Сергей Станишев: Кризите с боклука на София са породени от некадърността и интересите на ГЕРБ

Nov 21, 2012 Новини БСП 0 1268

  Жителите на Челопечене, Долни Богров и Яна помолиха лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев да помогне отново за решаване на проблемите им     „Кризите с боклука на столицата не се дължат само на некомпетентността на управлението на г-н Борисов като кмет

 

Жителите на Челопечене, Долни Богров и Яна помолиха лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев да помогне отново за решаване на проблемите им

 

 

„Кризите с боклука на столицата не се дължат само на некомпетентността на управлението на г-н Борисов като кмет. Истинската причина е, че не могат да си разделят комисионните от проекта за изграждане на завода за боклук". Това каза президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев след като изслуша молбите на жителите на Челопечене, Долни Богров и Яна, събрали се пред т.н. „Завод за механично и биологично третиране на битовите отпадъци на столицата". Сергей Станишев припомни думи на Бойко Борисов от 2005г., в които той обещава ДО ДВЕ години след избора му столицата да бъде чиста като Виена. Това обаче не се случва и през 2007г. и Борисов отново обещава „много бързо" да построи завод за боклука на София. „Е, такъв завод няма и до днес! Вместо това, само по времето на нашия мандат трябваше да помагаме  три пъти на столицата и на гражданите й заради некадърността и интересите на управляващите Столична община", заяви Сергей Станишев.

Той бе категоричен, че точно икономическите интереси на управляващите са доминиращите и са пречка да има завод. „Отговорност за провала се носи не само от тази, но и от предишната управа на Столична община. А иначе се хвалят, че строяли 29 пъти по- бързо. Ако това беше така, щяха да са построили не един, а три завода досега", изтъкна още Сергей Станишев. Според него е изключително  нагло през 2009г. Бойко Борисов дори да прави първа копка на завода. „Преди една година отново търсихме завода, защото вижте от 2009 до 2012г. колко години минаха. Къде е заводът?", попита отново Сергей Станишев. Лидерът на БСП разкри, че Столична община дори е заделила 1 млн. лева за реклама на завода, който реално не съществува.

„За 4 години те замразиха пенсиите, което означава реално обедняване на хората, тъй като инфлацията, която е натрупана досега, а не до края на мандата, е вече 12%. Това е цинизъм", коментира лидерът на БСП, в отговор на въпрос за парите на българите. Според него властта взема пари от българите всеки ден. „Над 70% от депозитите са до 1000 лв. Бели пари за черни дни. ГЕРБ посегнаха и на тях с данъка върху лихвите от спестяванията на хората", възмути се Сергей Станишев. Той изтъкна, че всички в България са наказани за това, че живеят в държавата на Бойко Борисов. „Пенсионерите са наказани, че още са живи и тази държава е длъжна да им плаща пенсиите по закон. Дребният и среден бизнес е наказан за своята инициатива и им съдират кожите, а данъчната администрация и различни проверяващи институции са се превърнали в башибозуци", каза още лидерът на БСП.

„Ние съветниците от БСП в столична община за пореден път сме по дирите на завода за преработка на отпадъците на София. За съжаление и през 2012 година, столицата ни няма да има завод за преработка на боклук". Това заяви председателят на групата съветници на БСП в СОС Жельо Бойчев на площадката на несъществуващия завод за отпадъци в село Яна. Бойчев показа на лидера на БСП резултата от усвояването на 26 милиона лева от Столична община, който се свежда до построяването на ограда, кантар за теглене на боклук и красива административна сграда с монтирани по покрива й фотоволтаици. „Явно възможностите на общината обаче свършват до тук, защото по същество инженерното съоръжение на завода за механично и биологично третиране на битови отпадъци липсва",  възмути се Жельо Бойчев.

По думите му точно такива са реалните възможности на ПП ГЕРБ. С думите: „7 години те не могат да започнат строежа на един завод за боклук?!? Моля ви, г-н Станишев помогнете с вашите възможности, с вашите контакти, защото цената, която ще се наложи да платим ще бъде много по- висока", Жельо Бойчев помоли за помощ президента на европейските социалисти. Бойчев припомни, че точно правителството на Сергей Станишев три пъти е помагало на столична община да избегне кризата с боклука на столицата и това е причината да потърси помощта му и днес. „Моля ви, намесете се като президент на ПЕС и проверете каква е причината, какъв е аргументът, София да продължава да няма нито одобрено европейско финансиране, нито завод, какъвто г-н Борисов ни обещаваше още от 2005г.", каза още Жельо Бойчев.

„Сметището в Суходол се изчерпва и затова Столична община е взела еднолично решение столичният боклук да бъде каран във вече затвореното през 1997 година сметище в квартал Челопечене", разкри Рая Петкова от инициативния комитет на квартала. Според нея, под претекст, че рекултивира старо сметище, Столична община ще похарчи 40 милиона от парите на софиянци, за да депонира боклука им в квартал Челопечене.

Жителите на засегнатите села и младежи от БСП разиграха пародийна сцена, в която показаха как дори каруца, натоварена с боклук, няма къде да остави отпадъците. Да не говорим за тяхната преработка! А какво се случва с боклука на цяла София?