Кирил Добрев и Корнелия Нинова посетиха община Ботевград

„Следващите парламентарни избори, заради България, трябва да бъдат спечелени от БСП

„Следващите парламентарни избори, заради България, трябва да бъдат спечелени от БСП. Нашите политически отговорности са ясни.” - това заяви Маргарита Петкова – председател на Областния съвет на БСП, по време на срещата си с жители на община Ботевград.

В срещите с жителите на Скравена, Новачене, Трудовец, Врачеш и Гурково взеха участие и народните представители Корнелия Нинова и Кирил Добрев.
„БСП отива на парламентарни избори с Коалиция за България и с нито една друга партия. Няма други предизборни споразумения”, заяви народният представител Корнелия Нинова. ”Изключваме коалиция с ДПС, защото хората смятат, че тя ни навреди на предишните избори” категорична беше тя.

По време на срещите си с хората Нинова и Добрев обсъдиха актуални теми, касаещи местното икономическо развитие. В разговор с кмета на Скравена Иван Иванов, бе засегната темата за високоскоростния път, чието строителство трябваше да започне тази есен. Кметът запозна народните представители с алтернативен маршрут, който не засяга плодородни земи. По негови думи, той е изпратил 10 писма до Агенция пътна инфраструктура, но до момента няма резултат. Иван Иванов сподели, че са необходими ремонти на Костницата на Ботевите четници и на църквата в селото. Обсъдиха се и въпросите, свързани поголовния износ на дървесина за Гърция, лошото качество на питейната вода в селото и за референдума за АЕЦ Белене.

В Трудовец бе засегната темата за децентрализацията на местната власт, замразения проект за река Касица, която наводни селото през 2005 и 2007 г., за наемането на работна ръка от други населени места и др. Председателят на ОбС на БСП д-р Веселка Златева препоръча на жителите на селото да подкрепят кмета си, когато той поставя въпроси пред общинските съветници.

В хода на разговорите бяха повдигнати и въпроси, свързани с концесиите на златните залежи в България, като източник на средства в Бюджет 2013. Народният представител Кирил Добрев подчерта, че мините са дадени на концесия още по времето на СДС. По негови думи, това което е направило правителството на Станишев, е повишаване на концесионната такса. По този начин голяма част от средствата влизаха в общините. „Тези общини се справят много по лесно, тъй като доходите, които получават от добиващите компании са големи.  Но какво се случи? С идването на власт на ГЕРБ намалиха таксите.”- допълни Добрев. Народният представител от София област не пропусна да отбележи и факта, че добиването на злато по цианиден метод създава предпоставки за замърсяване на околната среда.

На въпрос на присъстващите по повод външната политика и приоритетите на БСП в тази област, Добрев отговори, че България трябва да има балансирана външна политика и винаги е страдала от големите залитания от изток на запад. „БСП винаги е защитавала национални интереси. Ние сме вратата на Европа от Изток и това трябва да го използваме в добри контакти” – каза Добрев.