Станишев: На власт дойдоха хора, които разглеждат държавата като бащиния, дори като плячка

Интервю за Дарик радио на Сергей Станишев, президент на ПЕС, вицепрезидент на Социалистическия интернационал и председател на БСП   Гостуването ви е в рамките на поредицата „20 години по-късно", която започнахме миналата седмица и ще продължи до 21 януари, когато Дарик радио става на 20 години

Интервю за Дарик радио на Сергей Станишев, президент на ПЕС, вицепрезидент на Социалистическия интернационал и председател на БСП

 

Гостуването ви е в рамките на поредицата „20 години по-късно", която започнахме миналата седмица и ще продължи до 21 януари, когато Дарик радио става на 20 години. През това време в нашето предаване с основни фигури от обществения и политическия живот ще коментираме най-важното от всички тези събития във всяка една от годините от 1993 година насам. Преди да върнем лентата назад, ми се иска да поговорим за някои от актуалните теми. Имахте горещ партиен уикенд, събрахте много хора в столицата, но това предизвика коментарите на ГРЕБ веднага и ако използвам думите на премиера, да ви попитам колко хора точно доведохте да разгледат София и да напазаруват в моловете, както каза Бойко Борисов?

Доста цинично е изказването на господин Борисов, защото когато толкова много хора - близо 20 000 души, излязат на един от големите площади и искат да си тръгнеш като министър-председател, това е реакция на безпомощност, опити да се принизи позицията на толкова много български граждани и не му прави чест. Още повече господин Борисов се изживя като полицай, както той каза, че били 3000 души. Смешна работа! Още повече той не се е показал като много добър полицай, защото съвсем наскоро Европейският съд по правата на човека осъди България да плати 100 000 лева от джоба на всички нас за полицейска операция, ръководена лично от Бойко Борисов, при която беше убит човек при това за много дребни престъпления, реално погледнато, но имаме смъртен случай. И всички ние ще плащаме за тази „полицейска грешка". Като в решението на Европейския съд е посочен изрично господин Борисов като отговорен за този резултат. А що се отнася до митинга, аз повече вярвам на Ройтерс, отколкото на господин Борисов; повече вярвам на Евронюз, които казаха, че хиляди българи са излезли на протест срещу политиката на това правителство. И има за какво. Това е най-важното, защото аз съм бил на много митинги, виждал съм различни настроения на хората, но хората бяха изключително гневни. И аз благодарих на всички тези българи, които са излезли на митинга, защото една страна, едно общество има перспектива, ако гражданите имат своя позиция и я изразяват ясно. Знам колко е трудно сега - всеки се е затворил в своята черупка, всеки гледа да оцелява, всички се чувстват наказани от тази власт и от това, че живеят днес в България, в държавата на господин Борисов.

Успяхте ли обаче този протест да го издигнете до социален протест? Не остана ли той в рамките на един партиен протест? Тази сутрин имаше подобен коментар от президента Първанов, наблюденията му от хората, които са се събрали.

Не знам защо трябва да се разделят тези неща. Да, той беше организиран от БСП като основна водеща опозиция на този режим. Но посланието, това, което хората говореха, беше именно социално, защото където и да погледнете, което и да е съсловие или група българи, всички са наказани от тази власт. Пенсионерите са наказани със замразяване на пенсиите, за това, че са още живи, извинявайте. И наскоро много цинично един представител на властта каза по повод въведения данък върху лихвите по депозитите, тъй като го питаха за пенсионерите - че това са бели пари за черни дни, той каза „За онзи свят пери не трябват". Нахалство и наглост! Наказани са майките, които раждат, въпреки политиката на замразяване на парите за майчинство и отглеждане на деца. Наказан е бизнесът.

Това, което можете да акумулирате като енергия и да обедините и тези отвътре.

Това, което беше най-важно според мен, е посланието към всички български граждани: след изборите трябва различно правителство, правителство на националната отговорност, което ще включи капацитета - и интелектуален, и експертен, много по-широк, отколкото на БСП. И затова ни трябва ангажираността и по места, и на национално ниво на много повече хора, които виждат, че нещата в държавата не вървят, че държавата се връща назад в икономическо, социално, в обществено отношение и това трябва да се промени.

