Ивайло Калфин: Европейските лидери дават обещания, но отказват да ги финансират

Nov 22, 2012 Новини БСП 0 1007

  Ивайло Калфин, докладчик на Европейският парламент за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г

 

Ивайло Калфин, докладчик на Европейският парламент за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г., обвини днес европейските лидери, че обещават политики на избирателите си, които отказват да подплатят с нужните финанси, за да бъдат те изпълнени.

Ден преди срещата на върха на лидерите в Брюксел, посветена на бюджета на ЕС за 2014-2020 г., Калфин, заяви от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, че ако Съветът на ЕС "не се съобрази с нашите искания, ние няма да подкрепим тяхното решение".

Според него нито предложението на Кипърското председателство на ЕС, което предвижда съкращение на бюджета с 5%, нито това на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой, което представлява 8% намаление спрямо проекта за бюджет на ЕС за 2014-2020 г. за 1,033 трилион евро, са приемливи за парламента.

"Дискусията за бюджета се обръща от Съвета в упражнение по счетоводство, в една игра с нулева сума, в която един трябва да спечели, а друг да загуби. Европейският бюджет не е това. Това, за което парламентът се бори е да осигури пари за политики,  които вече са определени. Кой е определил тези политики? Самият Европейски съвет, лидерите, които сега отказват да осигурят финансите за осъществяването на тези политики", заяви в изказването си Ивайло Калфин.

Той посочи Пакта за растеж и за заетост, който със 150 млрд. евро трябваше да помогне за възстановяването на европейската икономика и за справяне с рекордната безработица, за който няма пари. Калфин цитира обещанията за създаване на повече възможности за свободно движение и обучение в Европа за младите, както и ангажиментите за борба с климатичните промени и за подпомагане на поети към развиващите се страни, за които също няма достатъчно средства.

Калфин напомни, че без европейските средства публичните инвестиции в регионите ще бъдат невъзможни. "Ако ние още ги ограничим, това би означавало европейският бюджет не да решава, а да задълбочава икономическата криза", предупреди докладчикът на Европейския парламент.

Той се обърна специално към британските избиратели заради заплахите на Лондон да наложи вето на бюджета, ако не бъдат направени значителни съкращения на общите разходи:

"Нашите колеги, английските консерватори, се притесняват за английските данъкоплатци и съвсем правилно. Само, че казват ли те на британските данъкоплатци колко печелят английските университети от младежката мобилност? Колко печели английският бизнес от общия пазар, от общата инфраструктура? Колко британски учени и изследователи участват в общи, европейски проекти? Колко британски фирми участват в изразходването на публични инвестиции от европейския бюджет? Защото това е другата страна на истината и тя трябва да се каже на данъкоплатците", заяви Калфин в пленарната зала.

Преговорният екип на парламента е помолен да бъде на разположение на европейските лидери за спешни консултации по време на извънредната им среща в Брюксел утре и в петък. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще изложи позицията на парламента в началото на заседанието.

Видео на изказването на Ивайло Калфин пред Европейския парламент, както и пълен текст ще намерите на: http://kalfin.eu/кой-обещава-политики-а-после-отказва-да-ги-финансира-европейските-лидери-p_read2193.html