Сергей Станишев: Процедурата за избор на нов главен прокурор вече е опорочена

Nov 24, 2012 Новини БСП 0 1470

Бойко Борисов става смешен с извиненията със 100 години социалистическо управление     Процедурата за избор на нов главен прокурор вече е опорочена под натиска на Борисов и на Цветанов

Бойко Борисов става смешен с извиненията със 100 години социалистическо управление

 

 

Процедурата за избор на нов главен прокурор вече е опорочена под натиска на Борисов и на Цветанов. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Варна. Той изрази възмущението си от опитите на Бойко Борисов да дава указания на ВСС как да гласуват. „Никой министър-председател не си е позволявал да дава такива указания - как да се проведе процедура за избор за ключов пост в съдебната власт. Това е нечувано", каза Станишев. По думите му незаконно се преминава към явно гласуване. „Страх ги е от тайното гласуване на членовете на ВСС, защото не могат да го контролират, а целта е да има контрол върху гласа на всеки член на ВСС. Това е скандално", добави лидерът на БСП. Той изтъкна, че това противоречи на закона и на принципите на независимост на съдебната власт и за това ще бъде информирана ЕК. „ГЕРБ превърнаха държавата в посмешище", отбеляза със съжаление Станишев. По думите му след скандала Марковска Конституционният съд изглежда като нещо, което се командва от центъра на изпълнителната власат, под ръководството на Бойко Борисов.

По отношение на актуалната в цяла Европа тема за бюджета на ЕС, лидерът на БСП заяви, че е важно бюджетът да бъде инвестиционен инструмент за създаване на работни места във всички страни. „Това което ме притеснява е, че българското правителство не успява да защити българските приоритети и национални интереси", добави Станишев. Той даде пример с парите за Козлодуй и за земеделие. От друга страна председателят на БСП отбеляза, че през последните години усвояването на евросредствата в страната ни е на много ниски нива. „Когато нямаш добро усвояване сега, няма как да искаш повече пари за следващия период", обясни Станишев. „Няма как Бойко Борисов да се извинява със 100 години социалистическо управление - нека не става смешен и нека не лъже. Защото повечето българи са ходили на училище, имат средно образование и знаят кои партии са управлявали през последните сто години", добави лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира, че управляващите от ГЕРБ са се откъснали от хората и целят не да решат проблемите им, а да продължат да ограбват страната. Лидерът на БСП подчерта, че от своя страна социалистите правят кампанията за срещи с хората от цялата страна. Основен акцент в разговорите с гражданите са алтернативните предложения на БСП и петте приоритети, които левицата отстоява - заетост, доходи, подкрепата за майките и децата, стимулиране на икономиката, образованието и науката. „Това е основата на бъдещата алтернативна политика за управлението на страната. Искаме хората да го чуят и да знаят какви ангажименти поема БСП пред тях", изтъкна Станишев.