Управляващите от ГЕРБ изоставиха перничани

„Управляващите от ГЕРБ просто изоставиха перничани

„Управляващите от ГЕРБ просто изоставиха перничани. Днес ние виждаме резултатът от едни крайно незадоволителни, недостатъчни и неадекватни действия от страна на държавата по отношение на пострадалите от земетресението в Перник". Това каза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов на пресконференция след среща на депутати от левицата с представители на Инициативния комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението в Перник.

Ангел Найденов заяви, че недоволството и напрежението в града нарастват и стават трудно удържими с всеки изминал ден, основно поради мудната работа на Междуведомствената комисия, ръководена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. „За 5 месеца са проведени едва 7 заседания на междуведомствената комисия, а от подадените от перничани 7500 молби са разгледани едва 509. Това е пълен абсурд!", възмути се Найденов. Според него Междуведомствената комисия е трябвало да заседава много по- активно до момента, за да може да разгледа всички подадени от перничани молби за държавна помощ. „Точно по тези причини БСП се ангажира да предложи законодателни промени в Закона за устройство на територията за приемане на по-облекчени процедури за подпомагане на пострадали при бедствия", заяви Найденов.

Според депутата от левицата причина за забавеното разглеждане на молбите на перничание е желанието на управляващите да прикрият факта, че във Фонда за стихийни бедствия липсват огромни суми пари. Ангел Найденов бе категоричен, че ПГКБ ще поиска одит на Сметната палата, а депутатите от бюджетната парламентарна комисия ще настояват за изслушването на финансовия министър Симеон Дянков. „Колко точно пари има във Фонда за стихийни бедствия и за какво са били разходвани те? Ние имаме данни, че близо 60 милиона лева от парите на фонда вече са похарчени", разкри още Ангел Найденов.

Според него, близък до нулата е бил и резултатът от изпращането на министър Томислав Дончев в Перник - не само заради празните обещания на управляващите, но и заради крайно неадекватните им действия за преодоляване на щетите от труса.

Представителите на Инициативния комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението в Перник изтъкнаха, че изтича шест месечният период на изплащане на обезщетенията на пострадалите от земетресението. „5 месеца ние констатираме една мудност и нерешаване на проблемите. Просто държавата загърбва изцяло проблемите на цял един регион", заяви говорителят на Инициативния комитет Валентин Пешев. По думите му много перничани са предпочели да теглят скъпи кредити вместо да разчитат на помощта на управляващите. „Вижте, над 220 къщи са със заповед за събаряне. Зимата дойде, а има още много хора на палатки, фургони или по домовете на роднини, за които управляващите просто не мислят", изтъкна Валентин Пешев.