Явор Гечев: Бюджет 2013 е скъсан и вече риба не лови

Nov 08, 2012 Новини БСП 0 1359

Младежкото обединение на БСП представи в парламента алтернативните си предложения за Бюджет 2013   „Бюджет 2013 е като скъсана рибарска мрежа

Младежкото обединение на БСП представи в парламента алтернативните си предложения за Бюджет 2013

 

„Бюджет 2013 е като скъсана рибарска мрежа. Той е скъсан и вече риба не лови. Точно по тази причина представяме реални мерки за закърпването му". Това каза на брифинг в парламента лидерът на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев, след като заедно с членове на ръководството на Младежкото обединение разпънаха в кулоарите на Народното събрание скъсана рибарска мрежа, символизираща Бюджет 2013г. По думите на Гечев вече никой от младите хора в България не вярва на псевдополитиките, които предлага сегашното правителство. Според него скъсаната мрежа на бюджета може да се зашие с предлаганите от Младежкото обединение на БСП  конкретни политики, свързани с преодоляване на младежката безработица, политики за майчинството и децата и мерки за професионално образование и стажовете.

По думите на зам.-председателя на МО в БСП Вероника Дерибалтова е необходима система за безлихвени държавно гарантирани заеми за младежи за отглеждане на дете - за първо дете до 1500 лв., а за второ - до 2000 лв. „Трябва да се въведе и безплатно медицинско обслужване за младите майки още от първите дни на бременността до една година след раждането", допълни още Дерибалтова.

 „Предлагаме изготвянето на единна държавна система за професионално образование и стажуване. Необходими са и ежегодни национални проучвания за съответствието на степента на обвързаност на професионалното и висшето образование с изискванията на пазара", заяви  организационният секретар на МО Ивайло Лилов. Той добави, че младите социалисти предлагат и създаването на национална Асоциация на младите предприемачи като работодателска организация с държавно финансиране и експертен капацитет за подпомагане на дейностите на предприемачите до 35 години.

По отношение на предложенията на младите социалисти в земеделския сектор секретарят на МО в БСП Андрей Вълчев обясни, че има възможност да се организират стажантски програми и обучение на младежи, финансирани от държавния бюджет в земеделски и животновъдни стопанства в селските райони на страната. „Само за 18 месеца младежите ще придобият редица практически умения и трудови навици в реална работна среда, а на преминалите успешно стажантските програми ще бъде осигурено безплатно до 30 декара от общинския или държавен поземлен фонд", обясни още Вълчев.