Димчо Михалевски: Непрекъснатото повтаряне, че на предишното правителство му били спрени фондовете, е абсолютна лъжа

България губи милиарди от хаоса, който управляващите създадоха във системата на транспорта     „Непрекъснатото повтаряне, че на предишното правителство му били спрени фондовете, е абсолютна лъжа"

България губи милиарди от хаоса, който управляващите създадоха във системата на транспорта

 

 

„Непрекъснатото повтаряне, че на предишното правителство му били спрени фондовете, е абсолютна лъжа". Това заяви народният представител от ПГКБ Димчо Михалевски на пресконференция в парламента. Михалевски разкри, че преди два месеца е задал писмен въпрос на 8-те министри на ГЕРБ, които са отговорни за оперативните програми и за програмата за развитието на селските региони. Въпросите са били еднотипни за всички министри и на практика разкриват истината за състоянието на европейските програми към 31 юли 2009г., в деня на смяната на правителствата. „Всички 8 министри ми отговориха абсолютно по еднотипен начин, с коректна информация, че нито една програма няма наложени санкции, програмите са били в изпълнение, имало е сключени общо над 4000 договори на стойност над 2 милиарда лева и те са били в изпълнение", обясни Димчо Михалевски.

Коментирайки вчерашните изказвания на Бойко Борисов, Димчо Михалевски заяви, че предишното правителство е изграждало Тракия, Марица и Струма а сегашното просто е продължило започнатото. „Тоест цялото изграждане в момента е благодарение на усилията на предходното правителство и действително е много морална и похвална неговата инициатива да изпраща лентичките на откритите обекти на г-н Станишев", каза още Димчо Михалевски.

„Абсолютна лъжа е, че на предното правителство са били спрени еврофондовете и затова на сегашното правителство им било трудно. Трудно им е затова, защото не знаят какво правят. Никога европейски фондове не са спирани в България, както сочи и справка от Министерството на финансите", заяви и депутатът от ПГКБ Петър Мутафчиев. По думите му оправданията на управляващите няма как да прикрият факта, че няма пари за 7-те прокламирани от ГЕРБ магистрали. „Поне 15 милиарда евро трябват на правителството, за да реализира намеренията за строеж на седем магистрали в България. Няма обаче кой да ни ги даде. Само лот 3 на АМ Струма ни струва над 1 милиард евро", припомни Мутафчиев. Той бе категоричен, че голямата част от реализираните проекти и усвоените пари са благодарение на работата и подготовката на предишното правителство.

Петър Мутафчиев даде за пример факта, че до септември 2012г. по ОП „Транспорт" са изплатени близо 600 милиона евро. „По тази програма управлението ни подготви 2 огромни проекта- за 2-ри метродиаметър на метрото и за жп. линията Свиленград- турска граница. Само тези два проекта са на стойност 200 милиона евро", разкри Мутафчиев. Той отбеляза, че подобно е положението и с всички останали програми и проекти, подготвени от предишното, но реализирани от настоящото управление. „Нека посочат поне един проект, който е подготвен, договорен и изпълнен от ГЕРБ" настоя Петър Мутафчиев.

По отношение на приоритетността в транспортната схема на страната ни, Мутафчиев бе категоричен, че управлението на ГЕРБ е създало тотален хаос в системата на ЖП транспорта. „Те спряха няколко ключови приоритетни проекти за страната ни: Батин - Белене, интермодалните терминали в София, Русе, Варна и Бургас, както и ж.п. линията София - Сръбска граница", възмути се Петър Мутафчиев. Според него това създава директни условия страната ни да изгуби милиарди от загубата на транзитни товари и пътници.