Бившият кмет на Разлог и настоящ депутат от ГЕРБ Любен Татарски позволил да се разруши държавно имущество за милиони левове

Nov 21, 2012 Новини БСП 0 1258

Сигнал за разрушено държавно имущество за милиони левове ще внесат депутатите от ПГКБ в Комисията за корупция по високите етажи на властта

Сигнал за разрушено държавно имущество за милиони левове ще внесат депутатите от ПГКБ в Комисията за корупция по високите етажи на властта. Социалистите настояват Яне Янев да се занимае с нередностите, за които лично той е предупредил още през 2009г., но от тогава липсва резултат. С молба сигналът да бъде придвижен към депутатите от ПГКБ се обърна Силвана Дилова от фондация „За подпомагане жертвите на престъпления и борба с корупцията". В парламента тя представи фактите около действията на длъжностни лица от Община Разлог заради които държавата е ощетена с имущество за милиони левове. В скандала е замесено името на бившия кмет на Разлог и настоящ депутат от ГЕРБ Любен Татарски.

Силвана Дилова разказа, че за нуждите професионалната гимназия по автотранспорт в Разлог  се е ползвал полигон. Той се намира в землището на града, има площ 30 дка и е собственост на държавата в лицето на МОМН. След решение на Общинския съвет обаче през 2003г. полигонът на практика е завзет от дружеството „Пирин голфхолидейс клуб", всички съоръжения са разрушени и той става част от голф игрище. Дилова изтъкна, че лично кметът предприема действия, за да се прикрият закононарушенията. Предложено е  гимназията да стане общинско училище и така да се придобие безвъзмездно полигонът. Министърът на образованието тогава е отхвърлил това предложение и е настоявал за обезщетения за унищоженото имущество. През 2004г. Любен Татарски предлага нов устройствен план, с който полигонът на практика е ликвидиран без всякакво правно основание. Интересното е, че възложител на новия план е именно „Пирин голфхолидейс клуб", който днес се управлява от офшорна фирма. „Днес продължават опитите гимназията да стане общинска. Явно вече има положителна нагласа и в лицето на настоящия образователен министър", отбеляза Дилова. Тя настоя да се изясни още дали е ощетена община Разлог при апортирането на общинския имот от 900 дка за нуждите на голф дружеството. Светлана Дилова обяви, че разполага и с още един сигнал, свързан със злоупотреба с власт при реституиране на имоти.

Депутатът от ПГКБ Валентина Богданова напомни на министър Сергей Игнатов, че професионалните гимназии са държавни и никой министър не може да си позволи да нарушава закона. „Трябва да се пази общинската собственост, включително и възможността на учениците от Разлог да имат собствен полигон. Другото е срамна работа", категорична беше Богданова. Според депутата от ПГКБ Ваня Добрева сигналът показва, че държавата вече се отказва от собствеността си. Тя изрази опасенията си, че бързането да се приеме Закон за училищното и за предучилищното образование всъщност има за цел да узакони подобен тип сделки. „Ние няма да се съгласим и ще напуснем обсъждането на този закон", категорична беше Добрева.