ГЕРБ връща член първи в действителността. Започва отначало битката за демокрацията и свободата

Nov 10, 2012 Новини БСП 0 1110

Сергей Станишев: Алтернатива е възможна - тя се предлага от партиите от българската левица     ГЕРБ връща член първи в действителността

Сергей Станишев: Алтернатива е възможна - тя се предлага от партиите от българската левица

 

 

ГЕРБ връща член първи в действителността.Налага се да започне отначало битката и отстояването на демокрацията и свободата в България, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на Конгреса на Партия „Български социалдемократи". Станишев сподели, че преглеждайки новините тази сутрин е видял публикации за 10 ноември и за началото на прехода. Под една от тях е имало снимка с надпис - „Долу член 1 от Конституцията" - едно от основните искания преди 23 години. „Днес формално няма член 1, но фактически ни управлява едноличен авторитарен режим, който ежедневно отнема политически права на гражданите, гази демокрацията и свободата и разглежда държавата като своя собственост", заяви лидерът на БСП. По думите му днес обществото ни е изправено пред власт, която иска да остане в управлението, дори след като загуби доверието на хората. „Властта става зловредна. Тя връща България и българите десетилетия назад в миналото, потапя хората в безпросветност и в отчаяние", добави Станишев.

Председателят на БСП изтъкна, че социалистите, социалдемократите, свободните българи, трябва заедно да се противопоставят на заплахата, която представлява ГЕРБ за развитието на България. „Вярвам, че форумите на всички партии от левицата ще кажат ясно НЕ на този модел на управление и заедно в диалог трябва да намерим новата формула и визия за България. Трябва да убедим българите, че алтернатива е възможна и че тя се предлага от партиите от българската левица", добави Станишев.

Според лидера на социалистите алтернативата на левицата трябва да включва няколко основни послания. На първо място - демократична, ефективна и подотчетна на гражданите държавност. На второ място - социална пазарна икономика, в която държавата формулира посоките и целите на развитие. Станишев отбеляза, че е необходима държава, която чрез правила не позволява монополите и картелите да смажат конкуренцията и да унижават хората. На трето място той постави посланието за държава, която помага на хората в нужда, подкрепя възрастните, младите, хората с увреждания. Според лидера на БСП водещ приоритет трябва да бъде политиката за младите хора с акцент върху образованието, политиката на държавата за първи шанс за работа, грижата за младите семейства и за децата.

Сергей Станишев обяви, че БСП ще настоява алтернативните предложения на партията да се реализират още в рамките на бюджета за следващата година. „Ако това не се случи, ще ги реализираме след изборите", добави председателят на социалистите. „Ние, хората на левицата трябва да дадем отговор за перспективата на България занапред. Заедно сме длъжни и можем да променим страната към по- добро и в синхрон с европейските социалисти да възстановим социалния характер на Европа", каза в заключение Станишев.

По време на Конгреса лидерът на българските социалдемократи Георги Анастасов връчи платформата на Партия „Български социалдемократи" на Станишев с пожеланието да отстоява позициите на България като европейски лидер. Анастасов отбеляза, че както във футбола страната ни стана известна в Европа чрез Стоичков, така и в политиката България може да се прослави чрез президента на ПЕС Сергей Станишев.