ГЕРБ са неспособни да защитят интересите на България при обсъждането на европейския бюджет

Nov 27, 2012 Новини БСП 0 1046

Министрите на ГЕРБ опровергаха Бойко Борисов за спрените европейски пари при предишното правителство     Правителството на ГЕРБ показва неспособност да отстоява националните интереси и да постигне максимума за България при обсъждането на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС

Министрите на ГЕРБ опровергаха Бойко Борисов за спрените европейски пари при предишното правителство

 

 

Правителството на ГЕРБ показва неспособност да отстоява националните интереси и да постигне максимума за България при обсъждането на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той изрази тревогата си, че е възможно за следващия период страната ни да разполага с по- малко средства в сравнение с настоящия. Станишев обясни, че така на практика ГЕРБ обрича следващите две правителства и страната ни на забавено развитие. Опасенията на председателя на БСП се засилват и от факта, че след като през последните години инвестициите в България се сринаха, значението на европейските средства нарасна. Станишев напомни, че само преди два месеца Томислав Дончев обясняваше как по оперативните програми, заедно с националното съфинансиране, ще получим 18 - 20 млрд.евро. Бойко Борисов обаче бързо „сви знамената" и обяви, че ще се искат само 500 млн. евро. Председателят на БСП попита защо за Козлодуй България получава 40% увеличение на средствата, а страни като Литва за сходен въпрос получават близо 100% увеличение. ГЕРБ трябва да обяснят и защо от специалния европейски пакет за регионите не е заделено нито едно евро за България.     

Според Станишев ГЕРБ са показали неумение да формулират ясно целите на страната ни и да ги отстояват в диалога с другите държави. „Когато не знаеш какво искаш да постигнеш, получаваш каквото ти дадат. Позицията на правителството е като просия", отбеляза председателят на социалистите. Той остро критикува оплакванията на Бойко Борисов, че партиите не се занимават с въпроса. Лидерът на БСП напомни, че Борисов така и не инициира национална дискусия по темата, за да се изяснят националните приоритети и те да получат широка подкрепа.

Станишев определи като нелепи извиненията на премиера със 100 годишното управление на социалистите. „Хората се смеят и се чудят - това държава ли е?", коментира лидерът на БСП. Той призова Борисов да каже с колко е увеличил БВП, след като се оплаква, че е нисък. По отношение на манипулациите на ГЕРБ за спрените пари при предишното правителство, Станишев показа писмените отговори на всички министри на ГЕРБ, които имат отношение към оперативните програми. Министрите категорично заявяват, че към 31 юли 2009г. няма санкции от ЕС по оперативните програми. Станишев изтъкна още, че спрените програми по предприсъединителните фондове бяха пуснати още преди парламентарните избори 2009г. По отношение на обвиненията за ниска усвояемост при предишното правителство Станишев отбеляза - „не може да посадиш домати през април и през май да ги събираш вече". Същевременно лидерът на БСП подчерта, че в момента има оперативни програми в трагично състояние и даде пример с Околна среда. Там усвояването е около 15%, а Борисов говори за 100%. В тази ситуация Станишев предупреди и за въвеждането на нов критерий при отпускането на европейски средства, който се отнася именно до степента на усвояване.

На пресконференцията Сергей Станишев възрази срещу погазването от страна на ЦИК на Закона за референдумите. „ГЕРБ вече не си правят труда да променят законите, те директно ги прегазват, защото смятат, че всичко им е позволено", добави лидерът на БСП. Зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов отбеляза, че ГЕРБ си присвоява организацията на референдума чрез мнозинството си в ЦИК. Той обяви още, че БСП ще обжалва решенията на ЦИК, свързани с формирането на РИК за референдума. Стоилов каза още, че БСП има желание да бъде страна в референдума и призова гражданите да участват масово, за да покажат, че волята им е над тази на управляващите.