Трудно е обаче една политическа сила в днешната реалност да акумулира такъв вот на избори, че да управлява сама. Все по-трудно е това в България. И тъкмо затова, когато изрекохте формулата национално отговорно правителство, всеки чака да кажете и нещо след А и Б. С кого, как? Българите вече гадаят в коя централа се гради следващата власт на България.

Има абсолютно неразбиране на това, което всъщност казах. Не става дума за правителство, което се основава на някакви коалиционни договорки и разпределяне на влияние. Просто от такова правителство няма нужда България. България има нужда от правителство с ясна визия, поне средносрочна и план за първите четири години, с интелектуален експертен потенциал, по-широк от този на спечелилата партия. Но за да направим това, защото това е национална отговорност на БСП в момента, трябва да спечелим доверието, подкрепата и ангажираността на много по-широк кръг от хора, отколкото само привържениците на левицата, за да имаме победа над ГЕРБ не символична, а много по-убедителна. И аз смятам, че в следващите месеци такава енергия може да се създаде. Аз знам, че много хора са разочаровани. 23 години преход, адски много грешки...

Всеки се оправдава с предишния...

Всеки се оправдава с предишния. БСП има своя дял от отговорността, ние от него не бягаме, но ние сме партия, която е показала, че умее да се променя, че оценява и своите слабости, и своите грешки и ги коригира, не сме за един ден и затова имаме правото според мен да кажем: да, разбираме ситуацията, знаем колко разочарования са преживели българите от всички - от сините, от БСП, от царя, от ГЕРБ още повече, но трябва да се направи нещо достатъчно радикално като промяна да върнем държавата на хората най-общо, да върнем смисъла българите да остават в България, тук да живеят, тук да създават семейства, защото иначе ще продължим с едно такова отчаяно живуркане и все повече хора ще мислят как да се махнат от нашата страна.

Друг актуален казус от седмицата и изминалите две седмици. Не сте от хората, които оценихте като силен държавнически ход действието на президента, който осуети полагането на клетва от страна на Венета Марковска като конституционен съдия. Какво обаче отвъд това би могло да се направи? Смятате ли, че той погази основния закон? Категорично левицата ще го заяви ли?

Да, смятам. Защото президентът няма правомощията да спира една процедура, която е стартирала по законов ред от Народното събрание. Може да не му харесва кандидатурата на госпожа Марковска, но той не може да блокира процеса. Той създава конституционна криза по същество. Друг въпрос е самата кандидатура и изборът на ГЕРБ. Първо, обърнаха държавата с хастара навън. Станахме посмешище като държава и в ЕС, и в очите на българските граждани. И всички трябва да знаят, че това е очевидно и ясно решение и цялата тази криза е забъркана от господин Борисов, господин Цветанов и госпожа Фидосова. Защото е очевидно, че независимите представители изпълниха една тяхна поръчка и една тяхна договорка. Единственият изход сега според мен е парламентът да отмени своето решение.

Задължително?

Не може без да се отмени това решение, да се избира нов съдия. Това, което прави госпожа Фидосова и ГЕРБ, е пак антиконституционно и пълно безумие.

Не се ли ядосахте вие лично на тези осем депутати от левицата, които по лични или други причини застанаха зад тази кандидатура?

Да, и ясно съм го заявил, тъй като имаше позиция на Изпълнителното бюро, политическа позиция - да не подкрепяме двете кандидатури, които бяха избрани. И затова помолихме тези наши колеги да дадат обяснение пред парламентарната група, тъй като групата беше информирана за тази политическа позиция. Всеки даде своите интерпретации и обяснения, но това не отменя факта, че това е тежка политическа грешка от тяхна страна и това постави БСП в нелепо положение, имайки политическа позиция, част от групата по важен политически въпрос в центъра на общественото внимание да гласува различно и после да се обяснява.

Станахте съучастник на това решение формално, макар и с осем депутатски гласа.

