Сергей Станишев: Бюджет 2013 е поредният бюджет на мизерията за българските граждани

Окт 30, 2012 Новини БСП 0 1531

  БСП очерта пет основни приоритета на алтернативния бюджет   „Бюджет 2013 е пореден и последен бюджет на мизерията за българските граждани, на смазаната икономика и на социалната безчувственост на ГЕРБ

 

БСП очерта пет основни приоритета на алтернативния бюджет

 

„Бюджет 2013 е пореден и последен бюджет на мизерията за българските граждани, на смазаната икономика и на социалната безчувственост на ГЕРБ. Той вдига в култ макроикономическите показатели, без да се взeмат предвид реалните проблеми на икономическите субекти и гражданите". Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията днес.

Станишев заяви, че Бюджет 2013 не е адекватен на състоянието на страната и икономиката ни, в него не се прави дори опит да се намерят решения на проблемите на обикновения българин. „По лесно е да се отговори какво има, а не какво няма в този бюджет. Истината е, че единствената промяна до сега е индексацията на пенсиите. Нищо друго не е променено, а само се възпроизвеждат старите бюджети", разкри лидерът на БСП. Той припомни, че дори увеличението на пенсиите от април 2013г. също е илюзорно, защото обещаното увеличение ще бъде изядено от натрупаната инфлация по време на управлението на ГЕРБ. „В бюджета на ГЕРБ за 2013-та за увеличаване на доходите изобщо не може да става дума. Натрупаната инфлация е повече от 12%, а за догодина прогнозират нови още 3,5%, което означава повече от 15% инфлация до края на мандата им. И въпреки това ГЕРБ замразява всички социални плащания. Това е особено фрапиращо", възмути се лидерът на БСП.

Сергей Станишев бе категоричен, че бюджета е нереалистичен, труднопостижим и далеч надценява възможностите на управляващите да съберат приходите заложени в него. „Очевидно е, че въпреки всичките им PR операции, в бюджета няма реална събираемост. Никакви полети с хеликоптери и други показни акции на НАП не помагат. През следващата година управляващите ще събират далеч по- малко средства от данъци в сравнение с кризисната 2009г.", изтъкна лидерът на БСП. Станишев даде за пример един от основните данъци в държавата- ДДС, който през 2011г. е събрал с 18% по-малко приходи от 2008г. По думите на лидерът на БСП всичко това е резултат от огромната контрабанда и източването на ДДС в държавата.

По думите на Сергей Станишев, след приемането на този бюджет, всички българи, без приближените до партията на Бойко Борисов ще живеят още по-бедно и още по- зле. „Управляващите казват- този бюджет ще издържи и на нулев растеж. Това показва, че те нямат нито политики, нито някакви реални надежди за постигане дори и на скромния икономически ръст, който залагат", обясни лидерът на БСП. Станишев бе категоричен, че това са само малка част от доводите, заради които БСП има крайно негативно отношение към този бюджет.

На пресконференцията Сергей Станишев разкри и петте основни приоритета на алтернативния бюджет, който ПГКБ ще внесе в НС. „Сред тях са ускорен ръст на заетостта, тъй като работещите са с 386 000 по-малко, активни мерки срещу бедността и подкрепа на хората в затруднено положение, доходите за по-достоен живот, насърчаване на майчинството и младежката безработица и подкрепата за квалификацията и науката", каза още Станишев.

„ГЕРБ обещаха европеизация на България и решителна борба срещу корупцията. По отношение на европейските цели е излишно да коментираме, тъй като най-главната цел още е актуална и трябва да я реализираме през следващия мандат. По отношение на корупцията обаче можем да констатираме само увеличаването и уедряването й". Това заяви зам.- председателят на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов. Той отбеляза, че точно борбата с корупцията е станала нарицателна за падението на ГЕРБ и даде за пример българските планини, които са разпределени между двама души, близки до управляващите от ГЕРБ. „Същото е в областта на пътното строителство, където има същата концентрация на приближени до ГЕРБ. По отношение на възлагането на обществени поръчки и на приватизацията- положението е същото", каза Янаки Стоилов.

Той цитира данни от одит на Сметната палата, според който над 30% от обществените поръчки в столицата са нагласени. „По официални данни одитът констатира едни от най-големите нарушения в областта на обществените поръчки в Столична община и в Министерство на екологията", цитира Янаки Стоилов. Той разкри, че широкоразпространена е практиката да се поставят условия, които облагодетелстват по същество определени фирми. По думите му фрапиращо е положението в Министерството на екологията, където за 2010 и 2011г. е констатирано нецелесъобразно изразходвани на милиони левове от държавни и европейски средства чрез организиране на търгове и конкурси.

Според Стоилов косвено, но важно доказателство за степента на злоупотребите дава и самият проектобюджет за следващата година. „В Бюджет 2013 се залага увеличаване на държавните разходи, а в същото време продължава влошаването на социалното положение на мнозинството от българските граждани", каза Янаки Стоилов. Той бе категоричен, че няма никаква логика правителството да прави все по-големи разходи, а те да не водят до нищо добро.