Ивайло Калфин: Европейският парламент няма да приеме всяко решение за бюджета на ЕС за 2014-2020 г.

Nov 22, 2012 Новини БСП 0 1299

  Разминаването между политическите обещания и бюджетните ангашменти прави постигането на съгласие по бюджета на ЕС за 2014-2020 г

 

Разминаването между политическите обещания и бюджетните ангашменти прави постигането на съгласие по бюджета на ЕС за 2014-2020 г. много трудно. Това заявява в интервю за електронното издание "Юроактив" (EurActiv.com) Ивайло Калфин, който е един от двамата докладчици на Европейския парламент по дългосрочния бюджет на Европейския съюз.

Интервюто излиза в навечерието на започващата довечера извънредна среща на върха, посветена на бюджета за 2014-2020 г. По силата на Лисабонския договор, за да бъде приет бюджетът, Европейският парламент трябва да одобри решението на Съвета на ЕС.

"Парламентът би искал споразумение да бъде постигнато сега, но не е готов да прием всяко решение", заявява докладчикът на Европейския парламент.

В интервюто Ивайло Калфин отправя критики към европейските лидери, че поемат обещания, но когато стане дума за финансиране на тяхното изпълнение, започват да размислят и да търсят начини да намалят разходите на съюза.Той посочва като примери решението за отделянето на 150 млрд. евро за Пакта за растеж и заетост или пък искането за актуализация на бюджета на ЕС за 2010 г., където има недостиг за покриване на плащания предимно по структурните и по Кохезионния фонд в размер на почти 9 милиарда евро.

"Когато политическите ви амбиции растат, правомощията и съставът ви се увиличават, не можете да очаквате да постигнете повече амбициозни политически цели с по-малко пари", коментира Калфин.

Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой предлага проектобюджетът на ЕС от 1,033 трилиона евро до 2020 г. да бъде намален с 80 милиарда евро. То ще бъде обсъждано от европейските лидери, които се събират тази вечер в Брюксел.

"Ако споразумение не бъде постигнато (на извънредната среща днес и утре), това няма да е краят на света. Европейският съюз ще продължи да съществува и договорите имат разпоредби за това, което ще се случи. Впрочем, страни като Обединеното кралство и други, които желаят да намалят бюджета, ще трябва да плащат повече, отколкото искат", казва в интервюто за "Юроактив" Ивайло Калфин.

Пълният текст на интервюто на Ивайло Калфин за "Юроактив" ще намерите на: http://www.euractiv.com/euro-finance/leading-mep-seen-amazing-things-interview-516152

Видео на изказването на Ивайло Калфин (на български език), отразяващо позицията на Европейския парламент по предложението за бюджет на ЕС за 2014-2020 г.,  на: http://kalfin.eu/кой-обещава-политики-а-после-отказва-да-ги-финансира-европейските-лидери-p_read2193.html