Някои станаха съучастници и затова си плащаме цена ние като партия.

Ако държавният глава е погазил основния закон, вие как ще реагирате като политическа сила?

Аз ви казах какъв е изходът: или отмяна на решението на парламента, или самата госпожа Марковска да подаде оставка и след това да се избира нов конституционен съдия. Но тази ситуация показва друго, което е по-важно: ГЕРБ се опитват на финала на мандата да кадруват всичко и да превземат всичко в държавата.

Всяка власт се изкушава май да го прави.

Да, но в различна степен. Но друго искам да ви кажа: освен конституционен съд, много по-важно е какво ще се случи оттук нататък с избора на главен прокурор, тъй като прокуратурата е централизирана, пирамидална, йерархична структура. Според мен, ВСС, мнозинството в него, в новия състав не издължа изпита по независимост от изпълнителната власт.

С процедурните правила, които приеха?

Защото промениха в последния момент процедурните правила. Тези правила, които бяха приети, означават: първо, фактически явен избор; второ, възможност за манипулация на резултата с така нареченото електронно гласуване. Явен избор става, тайният избор е изчезнал. И това е контрол върху членовете на ВСС. Трето, промяна на правилата в поредността на гласуване за кандидатурите и петнадесет минути след приемане на тези правила издигане на кандидатурата, която очевидно е избрана от господин Борисов и господин Цветанов.

Ако новият главен прокурор се казва Васил Цацаров, това ще предизвика ли скандал?

Според мен самата процедура, ако не се промени към връщане на реално тайно гласуване, вече е опорочен изборът който и да бъде избран за главен прокурор в очите на българското общество. И на всички е ясно, че повтарят сценария от избора на КС и това е скандал - тежък политически скандал тук и в Европа.

Ще бъде като отзвук?

Да.

Защото формално изборът чака.

Да, но самите правила предрешават нещата. Ясно е какво се цели. Цели се изпълнителната власт, една партия да поеме контрол и над прокуратура, и над КС. Имаше, както видяхме в първите дни след кончината на дядо Максим, опити за влияние върху Светия синод, на което много остро реагирах. Изобщо те явно действително си вярват, че ще ни управляват 60 години. Ами тогава да си разпределят помежду си всички позиции от патриарха през главния прокурор до независими институции.

От това, което казвате, разбирам, че не сте склонни да подкрепите независимите депутати в тяхното искане да се види доколко според основния закон е действал държавният глава.

Трябва да чуя мнението на нашите юристи, но според мен е очевидно, че президентът за съжаление не спази основния закон. Той няма право на вето върху избора на Конституционен съд от квотата на Народното събрание. В закона пише, че той присъства при полагането на клетва, не подписва указ, не може да го промени като решение и затова всъщност изигра роля на една изкуствена патерица и спасител на тези, които забъркаха кашата.

Кого ще номинира левицата за това вакантно място в КС?

Не знам дали в тази среда... Първо, то не е вакантно към момента.

Факт, юристите още се чудят.

И не знам кой уважаващ себе си юрист ще се съгласи да мине през подобна процедура. Аз не знам какво ще се прави.

Не прави ли ДПС услуга на ГЕРБ с тази идея и започналите разговори за вот на недоверие към кабинета?

Не мога да кажа. Ние като опозиционна партия, ясна и категорична опозиция винаги сме готови да водим разговори по вот на недоверие. Друг въпрос е кога и на каква тема да бъде той, защото правителството дава поводи практически ежедневно със свои гафове, провали и арогантност, но смятам, че сега не е подходящо да се внася вот за цялостна политика, защото това означава затваряне на подобна възможност пред опозицията за последните шест месеца от този мандат.

Тоест на този етап по-скоро БСП ще се държи резервирано към подобно искане?

Да чуем аргументите на фракцията на ДПС в парламента и след това ще вземем решение, но истинският вот първо, беше на площада - отношението на хората, които все повече се отвращават и искат тази власт да бъде сменена и разбира се, още по истинският вот на недоверие, аз съм убеден, ще бъде на изборите, защото твърде много лъжи и измами се насъбраха на ГЕРБ, твърде много злоупотреба с властта в свой интерес, прекалено много разочарования от политика, която връща България назад.

