ПГКБ сигнализира за обществена поръчка, която е ощетила държавата с над 15 млн.лв.

Сигнал за обществена поръчка, ощетила държавата с над 15 млн

Сигнал за обществена поръчка, ощетила държавата с над 15 млн.лв. внася днес депутатът от ПГКБ Атанас Мерджанов в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта. Мерджанов обясни, че става дума за обществена поръчка за реконструкция на пет електропровода в Североизточна България. Депутатът изтъкна, че спечелилата фирма е предложила проводник, който не  отговаря на техническите изисквания на търга, при това с тройно по- висока цена - над 22 млн. лв., при реална цена 7 млн.лв. Депутатът от левицата отбеляза, че избраният проводник претоварва електрическите стълбове и се създава риск от аварии, подобни на тези от лятото на 2010г. Мерджанов подчерта, че до този момент няма никаква реакция от страна на управляващите по въпроса.

Депутатът от ПГКБ Румен Такоров обърна внимание на случващото се със сметоразтоварището в Долни Богров, което беше закрито през 1997г. През 2012г. изненадващо се появява проект за рекултивация, за който обаче няма проведена обществена поръчка, въпреки че става дума за над 36 млн.лв. Такоров поясни, че до днес липсва комплексно разрешително, което е необходимо съгласно решението за ОВОС. Въпреки това на обекта са изпълнени строително-монтажни работи за над 3,5 млн.лв.  

Мая Манолова обяви, че днес за първи път Комисията на Яне Янев ще разглежда подаден от депутати от ПГКБ сигнал - той е за съмнения за корупционни практики от фирми, които са свързани с депутат от ГЕРБ. „Надяваме се, че мнозинството от ГЕРБ няма да препятства това разследване", коментира Манолова.