Пламен Орешарски: Единствената добра новина в Бюджет 2013 е, че това е последният бюджет на ГЕРБ

„За четвърта поредна година правителството представя бюджет, в който отсъства съдържание

„За четвърта поредна година правителството представя бюджет, в който отсъства съдържание. Числата отново доминират над съдържанието в бюджета. Добрата новина е, че все пак това е последният бюджет на това мнозинство". Това заяви депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски по време на обсъждането на Бюджет 2013 в НС. По думите на Орешарски оправданието с кризата продължава да доминира в коментарите на представителите на ГЕРБ, но въпреки това в бюджета липсват категорични антикризисни политики.

„Подоходната политика в бюджета е твърде плаха, а правителственият дълг ще продължи да расте. За пореден път не се предвиждат и никакви реформи в публичния сектор", отбеляза Пламен Орешарски. Той обясни разликите в управлението на ГЕРБ и БСП, като даде за пример факта, че правителството на ГЕРБ за 3-те си години управление е събрало 78 милиарда лева приходи, а е похарчило 83 милиарда. „Та вие сте на минус 5 милиарда лева, които събрахте с нови заеми, за разлика от 2006, 2007 и 2008 година, когато ние събрахме 70 милиарда лева, похарчихме едва 65 от тях и спестихме 5 милиарда", разкри още Пламен Орешарски.

„Този бюджет не решава проблеми, а ги задълбочава. Той просто не решава проблемите, посочени от българите. Нито работните места, нито доходите, нито цените или всеобщото обедняване. Нищо!", каза депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че заради бюджета на ГЕРБ догодина нито един безработен няма да си намери работа, защото заложената безработица за следващата година е толкова, колкото и тази година - над 12 %. „Българите ще обедняват, защото ги натоварвате с нови данъци и без да сме гадатели можем да кажем, че бъдещето на българските граждани ще е много лошо", категорична бе Корнелия Нинова. Според нея единствената алтернатива на това управление е БСП.

„Няма нито един бюджет, приет от това НС- за 2010, 2011 или настоящата 2012 година, който е бил изпълнен, така както е бил планиран в приходната и разходната й част. Така че, не очаквам и този бюджет да бъде изпълнен, така както е бил приет", отбеляза опасенията си и депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски след гласуването на бюджета.