Сега идва ред да се върнем в годините назад - 2007-а е годината, в която влязохме в ЕС, в която медицинските ни сестри се върнаха от Либия, изобщо една успешна година, която вие посрещнахте на площада. През 2006 година получихте наградата за „Политик на годината". Защо през 2007-а не предизвикахте предсрочни избори? Мнозина бяха убедени, че щяхте да ги спечелите.

Защото имаше много работа да се върши. Разберете, всички избори, половин година преди изборите спират всякакви ефективни процеси на реформи, ефективно работене на администрация и след това още няколко месеца до половин година, докато се структурира новата изпълнителна власт. Това би било пропуснато време за страната. Тъй като трябва да е ясно следното: първо, членството ни от 1 януари 2007 година не беше гарантирано. Да, през април 2005 година се подписа договорът за присъединяване, бяха затворени всички глави, бяха поети всички ангажименти от страна на България. Но когато направих първата си среща като премиер с господин Барозу през август 2005 година, той каза много ясно „България е поела много ангажименти, голяма част от тях не са изпълнени и ние се съмняваме дали ще можете да станете член на ЕС на 1 януари 2007 година". Това беше като студен душ. Затова трябваше година и половина това правителство по онова време да работи не само то, и парламент, и институции, и всички, да работи много здраво, за да преодолее тъй наречените и червени, и жълти глави, където не бяха свършени нужните неща, за да отговаря България на европейските стандарти. И тази работа беше свършена. Нещо повече, трябваше да убедим парламентите на 25 страни с различни мнозинства - десни, леви, центристки, коалиции, да ратифицират нашето присъединяване. Това е политическа работа и имаше нужда от цялостна офанзива - политическа, дипломатическа и медийна, действително да постигнем този резултат. Защото без този резултат, без членството в ЕС, дори днес правителството на ГЕРБ нямаше да може да се хвали с усвояване на европейски средства, въпреки че са много под нужното ниво. Тъй като давам ви примера магистрала „Тракия", с която господин Борисов толкова се гордее, дай боже да успее да я пусне в експлоатация, тя стана възможна благодарение на европейските пари и благодарение на това, че през май 2009 година, преди края на нашия мандат договорихме с ЕК 350 млн. да бъдат насочени за изграждането на магистрала „Тракия". А без членството в ЕС нищо от това нямаше да се случва.

Като говорим за членството в ЕС и финалните усилия, доколко ефективен беше ходът с лобирането, казусът „Хохегер", който днес се нищи в две парламентарни комисии. Свършиха ли работа тези договори тогава от две поредни години за това да убедите партньорите ни?

Разбира се, че свършиха работа. Дори смятам, че България трябваше много по-ефективно и тогава, и сега, и целенасочено да работи за изграждане на своя образ в чужбина, защото ние имаме проблем от много години, системен, с много натрупани предразсъдъци и с много реални проблеми, разбира се. Но тогава ние бяхме в инфарктна ситуация. И трябваше спешно няколко месеца преди членството ни в ЕС да имаме много по-активна политика и канали за пренасяне до обществата на много страни, както имаше множество скептици към разширяването, че България не е само лоша история, че имаме постижения, неща, които са свършени. И аз си спомням много добре, че бяха организирани изключително ефективни събития. Само през септември 2006 година, в решаващ период преди вземане на решението за България имах пресконференция в Брюксел - това е едно от многото събития, които се случиха - със 70 чуждестранни медии. 70! Аз подобна пресконференция не си спомням да съм давал. И след това за 24 часа 20 интервюта за всички водещи агенции, телевизии, издания. За да създадем политическа среда. Това, извинявайте, нито посолството ни в Брюксел, нито пресцентъра на Министерския съвет може да го организира чисто логистично.

Да де, но за българите това или поне за масовата публика остана сега с етикета скандал, лобизъм.

