Любен Корнезов: БСП няма да участва в маскарада на ГЕРБ

„Депутатите от ПГКБ няма да участват в процедурата по издигане и изслушване на кандидатури за нов член на КС

„Депутатите от ПГКБ няма да участват в процедурата по издигане и изслушване на кандидатури за нов член на КС. Процедурните правила де факто са същите, които забъркаха скандала с Венета Марковска. Те са само една политическа маска, която води до маскарад. При тях няма публичност, прозрачност и демократичност, а безпринципна политическа търговия и далавера, налагана от ГЕРБ". Това каза депутатът от ПГКБ проф.Любен Корнезов по време на дебата в НС за избор на правила за излъчване на нов член на КС. Според проф.Любен Корнезов българските депутати са въвлечени в противоконституционна дейност, налагана от мнозинството на ГЕРБ и точно това е причината ПГКБ се откаже от фарса с избор на нов член на КС.

По думите на Любен Корнезов точно ГЕРБ са забъркали кашата, от която се опитват да се измъкнат сега, погазвайки българската Конституция. „БСП и другите национално отговорни политически сили приехме тази Конституция и ще я защитаваме докрай. Призовавам народните представители, които искат да запазят своята чест и достойнство да не гласуват за тези правила", категоричен бе проф.Корнезов. Той изтъкна, че не по- малка вина за ситуацията има и президентът Росен Плевнелиев, който просто е изпълнил поръчката на Бойко Борисов, надскачайки правомощията си. „Президентът няма право на вето, той можеше само да мълчи по време на полагането на клетва на конституционните съдии", каза още Любен Корнезов.

„Каквото и да се решава в Народното събрание, то е само прикритие на решения, които се взимат на друго място. Тези процедури, с които се хвалите, само маскират дълбоката криза на законност в България, криза в прилагането на закона и уважение към него от страна на министър- председателя. Криза, която в перспектива създава усещане у хората, че законът е валиден само за тях", заяви зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той бе категоричен, че ПП ГЕРБ трябва да приеме ясно отговорността за създалата се ситуация, защото точно мнозинството определя облика на НС.

„Тази криза в законността се разпростира и върху действието на други институции, като например ЦИК. Стана практика ЦИК да дописва системно закона, както се случва в последните две седмици. Не може да искаме хората да спазват закона, докато президент и премиер го потъпкват ежедневно", каза още Михаил Миков.