Сергей Станишев: Преизбирането на Барак Обама е вот на доверие за прогресивните политики както в Америка, така и по целия свят

Nov 07, 2012 Новини БСП 0 976

Преизбирането на Барак Обама е вот на доверие за прогресивните политики както в САЩ, така и по целия свят

Преизбирането на Барак Обама е вот на доверие за прогресивните политики както в САЩ, така и по целия свят. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев по повод на успеха на Обама на президентските избори в САЩ. Лидерът на европейските социалисти изтъкна значението на победата на Обама в глобален мащаб. Станишев отбеляза, че инициативите на американския президент през изминалите четири години и предложенията му занапред силно контрастират с политиката на десните в Европа, която се свежда само до икономии. „Преизбирането на Обама е възможност хората от двете страни на Атлантическия океан да бъдат изведени от кризата чрез общия път на инвестиции и прогресивни политики", изтъкна президентът на ПЕС.

Станишев напомни, че преди четири години избирането на Обама носеше посланието „Да, ние можем". „Обама показа, че е способен да бъде президентът, който всички си пожелавахме. Той преодоля катастрофалното наследство на администрацията на Буш и го замени с прогресивни икономически политики, въпреки най- тежката икономическа и социална криза от 1929г. насам", напомни Станишев. По думите му четири години по- късно преизбирането на Обама отправя силно и ясно послание - „Да, ние го направихме и продължаваме".

Партията на европейските социалисти поздравява Барак Обама за победата. Тя е резултат от избора на американските граждани - за повече и по-добри работни места, за растеж, силни публични услуги, здравна реформа, инвестиции в образованието и в иновациите.