхвърлено предложението на левицата тези 50 млн.лв. да се използват в бюджета на Касата за следващата година. Отхвърлено беше и предложението за актуализация на бюджета на Касата за 2012г.

Мая Манолова беше категорична, че е противоконституционен и текстът, с който се прехвърлят дейности от здравното министерство към НЗОК - за имунизации, за инвитро, за интензивни грижи. „От ангажимент на държавата превръщате дейностите в ангажимент на осигурените граждани", подчерта депутатът от ПГКБ. Манолова настоя тези противоконституционни трансфери трябва да бъдат върнати там, където им е мястото.

„Къде са 43 млн.лв., с които се увеличава вноската на държавата за пенсионерите, в резултат на увеличението на пенсиите от 1 април с 9,3%? Къде са 30 млн.лв. от увеличената вноска на държавата за децата, за пенсионерите? Как така четвърта година поред трансферът на държавата за вноски на хората, които осигурява, са в един и същи размер? Тук е нужен не финансист, а екстрасенс, за да обясни тези факти", каза още Манолова. По думите й болниците са в трагично положение с около 350 млн.лв. неразплатени задължения. Същевременно все повече хора не си плащат здравните вноски. „Тази система не удовлетворява гражданите и лекарите. Трябва да я променим", отбеляза депутатът от ПГКБ Евгений Желев.