Не, това е ясно, че е политическа игра и безпомощност на ГЕРБ, които се опитват изкуствено да създадат някаква българска връзка с един скандал, който съществува в Австрия за дейности на господин Хохегер в Австрия, който няма нищо общо с това, което е правил за България. Защото тогава неговата компания беше - това го признават всички експерти, които са работили по тази тема, а и не само експерти, че това е била компания с много висок авторитет, изключителен представител на една от големите, световни американски компании за обществени комуникации за Централна и Източна Европа и свършиха просто добра работа за страната.

Стоеше ли обаче тогава, през 2007 година, когато всички си отдъхнаха и казаха ето, членове сме на ЕС, стоеше ли пред тройната коалиция тази възможност за предсрочен вот, защото срещу две години сигурни до края на мандата можехте да получите четири и да управлявате до миналата година?

Управлението е само инструмент за постигане на някакви цели, а не за власт, за мен поне. Разберете, ние до октомври 2006 година не знаехме твърдо дали ще сме членове на ЕС, нямаше гаранции. През 2007 година трябваше в много кратки срокове да се изготвят всички неща, необходими за усвояване на европейските средства - и закони, и поднормативни актове, и правила и да се одобри националната референтна рамка. Без тази работа през 2007 година днес нямаше да се усвояват никакви средства от ЕС.

Тези кратки срокове ли тогава ни изиграха лоша шега за спирането на европарите през 2008 година?

Много бяха обстоятелствата, това беше едно от тях, защото администрацията ни не беше достатъчно добре подготвена за това. Трябваше да се преодоляват много трудности и наслагвания, но важното е другото - когато имаше проблем, ние казахме „да, има проблем и трябва да го решим". Затова беше избран специален вицепремиер - госпожа Плугчиева, затова се получи концентрация и централизация на този процес, затова на всяко заседание на МС в четвъртък се обсъждаха проблемите и какво трябва да се направи да се преодолеят и от юли 2008 година до пролетта на 2009 година огромна част от съществуващите проблеми бяха преодолени. И затова бяха отпуснати и възстановени средствата по ИСПА за строителство и на магистрала Люлин, и на Дунав мост 2. А трябва да се знае също, че ГЕРБ постоянно говорят една лъжа - за спрените средства от оперативните програми. Нито едно евро от оперативните програми за България не е било спирано. Говоря за оперативните програми за периода 2007-2013 година, от този бюджет нито едно евро не е спирано по време на нашето правителство. А за миналата година вече около 50 млн. са върнати безвъзвратно на ЕК, че не сме ги усвоили и има много сериозен риск за тази година около 200 млн., които са изключително необходими по Програмата за развитие на селските райони да бъдат също върнати безвъзвратно.

Нямаше ли обаче тогава и загуба на доверие? Не загубихте ли част от доверието на Брюксел?

Да, имаше. Затова трябваше да се възстановява и в голяма степен беше възстановено към периода на изборите. Иначе нямаше да размразят фондовете.

Кой тогава от трите партии в тройната коалиция тогава с днешна дата, като гледате историята назад, за това да се лепне негативното клеймо върху това управление?

Сигурно всички са имали някакъв принос. Всички са имали някакъв принос. Имаше и реални проблеми. Разликата между предишното правителство и сегашното е, че когато имаше реален проблем, го признавахме и се опитвахме да го решим. Добре ли, зле ли - времето ще покаже. Сега какво се прави? Имаме проблем: няма доверие и не ни приемат в Шенген. Правителството казва „Това не е наш проблем". Как да не е ваш проблем?

Поне не ни спират парите.

Аз ви казах: връщаме пари безвъзвратно. Не да ги замразяват и после да ги размразяват, вече връщаме пари, които никога повече няма да се върнат в България. Разбирате ли го това? И когато говорят за Шенген, ама ние сме боядисали всички стени. Членството в Шенген не са стени и техника само. Членството в Шенген е доверие, защото ти получаваш достъп като държава до много специфична и конфиденциална информация на всички страни и това е проблемът - че много от държавите нямат доверие на сегашното правителство и не е чудно защо. Защото контрабандата стана гигантска и това не може да стане без политическо покровителство. Знаете ли, ако се вярва на официалната статистика, за три години българите са намалили тютюнопушенето двойно почти. Вие вярвате ли го? Кого лъжат? Нас. Добре, да ни лъжат, ако ние сме съгласни като общество. Но ЕС не можеш да излъжеш. Те имат много информация и канали за получаване на информация. И неплащането на акцизи, точенето на ДДС, контрабандата е видима с невъоръжено око.

