Декларация на ПГКБ

Nov 23, 2012 Новини БСП 0 964

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев         Намираме се в края на управленския мандат на Бойко Борисов и неговото правителство и разбира се е време за обобщения и равносметка - кой какво е свършил, кои от обещанията са изпълнени, кои не са изпълнени

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

 

 

Намираме се в края на управленския мандат на Бойко Борисов и неговото правителство и разбира се е време за обобщения и равносметка - кой какво е свършил, кои от обещанията са изпълнени, кои не са изпълнени.

Тези дни станахме свидетели на една масирана кампания от страна на вицепремиера Симеон Дянков, който гастролираше по много телевизии и в своя типичен арогантен и подплатен с евтини манипулации и недостойни сравнения стил, развиваше следните тези - първо, че настоящото правителство било дало милиард повече от предходното за здравеопазване и за пенсии. Второ - че фискалният резерв въобще не е похарчен и е почти на равнището, което е заварило сегашното правителство. И трето - че размерът на средната пенсия у нас бележи забележителен ръст, в сравнение с размера на средната пенсия забележете къде - в съседна Гърция.

Разбира се известно е, че Бойко Борисов третира Симеон Дянков като своето слънчице, както той се изразява. И самочувствието на Дянков също така е широко известно. Само че тези дни излезе независима класация на най- авторитетния вестник в ЕС в тази област - Файненшъл таймс, който класира 19-те най- добри министри на финансите на ЕС. Чудя се - защо Дянков го няма в тези деветнадесет, в които влизат министрите на финансите на Гърция, на Испания и на Португалия. Може би не е 27-ми, но очевидно е от 20-то място нататък, в задната част. Това е оценката на Файненшъл таймс.

По- важното е да проследим фактологията и да определим къде свършва истината в твърденията на вицепремиера и къде започват лъжите и в какво се състоят.

Предходното правителство увеличаваше всяка година финансирането както на здравеопазването, така и на други ключови сфери от публичния сектор. За четири години практически удвоихме финансирането на публичните дейности, включително и заплащането на държавните служители.

Настоящото правителство замрази средствата както за издръжка, така и за заплати. Замрази ги на нивото на последната година от предходното управление. И това отчитате като огромен успех. Само че, господа от управляващото мнозинство, обещахте съвсем различно в предизборната кампания. Вие обещахте ръст, говорехте за увеличение на доходите. Говорихте за това, че българите ще догонваме европейското ниво в рамките на този мандат. Защо не казахте в кампанията, че всъщност истинската ви цел е замразяване. Кого излъгахте? Българските граждани.

Второ - критиките от опозицията, че се влошава фискалната позиция на страната от порядъка на 6 млрд.лв. не били верни. Така казва Симеон Дянков. За илюстрация той посочва, че нарасналият тази година фискален резерв е достигнал 7 млрд.лв., тоест разликата между завареното и сегашното състояние е само 1 млрд.лв. надолу. А за това как нарасна резервът не казва нито дума, сякаш вече забравихте за новия външен заем от почти 2 млрд.лв., които са включени в този фискален резерв, но са заем, не са пари взети от собствени приходи. Така че наред с вземанията през целия мандат вътрешни заеми, вие увеличихте правителствения дълг сумарно с 5 млрд.лв. за вашия мандат. И тези пари ще ги връщат всички български граждани. И тези пари не са обезпечени. Като добавим и останалата все пак разлика във фискалните резерви в началото на мандата и по настояще, и предстоящото дефицитно финансиране на бюджета и през следващата година, което го прогласувахте вече, ще се окаже, че сметката е повече от 6 млрд.лв. Това е сумата, с която финишира ГЕРБ - над 6 млрд.лв. сумарен дефицит за четирите години от вашето управление, необезпечени пари. Това са фактите.

В началото на следващата година с тези пари от фискалния резерв, който твърдите, че е 7 млрд.лв., ще платите излизащите в падеж стари облигации за около 1,7 млрд.лв. И с тази сума вие ще намалите правителствения дълг, но ще намалите отново и фискалния резерв. Непроменена обаче ще остане само оставащата сума от 6 млрд.лв. - цената от управлението на ГЕРБ за всеки един български гражданин.

Всички правителства от края на миналия век, от 1997г. досега имат своя принос за закрепването на финансовата стабилност на държавата - и правителството на Костов, и правителството на Сакскобургготски. А що се отнася до предишното правителство, ние двойно намалихме държавния дълг, а също така двойно увеличихме фискалния резерв. Това са фактите. И спекулациите на Дянков са безкрайно недостойни за един български министър. Общата картина е негативна и цената за данъкоплатците е 6 млрд.лв.

Наскоро Дянков отново даде светли обещания. Каза, че до 10 години ще достигнем този път средно европейските доходи. Да оставим на страна, че 10 години е нещо, което изглежда много отдалечено за българите, които ежедневно се борят за оцеляване. Но в началото на мандата на това правителство средната пенсия в България, както твърди Дянков, изоставала 6 пъти от гръцката, а днес - само 3 пъти. Само че е много цинично да се радваш на такова сближаване - не за сметка на това, че пенсиите и доходите в България като цяло растат, а за сметка на това, че на другите намаляват. Той и Бойко Борисов предложи на премиерите от ЕС да намалят заплатите и пенсиите, за да се изравним. Само че не виждам никой желаещ да го направи. Това ли е вашата политика на доходите? Имаше преди време популярен виц или песен - Как ще ги стигнем американците, изобщо напредналите държави. Очевидно философията на ГЕРБ разчита именно на този подход -те да се обърнат към нас и да тичат назад, а не ние да вървим напред и да ги догоним. Това са всъщност резултатите от управлението на ГЕРБ.

Искам да засегна накратко още една тема - гордостта на Бойко Борисов - еврофондовете. В момента, както знаете, се водят тежки преговори на Европейския съвет за следващата финансова рамка, за бюджета на ЕС 2014 - 2020г. Българският премиер отиде без мандат от парламента, без национална позиция. Вчера се оплакал по телевизията - защо партиите не го обсъждат този сериозен въпрос. И аз питам - защо? Кой трябва да прояви инициатива, да потърси подкрепа от целия парламент? Да отиде и да каже - България иска това и това, защото искаме да постигнем определени цели и зад това стоят всички - управляващи и опозиция. Няма го.

Какво се оказва - за 2017 - 2013 ние имаме без земеделските плащания 7 млрд. евро. Миналата година са разплатени за годината 531 млн. евро. При този темп, който вие практикувате, ние ще загубим голяма част от еврофондовете от тази рамка, може би над 40%. И го казвам с искрено съжаление, защото тези пари са нужни на гражданите, на икономиката, на българските фирми. А знаете ли, че в предложението на Ван Ромпой е включен нов критерий за следващия период - степента на усвояване за този финансов период. С какви очи Бойко Борисов ще отиде да поиска повече пари - и за кохезия, и за земеделие? Да не говорим, че изобщо не е поставен като приоритет развитието на конкурентоспособност, иновации и наука. Дянков каза на учените - няма да ви увеличаваме заплатите, няма да даваме пари и от БАН, печелете проекти. Кои проекти, след като не ги искаме? Това е ужасно тежък въпрос и наследство на ГЕРБ като управляващи.

В политиката победите винаги се редуват и със загуби. Достойнството обаче трябва да се пази. Това не се прави с арогантност, с манипулации и с евтини внушения, а с реално отчитане на фактите и анализ на причините за допуснатите провали. Защото достойната загуба сама по себе си е своеобразна победа. Тепърва ще видим дали може да си правите тези изводи и достойно да понасяте загубата.