ПГКБ внася сигнали за злоупотреби при провеждането на обществени поръчки в Столична община

Окт 31, 2012 Новини БСП 0 904

Сигнали, свързани с обществени поръчки в Столична община, ще внесат депутатите от ПГКБ в комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта

Сигнали, свързани с обществени поръчки в Столична община, ще внесат депутатите от ПГКБ в комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Председателят на групата общински съветници от БСП Жельо Бойчев настоя комисията на Яне Янев да започне да за занимава с начина, по който Столична община управлява парите на софиянци. Бойчев представи сигнал, базиран на доклада на Сметната палата, в който се констатират нарушения, пропуски и злоупотреби при провеждането на обществени поръчки в София. Бойчев даде пример с обществена поръчки, при която е постъпила само една оферта - тя е на фирмата Аксиор, която е свързана с кръга на Андрей Иванов. Председателят на групата съветници от БСП настоя да бъде разгледан и сигналът за далаверите в транспорта в София. „Транспортът продължава да бъде черна дупка. От там ще излизат много скандали", изтъкна Бойчев.

Общинският съветник Борис Цветков отбеляза, че през последните години Столична община изразходва стотици милиони за детските градини и ясли, но недостигът на места в тези заведения е голямо. Цветков внася конкретни документи за нарушения при строителството и ремонта на детски градини и училища. „Само при проверки на пет районни кмета на ГЕРБ са доказани щети за над 2 млн.лв.", подчерта Цветков. Той напомни за протеста на майките и коментира, че от парите, от които те имат нужда, не могат да се взимат комисионни. „Каква е гаранцията, че исканите от ГЕРБ 30 млн.лв. няма да отидат за същите съмнителни корупционни схеми на кметове на ГЕРБ и на приближени до властта фирми?", попита Борис Цветков.

Депутатът от ПГКБ Антон Кутев внася сигнал за имотите на Андрей Иванов. „Това е сигнал, правен от Яне Янев и след като самият той е подал сигнала, да го разгледа", настоя Кутев.

Мая Манолова отбеляза, че в комисията представителите на ГЕРБ и самият Яне Янев отказват да разглеждат сигнали, които се отнасят до корупцията на днешния ден. „Ще продължим да настояваме да се разгледат фрапиращите данни, които представяме пред вас. Ако продължава тенденцията всеки сигнал, внесен от ПГКБ, да се отхвърля със смешни аргументи, ще преосмислим участието си в тази комисия и ще създадем алтернативна, която да разобличава корупцията по високите етажи", категорична беше Манолова.