Ивайло Калфин: Интернет трябва да остане свободен

Nov 22, 2012 Новини БСП 0 1407

  Интернет трябва да остане свободен

 

Интернет трябва да остане свободен. Опитите той да стане по-скъп, по-трудно достъпен и по-монополен, трябва да  спрени. За това призова Ивайло Калфин по време на дискусия във връзка с участието на ЕС в Световната международна конференция по международните далекосъобщения късно снощи в Европейския парламент в Страсбург.

"Интернет днес е мощно средство и мнозина искат да го контролират, защото се страхуват от силата му и от хората в интернет", заяви българският евродепутат.

През декември 163 държави, членуващи в Междурадния съюз на международните далекосъобщения  се събират на световен форум в Дубай, където ще бъдат преразглеждани телеком регулациите.

Калфин посочи, че се очаква на форума да бъде предложена промяна на бизнес модела на интернет, която да ограничи неговото ползване. Една от идеите е въвеждането на такса за ползването интернет. Други мощни държави, сред които Русия, предлагат държавите да могат да управляват интернет на своята суверенна територия.

"Национален интернет? Това е оксиморон, това е непостижимо", заяви Калфин.

Той предупреди, че на конференцията ще се обсъждат и предложения държавите, наред с международните организации да имат равни права да решават за интернет адресите и имената на домейните, което би означавало край на сега съществуващата система от многобройни играчи, които взаимно се контролират, оставяйки така интернет свободен.

Като припомни, че Европейският парламент отхвърли АКТА и последователно гласува в подкрепа на свободата на интернет, Калфин призова за силна обща позиция на ЕС и за отстояване на неутралността и на свободата на интернет по време на дубайския форум.

Представители на Европейската комисия и на председателството на ЕС, които присъстваха на дискусията в Страсбург,заявиха, че са против плановете за въвеждане на данък за ползването на интернет и срещу ограничаването на достъпа до мрежата, тъй като те противоречат на европейските ценности. Според председателството на ЕС таксите за доставка на интернет са недопустими и по действащото европейско законодателство.

"Интернет се разви, благодарение на свободата, която му беше дадена. Неговото ограничаване ще навреди на конкуретоспособността на европейската икономика, ще засегне иновациите, ще увеличи разходите за ползването му и ще подтисне развитието на бизнеса", заяви комисарят за индустрията Антонио Таяни.

Европейският съюз се надява да бъде одобрен като консултативен член и да може да участва в дебатите в Дубай, макар че няма да има право на глас. Страните членки ще преговарят по промените в телекомуникационните регламенти от свое име.

Пълният текст на изказването на Ивайло Калфин, както и видео ще намерите на:

http://kalfin.eu/национален-интернет-това-е-оксиморон-непостижимо-p_read2189.html