Георги Божинов: Бойко Борисов тормози цяла България от тъмно до тъмно

Бойко Борисов тормози българите от тъмно до тъмно вече четвърта година с този хленч и оправдания с предишното правителство, коментира депутатът от ПГКБ Георги Божинов по повод на нелепите обяснения, които премиерът дава пред министрите си за липсата на завод за боклук в София и за плащанията към Пловдив

Бойко Борисов тормози българите от тъмно до тъмно вече четвърта година с този хленч и оправдания с предишното правителство, коментира депутатът от ПГКБ Георги Божинов по повод на нелепите обяснения, които премиерът дава пред министрите си за липсата на завод за боклук в София и за плащанията към Пловдив. Божинов отбеляза, че напоследък ГЕРБ усилено търсят и други виновници за неуспехите и неудачите на правителството и за катастрофалното изоставане при усвояването на еврофондовете. „Обеща на хората европейски доходи, а ги потопи в бедност и мизерия. Обеща на софиянци завод за боклук, но него го няма. Борисов си позволява да подценява българските граждани, но поне да не подценява собствените си министри", изтъкна депутатът от левицата.

Георги Божинов коментира твърденията на премиера, че заводът за отпадъците на София се бави защото някой искал или не искал да внесе апликационната форма. „Бойко Борисов отлично знае, че и трите варианта на т.нар. апликационна форма се оказаха негодни досега, за да обосноват еднозначно отпускането на всички необходими за проекта средства", каза депутатът от левицата. Божинов опресни спомените на Борисов, че когато той беше кмет, за апликационната форма, която беше разработена от немската фирма, бяха платени близо 5,5 млн.лв., а тя се оказа особено негодна. „Премълчава се основната причина за забавянето на завода - избраната технология е вече остаряла и скоро ще остане единствената в Европа, а цената за третиране на отпадъците ще бъде непосилно висока за гражданите и за фирмите", заяви депутатът от ПГКБ.

„Очертава се нова остра криза с отпадъците на София", предупреди Божинов. Той обясни, че сметището в Суходол има живот още един месец. Същевременно новоизграденото депо, което е елемент от т.нар. интегрирана система за управление на отпадъците на София, ще стои с години като истинска „празна дупка", защото може да приема отпадъци само от работещия завод и от другите инсталации на интегрираната система. „Измамата „Долни Богров"  няма как да се случи без сътресения. Нима Борисов не знае, че няма как да обясняваш на гражданите и да възлагаш обществена поръчка за закриване на старото сметоразтоварище, а всъщност да изграждаш ново депо за твърди битови отпадъци", възмути се Божинов. Според него Бойко Борисов би трябвало да знае, че в този момент не е намерено добро алтернативно решение за депониране на отпадъците на столицата. „В тази ситуация ще трябва да се разчита на общините с депа, изградени с европейски средства, но това разкарване на софийските отпадъци ще струва на софиянци и на българските данъкоплатци допълнителни пари", подчерта Божинов.

Депутатът от левицата напомни, че данъкоплатците платиха всички предишни гафове и управленски грешки на столичните кметове и общинари. „На данъкоплатците трябва да се благодари за тяхното търпение. Що се отнася до разбирането, което проявяват софиянци, то също не е безгранично. Няма как да се оправдаят безобразията, некомпетентността и корупцията при управлението на отпадъците на София чрез откриването на кръстовища, които също са платени от данъкоплатците и им се полагат", категоричен беше Георги Божинов.