ГЕРБ ще бъдат тежко наказани на изборите от българските граждани

Дек 04, 2012 Новини БСП 0 1026

  „Нищо, но от сърце" - е резултатът от посещението на Бойко Борисов в САЩ     Никой не вярва на обещанията на ГЕРБ за светло бъдеще през втори техен мандат

 

„Нищо, но от сърце" - е резултатът от посещението на Бойко Борисов в САЩ

 

 

Никой не вярва на обещанията на ГЕРБ за светло бъдеще през втори техен мандат. Управляващите ще бъдат тежко наказани на изборите от българските граждани, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той отбеляза, че от презокеанския поздрав на Борисов и Цветанов по случай 6-годишнината на ГЕРБ лъхат самохвалство, лъжи и манипулации. Председателят на БСП отбеляза, че това доказва как управляващите напълно са се откъснали от живота в България.

Станишев изтъкна, че ГЕРБ пропиляха всякаква възможност за реформи. Провалиха и проекта Белене, който е много по- голяма инвестиция от всички обекти, които са пуснали. „Съотношението в пътното строителство е 3 към 1 в полза на предишното правителство", добави Станишев. Той изрази възмущение от приказките на ГЕРБ за модернизация на БДЖ, докато на практика водят предприятието към фалит и готвят приватизация на безценица. „Доведоха и болниците до състояние на фалит с 400 млн.лв. задължения", подчерта Станишев. Той не пропусна да напомни за случая в Перник на фона на хвалбите на ГЕРБ, че са спрели отвличанията. „Нито едно от делата, с което се хвалят, не е доведено до осъдителна присъда", каза още Станишев. Той изтъкна, че през лятото от Брюксел дойде убийствен доклад, а сега се оказва, че за пореден път се отлага дори обсъждането на членството на България в Шенген. „ГЕРБ се сринаха в социално-икономическата сфера. Бедност и безработица - това е резултатът от тяхното управление", категоричен беше лидерът на БСП. Той припомни и стряскащите данни на Евростат, според които всеки втори българин е застрашен от бедност.

В отговор на напъните на Симеон Дянков за втори мандат на ГЕРБ, Станишев напомни, че през ноември 2009г. същият този Дянков обяви 7 приоритета на правителството. „ГЕРБ обещаха повишаване на доходите, а всички мизерстват. Обещаха растеж на икономиката, а тази година се стремят към мижавия 1%. Обещаваха развитие на човешкия капитал, а хората са масово без работа. Това е национална трагедия", заяви лидерът на БСП. Според него за ГЕРБ важи поговорката - на крива ракета космоса й пречи. Станишев не пропусна обещанията на управляващите за правов ред и съдебна реформа. Оказа се обаче, че законите не важат за ГЕРБ-ерите. „Оплетоха се в скандали около избора на конституционни съдии и на главен прокурор. И двете процедури вече са дискредитирани. Искат да имат влияние в КС, за да може да покрият фалшификациите на парламентарните избори, която готвят. Искат да изберат свой главен прокурор, за да си покриват злоупотребите", добави Станишев.

Председателят на БСП предупреди, че ГЕРБ готвят Изборен кодекс, който да позволи да се фалшифицират изборите. „Най- скандалното е, че не желаят да предоставят копие от протоколите на секционните комисии. Защо? За да нагласяват резултати както име е изгодно", изтъкна Станишев. Той прогнозира, че ГЕРБ пак ще вкарат промените в Изборния кодекс в нощите преди Коледа - за да не забележат хората какво им се пробутва. „Този, който загуби доверието на хората и не иска да си тръгне с мир и по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин", добави лидерът на БСП. Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков изтъкна, че Избирателният кодекс още не разглеждан в правната комисия. По думите му очевидно ГЕРБ не са склонни да се съобразят и с препоръките на ОССЕ. Според Миков проблемни въпроси са - копията от протоколите на секционните комисии, правата за съхранение на чувалите с бюлетини, затрудняването на наблюдателите, обжалването на решенията на ЦИК, проучванията на социологическите агенции. „Създава се практика на беззаконни действия от страна на ЦИК", добави Миков.

Станишев коментира и посещението на Бойко Борисов в САЩ с думите - „нищо, но от сърце". Според лидера на БСП хвалбите на Борисов, че не са ни правени забележки, не показва държавническо самочувствие. Станишев постави въпроса - има ли конкретни резултати от визитата - например по отношение на инвестициите или визовия режим. „Разбрах, че са ходили на аквариум и са гледали акули. Това достатъчно ли е", попита Станишев. Той постави и въпроса какво прави Цветанов почти три седмици в САЩ. Станишев напомни, че през последните 12 години всеки български премиер има поне по една среща с президента на САЩ. „Въпросът е какви позиции се отстояват и какви резултати се постигат", обясни Станишев.