Сергей Станишев: България се превръща в гето на бедността

Nov 08, 2012 Новини БСП 0 960

  България се превръща в гето на бедността в Европа, заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента при разглеждането на Бюджета за 2013г

 

България се превръща в гето на бедността в Европа, заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента при разглеждането на Бюджета за 2013г. Станишев изтъкна, че в наследство правителството на Бойко Борисов ще остави мизерстващ народ, срината икономика и опразнена хазна. Лидерът на социалистите беше категоричен, че за тази тежка ситуация е отговорно управлението на Борисов и българите ще му потърсят сметка на изборите. „Ако се съди по приказките на ГЕРБ, хората би трябвало да бъдат доволни. Не е ясно обаче защо се купуват специални машини за МВР за разпръскване на демонстрации и протести", отбеляза Станишев.

Председателят на БСП заяви, че нито едно от обещанията на ГЕРБ не е изпълнено по същество. Същевременно ситуацията в страна е трагична - под прага не бедност живеят 1 682 000 граждани, 43% от хората търпят материални лишения, без работа са над 650 000 души. Пенсионерите вече трета година преживяват със замразени пенсии, а пропагандната индексация с 9,8% не покрива дори инфлацията. „Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети в мандата на ГЕРБ", напомни Станишев. На този фон солидарността на управляващите с хората се изразява в похарчени за девет месеца 1,5млн.лв. за авиоотряда, с който Бойко Борисов се разпорежда като с бащиния.

Станишев изтъкна, че събираемостта на приходите през всички тези години остава изключително ниска. Причината според него е покровителството на контрабанда и на сива икономика. „Наскоро министър Цветанов направи забележително самопризнание - че България е оазис на организираната престъпност. Той наблюдател на ООН ли е или министър на вътрешните работи? Защо България е оазис на организираната престъпност и защо няма събираемост? Защото има чадър над същата тази организираната престъпност", заяви Станишев. По думите му нито една от антикризисните програми на ГЕРБ не проработи.  Лидерът на БСП напомни и думите на Бойко Борисов - че най- голямата и най- добрата антикризисна програма са арестите. „Само че, сеирът хора не храни", категоричен беше Станишев. Той заяви, че ГЕРБ смаза средния и дребен бизнес в България чрез системен тормоз. Има и над 80 закона, които са лобистки и създават привилегии на определени фирми или групи фирми. „Резултатите в края на мандата на Бойко Борисов ще бъдат 6 млрд.лв. минус от фискална гледна точка. Харчите на версия, само че тези непокрити разходи кой ще ги плаща? Всеки български гражданин - приблизително по 680 лв. на всеки човек в България", каза Станишев. Той напомни и за лъжливите обещания на ГЕРБ, че няма да вдигат данъците.

„България се нуждае от промяна", каза в заключение Станишев. По думите му е необходим нов модел на икономическо развитие с активна държава, възраждане на социалните й функции и справедливост в данъчната политика. „Конкретните предложения ще внесем в НС за второ четене на Бюджет 2013г. - за да знаят българските граждани, че алтернатива има. Тя няма да е лесна, но е възможна", изтъкна Станишев.

 

Изказване

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

при дискусията в парламента по първото четене

на Закона за държавния бюджет

 

 

         Както слушах мотивите в подкрепа на предложения от правителството на г-н Борисов бюджет, се оказва, че сме задминали една след друга почти всички страни в ЕС и хората би трябвало да бъдат доволни в крайна сметка. Така се получава. Не е ясно обаче защо купувате специални машини за МВР за разпръскване на демонстрации и протести, както се прави в Гърция.

         Впрочем има една добра новина в този бюджет - че това е последният бюджет на г-н Бойко Борисов. Неговото отсъствие тук от пленарна зала няма как да снеме отговорността на министър-председателя за политиката на неговото правителство.

         Този бюджет е добър повод да се обобщят резултатите и наследството, което ще остави Бойко Борисов на всички българи. Все пак става дума за четири години от живота на всеки гражданин в нашата страна. Какво ще завещае властта, когато си тръгне през юли следващата година?

         Първо трябва да си припомним какво всъщност обещаваха преди и след изборите. Първо - увеличаване на доходите и догонване на средноевропейските доходи. Второ - нови работни места. Трето - справедливост и грижа за бедните и нуждаещите се. Четвърто - увеличена събираемост на приходите в бюджета. Пето - икономическо развитие, растеж. Шесто - фискална стабилност. Седмо - казахте - няма да вдигаме данъците. Така ли е, това ли бяха обещанията на ГЕРБ? Така е.

