Ивайло Лилов: При ГЕРБ България достигна социалното дъно

Дек 03, 2012 Новини БСП 0 1322

Младежите от БСП настояват Росен Плевнелиев да се откаже от над 2 млн

Младежите от БСП настояват Росен Плевнелиев да се откаже от над 2 млн.лв. за раздуване на администрацията му и с парите да се помогне на младите семейства и на децата  

 

 

„По време на управлението на ГЕРБ България достигна социалното дъно. Мерките, които управляващите предприемат са крайно недостатъчни за справяне със социалните и с демографски проблеми на обществото ни. Непрекъснато ни лъжат и дават празни обещания. Обещания, които не изпълняват, защото за тях младите българи са просто част от пейзажа". Това каза секретарят на младежкото обединение в БСП Ивайло Лилов, след като млади социалисти депозираха предложенията си за социален и демографски подем в деловодството на Президентството на Република България. Предложенията са свързани с подпомагането на млади семейства и деца, чрез пренасочване на пари от раздутата  администрация на Министерски съвет и на Президентството.

Ивайло Лилов обясни, че президентът Плевнелиев може да се откаже от предвиденото 50 % увеличение на парите за администрацията му и със средствата да се помогне на младите семейства и на децата, родени през 2013г. „Искрено се надяваме, че президентът Плевнелиев ще има куража и мъжеството да подкрепи тази позиция и ще се откаже от над 2 милиона лева,  предвидени за раздуване на администрацията му", заяви Лилов. По думите му това напълно съвпада с тезите на президента Плевнелиев, че демографското развитие на нацията ни е четвъртият стълб в националната сигурност на държавата.

Секретарят на МО в БСП разкри, че двата милиона лева, предвидени за администрацията на президента, бледнеят пред сумата от 7.5 милиона лева, която се отпуска за раздуване на администрацията на Министерски съвет. По думите на Лилов с тези общо близо 10 милиона лева могат да се подпомогнат не само младите семейства и новородените, но и младежите в неравностойно положение и трайно безработните млади хора. „Да не забравяме, че младежката безработица в България надхвърля 30% по официални данни", напомни още Ивайло Лилов и отбеляза, че неофициално цифрите достигат дори и до 50%.

„Истината е, че точно заради ГЕРБ действителността днес прилича на една много грозна картина. Младите българи напускат страната, обезлюдяват се цели населени места, заради което всяка година България губи по една средно голяма община", каза Лилов. По думите му това е абсурд, който трябва да спре. Младите социалисти са внесли своите предложения преди първото четене на „Бюджет 2013", но аргументът на управляващите от ГЕРБ е бил: „Пари няма".

„През всяка година от управлението на ГЕРБ в България се раждат с 5000 българчета по-малко. Необходими са спешни мерки за подпомагане на младите семейства и децата на България, а не раздуване на щата на МС и Президентството", заяви зам.-председателят на МО в БСП Вероника Делибалтова. Тя припомни, че младите социалисти са занесли своите идеи в Президентството, след като по време на първото четене на бюджета управляващите отхвърлиха предложенията на младите социалисти, залегнали в алтернативния бюджет на ПГКБ. „Тук сме, защото сме загрижени за съдбата на страната ни, за раждаемостта, за подпомагането на младите семейства, за майките и децата на България", каза още Делибалтова. Тя бе категорична, че демографската криза в България се задълбочава, заради което са необходими спешни мерки от всички държавни институции.