БСП отлага протестния митинг заради кончината на патриарх Максим

Nov 06, 2012 Новини БСП 0 1177

„Днес е скръбен ден за всички православни и вярващи българи

„Днес е скръбен ден за всички православни и вярващи българи. Патриарх Максим беше обичан от нашия народ, беше уважаван и почитан от цялото православие. Беше изключителен, омайващ в своята искреност във вярата човек". Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев, след кончината на патриарх Максим. Лидерът на социалистите изрази личните си съболезнования и съболезнованията на БСП. Станишев изтъкна, че вярата и любовта към отечеството са били пътеводна звезда в поведението на патриарх Максим. Председателят на социалистите напомни за трудния за България и за Църквата момент, когато имаше опасност разколът да бъде възстановен чрез решение на съда в Страсбург. „Тогава проявихме много ясна позиция, твърдост и дипломатическа активност, за да преодолеем този риск и да получим подкрепа за каузата, за единството на БПЦ", отбеляза Станишев. „Гордея се, че участвах в това усилие, което успешно и окончателно и в международен план постави край на разкола", добави лидерът на социалистите.  

Председателят на БСП обяви, че планираният за 11 ноември митинг се отлага с една седмица. „Това би било неуместно към скръбта на много българи. Не смятаме, че политически протест срещу сегашното управление, срещу бедността, мизерията, бездуховността трябва да бъде близо до всички ритуали, свързани с кончината на дядо Максим", обясни Станишев. По- късно днес той, заедно с депутати от ПГКБ и членове на ръководството на БСП ще посетят Светия синод, за да изразят съболезнованията си и да  запалят свещ в храма Св. Ал. Невски в памет на делото на патриарх Максим. Станишев се обърна с призив и към медиите - да се въздържат от публикации за това кой ще бъде избран за глава на Църквата. „Трябва да изпратим патриарха по достоен начин. Убеден съм, че Църквата ще избере по достоен и отговорен начин бъдещия глава на Светата българска православна църква", заяви лидерът на БСП.

Председателят на Съвета на НС на БСП по вероизповедания и права на човека Велислава Дърева припомни, че патриарх Максим преведе Църквата през коварни времена, опази нейното единство и достойнство. „Той никога не е бил патриарх за себе си, а патриарх за Църквата. Той устоя на всичко, без гордост, суета, самолюбие или егоизъм. Той е духовният отец на българския народ и стожер на българската държавност", отбеляза Дърева.

Говорителят на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов коментира скандала около избора на нови членове на Конституционния съд. Той подчерта, че има политическа позиция да бъде подкрепена единствено кандидатурата на Татяна Върбанова. „Това, че осем депутати са гласували за Марковска, по никакъв начин не обвързва парламентарната група с подкрепа на кандидатурата й", категоричен беше Найденов. Той отбеляза, че от депутатите, които са гласували за Марковска ще се иска обяснение. Сергей Станишев припомни, че без решаващата подкрепа на ГЕРБ нямаше да се случи този избор. „Когато управляващите не знаят какво правят, няма държава и не са за тази работа", заяви лидерът на БСП. Той прогнозира междинен доклад, ако в евроинституциите и в българското общество остане впечатлението, че изборът на ключовата позиция е политически предопределен от управляващите и обслужва техни интереси.

Социалистите обявиха, че ще участват активно в информационната кампания и при провеждането на референдума за ядрената енергетика. „Ще гласуваме с ДА - с разбирането, че гласуваме се изграждането на нова централа на площадка Белене", обясни Ангел Найденов.

Сергей Станишев потвърди и позицията си, която изрази вчера в Ловеч по отношение на думите на Ахмед Доган за Балканската война. Според Станишев оценката на лидера на ДПС е непремерена, погрешна и неприемлива. Председателят на БСП изрази тревогата си от тенденцията, която се наблюдава напоследък - различни политически сили да се надпреварват в националистическата риторика, стремейки се да извлекат краткосрочни дивиденти за изборите. Според Станишев това създава разделение между гражданите. Той призова всички политици да загърбят тесните си интереси и да не се заиграва с религиозните убеждения и с етническия произход на българските граждани. В противен случай според него може да има дълготрайни негативни последици.