         Какво се случи в реалността? Първо - линията на бедността за 2010г. е 273лв. на лице от домакинство. При това ниво под прага не бедност остават 1 682 000 български граждани. В материални лишения живеят 43% от хората в България, а 30% едва си покриват разходите за жилището. Осъзнавате ли какво означава тази статистика? С след управлението на г-н Борисов огромна част от българите ще живеят много по- бедно, отколкото преди четири години. Това е факт. България се превръща в гето на бедността в Европа. И току що чухме каква е стратегията за сближаване на доходите със средноевропейските - не да се вдигат нашите, а да спадат доходите на другите. Така смятате да догоните и да изравните доходите. Не става.

         Второ - заетостта се срива катастрофално и българите, които работят и се осигуряват намаляха с 386 000 души. Безработицата се удвои - от 6,3% на 12,4% - един от най- бързите темпове на нарастване на безработица в целия ЕС. А общо българите без работа са над 650 000 души. Давате ли си сметка какво означава тази статистика за всеки един от тези граждани? Липса на перспектива, отчаяние, унижение - за него и за неговите близки. А разходите за активна политика на пазара на труда бяха намалени три пъти. Не с 3%, не с 30%, а с 300% - от 190 млн. лв. на 73 млн.лв. годишно. Това се предвижда и за следващата година и безработицата няма да намалее, напротив - ще се увеличи.

         Трето - пенсионерите трета година преживяват замразяване на техните пенсии. Фактически се отмени швейцарското правило за индексация на пенсиите. Натрупаната инфлация е 12,6% и пропагандната индексация с 9,8%, при това не за всички пенсионери, не покрива дори инфлацията, да не говорим за специфичните разходи на възрастните хора, които имат друга потребителска кошница.

Всички социални плащания три години са замразени. И това се предвижда и за 2013г. Нали обещавахте солидарност, справедливост, подкрепа на нуждаещите се? Четири поредни години работещите майки получават за отглеждане на дете от 1 до 2 години само 240лв., при условие че минималната работна заплата се вдига на 310лв. Всеки месец взимате от всяка майка на деца в тази възраст по 70лв. Отпадна обезщетението за дългосрочна безработица.

Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети в мандата на ГЕРБ. Какво означава това - че вие докарвате вашите бюджетни баланси като икономисвате на гърба и за сметка на обикновения българин. Разделихте социалните плащания от минималната работна заплата и когато се хвалите, че вдигате минималната работна заплата няма последица за тези, които получават социални плащания. Това е ваше нововъведение, ваша политика.

Спомням си, че в началото обещавахте политика на много строги икономии на изпълнителната власт. Министрите щяха да си плащат кафетата сами в министерствата - днес това звучи като виц. Само за деветте месеца за тази година правителственият авиоотряд е похарчил с 1,5млн.лв. над бюджета за цялата година. Превърнахте този авиоотряд в лични превозни средства на МС, не в таксита дори, защото за тях се плаща, а в собственост - самолета и вертолетите на Бойко Борисов. Лични - все едно държавата е негова бащиния и собственост. Това ли е справедливостта и солидарността в обществото от страна на властта? Разбира се че не.

Четвърто - събираемостта на приходите през всички тези години остава изключително ниска. А  какви обещания валяха? Спомняте ли си - само от връзването на НАП и Митниците трябваше да дойдат 2 млрд.лв. повече приходи. Само от това, без другите мерки. Истината е, че за 2013г. планирате данъчните постъпления като дял от БВП, тоест от всичко, което България произвежда, да бъде малко над 20% от БВП. Как стояха нещата преди? Кризисната 2009г. - 21% от БВП, по- висока събираемост от сега. Да не говорим за 2008г., която е недостижима мечта за ГЕРБ - 23,5%. Къде ви е високата събираемост? Няма я.

Защо се случва това - защото има покровителство и на контрабанда, и на сива икономика. Много ясно личи това и по приходите на ДДС като дял от БВП - те са намалели от 2008г. с 18%. Това са източени пари от бюджета  и от хората. Наскоро министър Цветанов направи забележително самопризнание - че България е оазис на организираната престъпност. Кой го казва това? Най- властовият и силовият човек в държавата - министърът на вътрешните работи. Той наблюдател на ООН ли е или министър на вътрешните работи? Защо България е оазис на организираната престъпност и защо няма събираемост? Защото има чадър над същата тази организираната престъпност. Ако се вярва на вашата събираемост, българите по време на управлението на г-н Борисов са намалили пушенето почти наполовина. Вие шегувате ли се? Кого заблуждавате? Никой не го вярва. Това са резултатите в тази област.

По отношение на икономическото развитие - не знам колко планирате растеж - 1,9% или 1,2% растеж - постоянно се обърквате. Истината е, че нито един б         юджет досега от тези три години, който сте планирали, не е изпълнен по начина, по който сте го планирали и гласували. Дори един беше актуализиран безпрецедентно от ‘97г. насам.  Не умеете да планирате и да прогнозирате икономическо развитие. Три пъти г-н Дянков обявяваше края на кризата. Каква криза, г-н Дянков? Нали обявихте, че са приключили кризисните години? Само че кой го вярва?

