Сергей Станишев: Патриарх Максим беше истинският духовен водач на нацията ни

Nov 06, 2012 Новини БСП 0 957

  Това е една много голяма загуба за всички българи, защото патриарх Максим беше истинският духовен водач на нацията ни

 

Това е една много голяма загуба за всички българи, защото патриарх Максим беше истинският духовен водач на нацията ни. Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, след като заедно с говорителя на НС на БСП Ангел Найденов и председателя на Съвета по правата на човека, гражданското общество и вероизповеданията към НС на БСП Велислава Дърева поднесоха съболезнованията си за кончината на патриарх Максим в сградата на Светия синод.

„Той бе изключителен човек- много мъдър, благ и светъл човек. Човек, който излъчваше доброта и любов. Това са безспорни негови качества, до които имах щастието да се докосна като човек", отбеляза Сергей Станишев. По думите му патриарх Максим е вдъхнал своята вяра и любов на всеки един българин, по време на цялата му 40-годишна служба на Българската православна църква и България.

Сергей Станишев отбеляза огромния принос на патриарх Максим в опазването на Българската православна църква. „Той не само опази Светата българската православна църква от разкол и разединение, но и преведе българския народ през редица трудности и изкушения", каза лидерът на БСП. По думите му изключително труден момент за Църквата е бил преодолян през 2009 година, когато българската държава е била осъдена на първа инстанция от Европейския съд за правата на човека. „Тогава ние заедно със Светия синод и патриарх Максим проявихме твърдост и решителност и заедно преодоляхме тази опасност", припомни още Сергей Станишев.