Бисер Бойчев с първа награда в международен конкурс

Общинският съветник от БСП в Твърдица Бисер Бойчев спечели първа награда сред чуждестранните автори в международния литературен конкурс в италианския град Анкона

Общинският съветник от БСП в Твърдица Бисер Бойчев спечели първа награда сред чуждестранните автори в международния литературен конкурс в италианския град Анкона. Това бе поредната му европейска награда. Ето какво разказа той за церемонията по награждаването на победителите в конкурса: "На 3 ноември, събота, в залата на Общинския съвет в град Анкона бяха връчени наградите на победителите в XXI-я международен литературен конкурс "Cita di Ankona", организиран от Асоциацията на поетите и художниците "Voci Nostre". Тази инициатива през 2008 г. е получила престижна награда от президента на Италия. Конкурсът повече от двадесет години е среща на много автори от различни региони на Италия и чужбина. За поетичната надпревара научих след награждаването ми в Лече в началото на годината, където бях удостоен с Европейска награда за поезия. И ПОНЕЖЕ НЯМА НИЩО ПО - ЛЕСНО ОТ ТОВА ДА УЧАСТВУВАШ В КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ, подготвих три непубликувани стихотворения, според изискванията, преведени на италиaнски, (тук е мястото да изкажа огромната си благодарност и признателност към Ирина Йорданова за прекрасните преводи на стиховете ми, донесли награди и в двата конкурса), и участвувах. Както и в предишни години, конкуренцията бе разделена в шест раздела: поезия, антологична поезия, белетристика, диалекти, поезия и проза на студенти от колежи и университети, и поезия и проза за чужденци.

Журито бе председателствано от известния писател Чезаре Балдони, с членове Александър Аярди, директор на Обществената библиотека Benincasa, ТеренциоМонтеси, директор в италианската държавна телевизия RAI, и университетските преподаватели Карла Каротенуто и Лора Воланте.

Събитието бе открито от Теренцио Монтеси. След поздрав от Анамария Амбруцети, президент на фондацията, приветствие поднесе и кметът на Анкона Грамилиано Фиорело, който подчерта заначението на конкурса не само в областта на културата, но и за положителните резултати при представянето на град Анкона въобще. След кратък преглед Чезаре Балдони пристъпи към награждаването на победителите в различните раздели на конкурса, прочетени от Теренцио Монтеси. Първите награди бяха картини от известни художници от регион Марке, вторите награди бяха купи от комисаря на провинция Анкона, Министерството на спорта и Банка популаре ди Анкона, а за класиралите се на трето място бяха специалните плакети от председателя на Регионалния съвет на Законодателното събрание на регион Марке. В секция „Поезия и проза за чужденци" аз бях класиран на първо място, второто място взе поетеса от Франция, а третото - поет от Люксембург."