БСП внася сигнал за конфликт на интереси при депутата от ГЕРБ Вяра Петрова

Nov 07, 2012 Новини БСП 0 1245

  Нова серия сигнали за корупция на ГЕРБ представи днес ПГКБ в парламента

 

Нова серия сигнали за корупция на ГЕРБ представи днес ПГКБ в парламента. Членът на НС на БСП Атанас Зафиров обяви, че внася сигнал за предполагаем конфликт на интереси на депутата от ГЕРБ Вяра Петрова. „Случаят придоби сериозна публичност в Бургас", отбеляза Зафиров. Той обясни, че става въпрос за оказан натиск от Петрова върху регионалното бюро по труда, като целта е била фирмата на съпруга й да придобие ваучери за преквалификация на работници по програмата „Развитие на човешките ресурси". На фирмата са били осигурени 200 ваучера на стойност над 200 000лв. „Смущаващото е, че те са използвани за преквалификация на  работници от курортен комплекс Елените, които е абсурдно в летния сезон да бъдат откъснати от работния процес. Около този случай мирише на корупция", заяви Зафиров. Той определи като политическо последвалото след скандала уволнение на директора на бюрото по труда. „Търси се изкупителна жертва заради случката", категоричен беше той.

Депутатът от ПГКБ Румен Такоров насочи вниманието към бившия транспортен министър Александър Цветков и изграждането на интермодалния терминал в Драгоман. Такоров напомни, че въпреки, че изграждането  на терминала беше спряно, защото няма нужда от него, през 2010г. Цветков е взел решение за изграждане. Стойността му е цели 6 млн.лв., за охраната му са похарчени 300 000 лв., а в рамките на две години няма нито един превозен камион от Драгоман до турската граница.

Димчо Михалевски внася сигнал за една от големите хапки на ГЕРБ - необоснованото увеличаване на договора за строителство на АМ Люлин. Депутатът изтъкна, че договорът беше сключен за 137 млн. евро, а при ГЕРБ изведнъж крайната цена скача на 191 млн.евро. „Минимум 38 млн. евро неправомерно, незаконно и с чист корупционен елемент е увеличена цената на АМ Люлин", заяви Михалевски. Той се позова и на сигнали, според които в периода на завършването на магистралата е липсвал практически контрол по изпълнението на проекта.

„Обръщаме се към всички журналисти - да попитате Яне Янев какво се случва със сигналите, подадени от Коалиция за България, които вече са над 20 на брой - за корупция на днешната власт", заяви Мая Манолова.