Нито една от вашите антикризисни програми не проработи, няма резултат. Това е факт. Дори тази лична на г-н Борисов, който заяви, че най- голямата и най- добрата антикризисна програма са арестите. Само че сеирът хора не храни. Истината е, че вие смазахте средния и дребен бизнес в България чрез системен тормоз ми набези от вашите администрации, ръководени от ГЕРБ, които се възприемат като башибозуци; чрез неплащане на обществени поръчки; чрез забавяне и невръщане на ДДС към фирмите; чрез нагласени конкурси за обществени поръчки. Държавата стана най- непредсказуемият и най- рисковият фактор - и за икономиката, и за хората. Не се чудете тогава защо няма растеж. Не заради световната криза, а заради кризата, която вие създавате чрез вашата политика и поведение. Липсва доверие. Дори фирмите, които имат някакви ресурси, не ги влагат, не ги инвестират, защото не знаят какво да очакват утре или в други ден от правителството. Каква поредна промяна ще поднесете на гражданите?

Освен всичко останало навсякъде целенасочено създавате монополи и картели, във всеки един сектор. Над 80 закона, които мнозинството в този парламент прие, са лобистки, сиреч корупционни и създават привилегии на определени фирми или групи фирми. Не може да има икономическо развитие при такава политика.

По отношение на бюджета вашият подход е счетоводителски. Бюджетът има смисъл, когато са заложени цели и политики, които чрез разходите на държавата трябва да доведат до положителна промяна - в обществото, в икономиката, в живота на хората. Вие си напасвате приходи ми разходи, гледате на това като на събиране и изваждане. Бюджетът е прокрустово ложе. Ако не знаете какво е - ложе, в което който не са напасва му режат глава, ръце, крака. Вие режете жива плът, цели системи в държавата за сметка на хората и услуги, които те не получават.

Говорите за фискалните си успехи. Слава Богу България не е в позицията нито на Гърция, нито на повечето страни, които се нуждаят от финансова помощ, само че резултатите в края на мандата на г-н Борисов ще бъдат 6 млрд.лв. минус от фискална гледна точка. Ще сте похарчили 6 млрд.лв. повече приблизително, отколкото сте събрали като приходи. Харчите на версия, само че тези непокрити разходи кой ще ги плаща? Всеки български гражданин - приблизително по 680 лв. на всеки жив човек в България, от бебето до най- възрастния човек.

По отношение на данъците - знаете че са увеличени акцизите върху цигарите, върху алкохола само че не ги събирате. Ами данъкът върху лихвите по депозитите? Нали нямаше да вдигате данъци? Отчаян опит да съберете приходи в бюджета, който не сте сигурни, че ще можете да закърпите поради причините, които описах. Вдигането на минималните осигурителни доходи за самоосигуряващите се лица от 260лв. на 420лв. също е форма на данък. И на земеделските производители от 65лв. на 130лв. Щяхте да въвеждате данък богатство, какво въведохте - данък колиба. Вдигате данъците.

Нито едно от обещанията ви не е изпълнено по същество. Завещанието на Бойко Борисов на следващото правителство ще бъде - по-беден народ, най-бедна в ЕС и през 2013г. срината икономика и опразнена хазна. Това е наследството, за което ще отговаряте пред хората на изборите.

България се нуждае от промяна, от политическа промяна с държавни институции, които се отчитат на гражданите и възстановяване на демократичния обществен живот; икономическа промяна, където държавата не е просто нощен пазач и счетоводител, а активен фактор за икономическа политика чрез управление на държавната собственост и чрез създаване на условия за свободна конкуренция, за разлика от монополистичната политика, която провеждате; държава, която подкрепя инвестиции на дребния и средния бизнес и ограничава произвола на монополите чрез регулации - това не го правите; разбира се - социална промяна - активна политика за пазара на труда е крайно необходима и ние ще я реализираме, фокусирана социална подкрепа на най- нуждаещите се и справедливост в данъчната политика, в събирането на данъци и в разпределението на приходите.

България се нуждае да стане европейска социална държава. И това е в основата на нашия алтернативен бюджет, който ще предложи повече и реалистични приходи до 1 млрд.лв. - това е реалистична цел. И разходи, които постигат конкретни резултати за промяна в страната в посоките - заетост и ограничаване на безработицата, активни мерки срещу бедността, доходи за достоен живот, насърчаване на майчинството, грижи за младите хора и тяхното първо работно място и младежка политика, просвета, квалификация и наука. Конкретните предложения ще внесем в НС за второ четене на Бюджет 2013г. За да знаят българските граждани, че алтернатива има. Тя няма да е лесна, но тя е възможна. Но преди това, както ясно обосновах досега, ще гласуваме против последния бюджет на г-н Бойко Борисов.