Декларация на ПГКБ

Темата на днешната декларация от името на ПГКБ е бедността и отговорността на партия ГЕРБ и на правителството на Бойко Борисов за това състояние

Темата на днешната декларация от името на ПГКБ е бедността и отговорността на партия ГЕРБ и на правителството на Бойко Борисов за това състояние. Преди малко по време на дебатите за вашата политика по отношение на пенсионерите господин министърът призова към честна политика. Честната политика предполага да изпълняваш това, което си обещал преди изборите. Само че партия ГЕРБ беше много сладка на обещания - и към пенсионери, и към работещи, и към бизнес, и към всички преди изборите. След като взе властта, пое ангажимента до края на мандата си България да бъде страна с прогресивно нарастващи доходи и стандарт на живот, доближаващ се до средноевропейския стандарт на живот. Това ли е честната политика на партия ГЕРБ?

Днес тези приказки звучат като цинични, кухи и лъжливи обещания. Защото днес, в края на мандата на партия ГЕРБ един от всеки двама българи живее в домакинство с доходи под прага на бедността или в тежки материални лишения. Днес според НСИ за една година, само за последната година от вашето управление, броят на хората в бедност е нараснал със 120 000 души. Днес, края на мандата на управлението на Бойко Борисов има общо около 700 000 българи без работа. Нали обещахте, че ще създавате нови работни места? Защо безработицата тогава нарасна двойно? Кой носи отговорността за това? Една трета от младите хора в България са без работа.

Сега говорим за нови сладки обещания, за поредна лъжа, за да се извоюва нов мандат за ГЕРБ. Днес, в края на мандата на това управление размерът на гарантираните минимални доходи остава непроменен четвърта година. А вие говорите за социална политика. Това го говори бивш синдикалист. Не мога да го разбера.

Днес обезщетението за гледане на малко дете остава 240 лв., при условие че минималната работна заплата нарасна на 310лв. ГЕРБ по същество отнема по 70 лв. месечно от всяка осигурена майка, за да покрива дупките в бюджета на НОИ. Това е истината. Днес в края на мандата на управлението на партия ГЕРБ всяка година от управлението на Бойко Борисов е равна на 5000 по- малко родени деца или 20 000 по- малко родени деца за 4 години. И искате да продължите това още 4 години? Днес натрупаната инфлация, както вече се чу по време на предишните дебати, е 12,6%. А за догодина планирате в бюджета още 3,4% инфлация. На фона на това гръмките обещания и хвалби за това, че ще се увеличат пенсиите. Няма да се увеличат, дори няма да се индексират реално! С девет и няколко процента и други сладки приказки за учители и други съсловия - честно казано звучат цинично. Защото дори инфлацията не се покрива с това.

Четири години пропилени от живота на повечето българи. Има един ясен факт, който е трудно оспорим - огромната част от българските граждани в края на мандата на Бойко Борисов ще живеят по- бедно, много по- бедно отколкото през 2009г. Дори казахте в предишните дебати, че ние сме били увеличили пенсиите непропорционално, над инфлацията през 2009г. Слава Богу, че го направихме. Иначе какво щяха да правят пенсионерите през тези три години замразявате на техните доходи?

Въпросът е защо се случва това. Правителството казва - криза е, трябва да затягаме коланите и кризата е виновна. Все едно че кризата е някаква баба Яга, която ходи и сече всичко живо в България. Не е така! Вицепремиерът Симеон Дянков поне три пъти, може би четири пъти, обяви, че кризата е приключила в България. Така ли е? Така е.

За три чисти години ваше управление вие сте похарчили със 17 млрд. лв. повече отколкото предишното правителство, по 6 млрд.лв. на година. Питат хората - 17 млрд.лв. повече сте похарчили, защо няма пари за никой? Защо няма пари за пенсионери, за майки, за полицаи, за онкоболни? Няма отговор и вие не го давате. Междувременно за същите тези години и до края на мандата ще натоварите всеки един българин с нови дългове на държавата - близо 5 млрд.лв. нов дълг. Не броя похарчените от фискалния резерв, който ви оставихме. 5 млрд.лв. това са по 684 лв. на един български гражданин - от новороденото, което естествено не може да плаща тези дългове сега, до най- възрастния човек. Това е сметката от вашето управление.

И догодина вие ще събирате по- малко приходи в бюджета като дял от БВП от данъци, отколкото през кризисната 2009г. Тогава се събираха около 21% от БВП, догодина планирате около 20%. Нали постоянно контролирате? Прелитат хеликоптери на НАП, оглеждат, правят проверки. Защо няма приходи? Контрабанда - според международните фирми, които оперират в България само в цигарения бранш е около една трета. После плачете - нямало приходи, криза било. Вие сте кризата! И нямате оправдание за тази бездушна и цинична политика, която води правителството на Бойко Борисов.

Твърдите като контрааргумент - ние строим магистрали. За колко ги строите? Само 19-те км от АМ Люлин беше оскъпена с 60 милиона. Моста на Дунав с колко се оскъпи - над 30 милиона. Нали нямаше да правите анекси, АМ Тракия не е ли с анекси? С анекси е. И много други примери може да се дават. Предпочитам да имаме 20 - 30 км по- малко магистрали, построени за един мандат, но пенсионерите да не гласуват. И това беше политика на предишното правителство. Затова платихме 750 млн.лв. само за Коледни надбавки за пенсионерите. Само че тези пари не може да се откраднат. Няма комисионни там. Те се раздават на всеки човек и не може някой да се обогатява.

Твърдите, че затягате контрола. Вие газите и унищожавате дребния и среден бизнес. Преди няколко седмици бях на земеделската борса в Първенец - хората плачат, защото като видят проверка от господин Найденов знаят, че ще им съдерат кожите. Една дребна фирма, производител или търговец, за едно прегрешение административно - 3500 глоба, две прегрешения - 7000, те са фалирали. Знаете ли какъв е резултатът от това? Масова безработица. Защото в България бизнесът е дребен и среден. А вие с политика на монополизация и подкрепа на картелите смазахте точно тази икономическа основа на България. След това се чудите защо няма приходи. Няма да има приходи като няма работеща икономика. Пак се връщам - къде са 17-те милиарда лева повече разходи, които сте направили? Няма отговор. Кой спечели от тях? Няма отговор.

В края на управлението на правителството на ГЕРБ все повече хора проумяват едно нещо - управление на ГЕРБ е равно на бедност, масова бедност и мизерия на българските граждани. Идва краят на това управление и никакви предизборни ходове не могат да заличат тази истина, която хората усещат на своя гръб.

Когато приключат тези избори и това управление си отиде, ще започне истинска политика за преодоляване на бедността. Това е ангажимент на Коалиция за България.