БСП предлага алтернативни мерки за растеж, заетост и доходи

Окт 27, 2012 Новини БСП 0 1501

  ГЕРБ ще оставят в наследство опоскана държава с бедни граждани и много социални проблеми, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията

 

ГЕРБ ще оставят в наследство опоскана държава с бедни граждани и много социални проблеми, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията. Социалистите дадоха своята оценка за бюджет 2013, предлаган от ГЕРБ и представиха своя алтернативна програма за растеж, заетост и доходи. 

Станишев изтъкна, че вече четвърта година ГЕРБ прави бюджета по безобразен начин - без приоритети и със счетоводителски подход. „Няма как да го приемем и ще го ревизираме", добави лидерът на БСП. Той напомни, че вече три години управляващите водят политика на съзнателно отнемане на социални права и на намаляване на доходите. Сега според Станишев се харчи популистки и предизборно. По думите му увеличението на пенсиите звучи цинично, тъй като не може да покрие дори натрупаната инфлация. „Към края на управлението всеки ще бъде по- беден, с изключение на приближената върхушка на ГЕРБ", заяви председателят на БСП. Той напомни, че 700 000 българи са безработни и обезкуражени и все повече хора изпитват тежки материални лишения. „Необходими са спешни и конкретни мерки", заяви Станишев и добави, че БСП предлага стъпки, които да донесат промяна в положителна посока. Социалистите акцентират върху мерките за подкрепа на реалната икономика, на средния и дребен бизнес, за повишаване на заетостта.

Лидерът на БСП обърна специално внимание на доходите. „Не обещаваме чудеса като ГЕРБ, но показваме ясен ангажимент в тази посока", изтъкна той. Станишев постави акцент върху майчинството, грижите за децата и младежката политика. Като президент на ПЕС той работи за реализирането на общоевропейска инициатива - ако се съберат 1 милион подписа в Европа може да се изиска валидно за всяка страна законодателно решение за проблема с младежката безработица. „Всяка година  управление на ГЕРБ е равна на 5000 по- малко родени деца. Няма никаква политика в тази област", каза още лидерът на БСП. Социалистите възнамеряват да ревизират и пенсионната реформа на ГЕРБ, която в момента се прави по  чисто счетоводителски и бездушен подход. Станишев постави акцент и върху развитието на науката, образованието и иновациите.

„ГЕРБ си играят с хората по един безумен и отвратителен начин", заяви зам.-председателят на НС на БСП Георги Пирински и определи сегашното управление като гибелно и разрушително. Пирински представи рамката на алтернативния бюджет, който социалистите предлагат. „Трябва да видим какви са най- острите проблеми на хората, да разчетем възможните стъпки за решаване на тези проблеми в сегашните условия", изтъкна зам.-председателят на НС на БСП. Социалистите имат амбицията да предложат мерки, които да доведат до осезаемо подобряване на положението през предстоящата година. Основни приоритети за БСП са - заетост, доходи, майчинство, децата и младежите, науката и образованието. Набелязани са и насоки за осигуряване на сериозен ръст на приходите. Предвидена е нова насока на данъчната политика в полза на прогресивното облагане и възстановяване на семейното данъчно облагане. Георги Пирински обърна специално внимание на майчинството и протеста на майките през последните дни. Предлага се шест основни искания на майките да бъдат отразени в позицията на БСП по бюджета.

Пламен Орешарски също подложи на остри критики бюджета на ГЕРБ за 2013г. „Следващата година ще бъде поредната, в която бюджетът няма да допринесе с нищо за по- бързото възстановяване на икономиката", категоричен беше депутатът от ПГКБ. По думите му правителството ни е струвало 6 млрд.лв. влошаване на фискалната позиция. Орешарски отбеляза, че ни очаква бавно възстановяване на икономиката, ускоряване на инфлацията, намаляване на заетостта, липса на осезаем прираст на преките чуждестранни инвестиции, нови дългове през следващата година. „Правителството представя бюджет, в който не са ясни целите и липсват целенасочени политики", заяви Орешарски. Според него няма краткосрочни мерки, които да осигуряват икономически растеж. Депутатът изтъкна, че най- голямата слабост на правителството продължава да бъде събираемостта на приходи, а данъчното натоварване е по- високо от 2008г. и 2009г.

 

Позиция на Съвета по национална сигурност и отбрана на Националния съвет на БСП
Оценка и алтернативни предложения по проекта за бюджет на Министерството на отбраната за 2013г. изтегли >>>