Емилия Масларова: Предизборното рапортуване не решава проблемите

Димитър Горов: Бюджет 2013 не компенсира българските пенсионери

Димитър Горов: Бюджет 2013 не компенсира българските пенсионери. 64% от тях живеят под линията на бедността

 

 

„Със законопроекта за ДОО за 2013 г. предизборно се рапортува, че ще се увеличават доходите. Истината е обаче, че толкова предизборно увеличение на пенсиите не е имало от 2001 г., когато на 1 юни се вдигнаха пенсиите". Това каза депутатът от ПГКБ Емилия Масларова по време на обсъжданията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Според нея бюджетът, предлаган от правителството няма никаква стратегия или визия за бъдещето, също като цялостната политика на ГЕРБ в социалния сектор. „ДОО има тежки финансови проблеми и те идват точно от липса на адекватна политика за растежа на заетите лица", категорична бе Емилия Масларова.

Тя коментира и тежкото положение на страната ни по отношение на отрицателния демографски прираст на нацията. „След като и правителството признава, че имаме една изключително тежка демографска ситуация, аз задавам въпроса- какво правим в тази посока. Уверявам ви г-н министър, че каквото и да предложите положително в тази насока, ние ще ви подкрепим", обърна се тя към министър Тотю Младенов. По думите на Емилия Масларова правителството само говори за подобряване на демографското положение, но не прави достатъчно дори и за най- нуждаещите се от закрила- децата на България. „Сигурно живеем в различни Българии и говорим за различни хора", каза още Масларова.

„Този бюджет няма да компенсира по никакъв начин българските пенсионери. 64% от тях живеят под линията на бедността". Това заяви депутатът от ПГКБ Димитър Горов по време на обсъждането на първо четене на Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. По думите на Димитър Горов предложението на правителството за индексиране на пенсиите е изключително погрешно. „Предлаганият от управляващите метод няма да оцени по никакви критерии изоставането на доходите в тези близо 4 години. Това е крайно несправедлив начин на индексиране, който ще ощети пенсионираните през 2009, 2010 и през 2012 г.", отбеляза още депутатът от левицата. Горов припомни факта, че за трите години, през които не са осъвременявани пенсиите, инфлацията надхвърля 12%, а предлаганото увеличение няма да покрие дори нея.

Според Димитър Горов правителството продължава да заблуждава българите като отчита ръст на средната работна заплата и средния доход на пенсионерите. „Това обаче се случва, не защото рязко сте увеличили доходите на българите, а защото в системата останаха хора с големи доходи, с висше образование и с по-висока производителност на труда. Безработицата сред младите хора обаче надхвърля 30 процента", каза още Горов разкривайки манипулациите на управляващите.

„Имаме остра нужда от мерки в икономическия сектор, които да създадат заетост, възможности хората да работят, да плащат осигуровки и оттам системата да работи нормално. Надявам се управляващото мнозинство да се вслуша в предложенията на ПГКБ поне в частта за пенсиите, които да бъдат увеличени в рамките поне на тези три години инфлация", обърна се към управляващите още Димитър Горов.

„Не забравяйте, че зад всички предлагани от вас цифри, заради които бързате да натиснете копчетата- седят живи хора". Това заяви депутатът от ПГКБ Валентина Богданова след като НС прие бюджета на Държавното обществено осигуряване. Според нея депутатите дължат редица отговори на всички български граждани. „На младите майки, които ще получават обезщетения, по- малко от границата на бедността. На огромната част от българските семейства, които живеят около границата на бедността. На децата и на пенсионерите. На всички тях!", каза още Валентина Богданова.