Декларация на ПГКБ

Nov 02, 2012 Новини БСП 0 1265

ДЕКЛАРАЦИЯ на парламентарната група на Коалиция за България прочетен от зам

ДЕКЛАРАЦИЯ

на парламентарната група на Коалиция за България

прочетен от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

 

Преди по-малко от две седмици политическото, общественото и медийното внимание беше фокусирано върху един скандал с адрес Кърджали.

Скандал, породен от отказа на групата съветници от ДПС в Общинския съвет на Кърджали да подкрепят предложение за удостояване на генерал Васил Делов със званието „Почетен гражданин на Кърджали".

Това беше отказ, за който нямаше и няма разумно и обосновано обяснение. За съжаление, на този фон се появиха и тези, представляващи подмяна и грубо посегателство срещу историческите факти и заслугите на генерал Делов за освобождаване на Кърджали и на Източните Родопи.

Обяснимо, всичко това предизвика политически реакции, определящи поведението на групата съветници като скандално и провокативно. Появиха се редица предложения, компенсиращи отказа и възстановяващи историческата справедливост, името и честта на генерал-майор Васил Делов. Такова е предложението за награждаването му с най-високото съвременно държавно отличие орден „Стара планина".

БСП и Коалиция за България приветстват решението на МС, включително и като решение за награждаване на още 18 български военачалници от Балканската война - командващи на армии, дивизии и отряди с ранг на дивизии.

Ние предлагаме още нещо - предлагамеГКПП-МаказанатериториятанаобласттасцентърКърджалиданосииметонагенералВасилДелов. С това решение не просто ще следваме логиката на имена на пунктове по южната граница - „Капитан Андреево", „Капитан Петко воевода".

Това според нас ще бъде решение, което ще  направи живо името на генерал Делов, ще съживи спомените за генерал Делов и решение, което завинаги ще остави името на генерал Делов върху историческите и географските карти. С това наше предложение разчитаме на силна обществена и политическа подкрепа и на бърза реакция от страна на компетентните държавни институции.