Декларация на ПГКБ

Изминалата седмица отново беше изпълнена със събития

Изминалата седмица отново беше изпълнена със събития. Премиерът продължава да открива пътни отсечки. Това е добре.  В строителството на магистрали правителството има реални шансове да изпревари с едни гърди предишното. В рехабилитацията и реконструкцията на останалата част от републиканската пътна мрежа обаче направеното ще бъде около три пъти по-малко, в сравнение с предишния период. Но дневният ред на хората не се изчерпва с това.

60 % от гражданите имат проблеми с плащането на битовите си сметки. Около 40% системно се лишават от лекарства. 20% трудно обслужват потребителските си и жилищни кредити.

България пада във всички европейски класации. На последно място сме в Европейския съюз по човешко развитие и според възприятието за корупция. Казано още по-ясно - това означава, че българските граждани живеят с най-нисък стандарт и в най-несправедливото общество.

Неравенството се задълбочава - между бедни и богати, между най-големите градски центрове и останалите, особено малки населени места.

Над 50% от европейските субсидии за земеделие се получават само от 2% от земеделските производители. Степента на свръхконцентрация на поземлената собственост и монокултурното земеделие ускоряват обезлюдяването на българските села.

България не стои убедително в дискусията за европейската политика и бюджетната рамка на Съюза за следващия програмен период. Показателно е, че в предложението на председателя на Европейския съвет, което освен бюджета за отделните държави, съдържа няколко региона за специално финансиране, няма нито един български район. Въпреки че българският Северозапад, а и повечето от останалите български региони са на европейското социално-икономическото дъно. Настояваме тази несправедливост да бъде отстранена. Все още има време да се предприемат необходимите действия.

Тъжно е, че в годината, в която отбелязваме 100-годишнината от Балканската война, в която хиляди българи се сражаваха не за богатства, а за своите събратя, се прие закон за предоставяне на българско гражданство срещу бизнес и пари. Така в нашата закъсала държава гражданството вече се купува и продава.

ГЕРБ на практика се ръководи от постулата - който има, ще му се даде, който няма - ще му се вземе.

Пенсионери протестират срещу мизерията и унижението, в които живеят. Сигурно мнозина от тях не са забравили щедрите предизборни обещания за увеличаване на вдовишките пенсии. Предвижданото сега по-малко от 10%-то увеличение на пенсиите, да се надяваме, че не е първоаприлско, защото е почти предизборно, не компенсира обедняването от последните четири години. След като няма политика и критерии за периодично индексиране на пенсиите, нека възрастните хора да бъдат подпомогнати поне в края на годината. Затова ние настояваме, да се изплатят несимволични коледни надбавки за пенсионерите.

Освен това настояваме майките да получават минималната работна заплата и през втората година, когато отглеждат своите невръстни деца.

ГЕРБ са последователни поне в своята антисоциална политика. След като значително увеличихте задълженията на студентите в заплащаните от тях такси за обучение, сега държавата под друга форма отстъпва от своите задължения по отношение на училищното образование. За първи път в българската история се предвижда държавата да финансира освен общественото образование и частни училища. Подобен опит наскоро беше отхвърлен от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Срещу такова решение в Италия по улиците протестираха хиляди ученици и студенти, заедно със своите преподаватели. Ако получим достатъчно подкрепа на предстоящите избори, ние ще отменим тази несправедливост.

 

Българският народ трябва да се раздели с ГЕРБ - Групата за Етапно Разграбване на България.

 

България се нуждае от нов модел на следпреходно развитие. От държава, която принадлежи на народа. От активна държава, която насърчава икономическия растеж. От нова социална държава.