Тогава обаче, по време на вашия мандат, вие наскоро казахте, че тройната коалиция си е платила сметката, за общия зрител на събитията май само НДСВ плати сериозна сметка - остана извън парламента.

За всяка партия загубата на доверие на избори е много тежък урок, за БСП също. Затова казвам, че ние сме все пак партия, която умее да си извлича поуки от своите слабости. Очевидно сме разочаровали немалко българи и те повярваха на ГЕРБ, само че тази надежда, която съществуваше за много хора, тъй като 1,6 млн. гласуваха за ГЕРБ, се оказа създаване на най-голямото политическо и управленско недоразумение за 23 години. На власт дойдоха хора, които разглеждат държавата като своя бащиния, своя собственост, дори като плячка. Те управляват държавата като някаква силова структура. Сгазиха дребния и средния бизнес, създадоха монополи във всеки един сектор, дребния и среден бизнес се мачка от администрацията, която действа като башибозуци и наред с това замразиха изцяло социалната политика, превърнаха България в гето на бедността и се разширява бедността, то се вижда. Аз постоянно пътувам из страната и говоря с най-различни хора. И освен всичко останало погазиха най-различни демократични права за свободата на медиите, за свободата и честността на изборите и хората масово го говорят и го виждат.

Едно от заглавията, които намерих от печата от 19 ноември 2007 година от вестник „Дневник" е „След изборния отчет на социалистите БСП е между първа сила и разпад. Дончева: Партията се свива като шагренова кожа". Едно от заглавията, които намерих от преди толкова години.

Вестник „Дневник" не се слави със симпатия към социалистическата партия.

Монитор: „БСП се оправда с междуличностни битки и остави оставките за март". Просто взех партийни заглавия от това време. С днешна дата каква е ситуацията накратко в левицата. В събота президентът Първанов беше на площада сред хората. Говорите ли си с него? Има усещане, че студената война продължава между тези две основни фигури в партията.

БСП е бих казал на кръстопът пред това да се борим с малко над ГЕРБ или те да спечелят с малко над нас, защото към днешна дата има паритет на силите, но ГЕРБ имат гигантски финансов ресурс, МВР, инструментите за натиск, страх, фалшифициране на изборите. С всичко това сме наясно. Или да предложим такива ангажименти и такава политика и да потърсим съюз с гражданите на България, че да направим решителна промяна, от която страната се нуждае. Аз като човек, като бивш премиер, като новоизбран президент на ПЕС, като лидер на БСП от дълги години не ламтя за власт и БСП не ламти за власт самоцелно. Ние можем да бъдем още един мандат в опозиция. Но може ли да си позволи страната ГЕРБ да доминира и да продължат това, което правят четири години? Според мен това е недопустимо и вредно за държавата, за всички българи, независимо от техните убеждения. Това се опитваме да променим и е нужна много енергия и много работа. Това е отношението ми към всеки в БСП. Още през септември казах на наш пленум, че отношението ми към всеки в БСП ще се определи от това дали тя или той работят за това да бъде свалено това вредно правителство, да се помогне на БСП да спечели изборите. Това е отношението и към всеки един от членовете на Националния съвет и местния актив.

Факт е но фигурите, играли основна политическа роля, се свързват с господин Първанов и тъкмо затова ви питам няма много време до изборите, кога ще ви видят в екип може би или...

Няма проблем да разговарям се когото и да било и да работим за обща кауза, ако тази кауза е спечелването на изборите. И тя, пак казвам, не е партийна, тя е необходима на държавата според мен, по мое дълбоко убеждение.