Димчо Михалевски: ГЕРБ провежда тайна приватизация на болничната помощ

Окт 25, 2012 Новини БСП 0 886

  „Откакто ГЕРБ са на власт целенасочено се провежда тайна приватизация на болничната дейност", каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски при представяне на открито писмо до премиера Бойко Борисов по повод фалита на общинската болница в Девин

 

„Откакто ГЕРБ са на власт целенасочено се провежда тайна приватизация на болничната дейност", каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски при представяне на открито писмо до премиера Бойко Борисов по повод фалита на общинската болница в Девин. Михалевски обясни, че в страната ни са разкрити над 20 нови, големи частни болници, които изземат все повече от ограничения ресурс на Здравната каса, определен за болнична помощ. „При общ размер на финансиране на всички лечебни заведения от 1 милиард и 200 млн. лева, годишно, новите частни болници са ангажирали ресурс от над 200 милиона лева. При тази ситуация се срива финансирането на почти всички общински и държавни болници", категоричен е Димчо Михалевски.

Депутатът от левицата изтъкна, че фалитът на болницата в Девин има пряка връзка с ангажиментите на правителството към общинското здравеопазване. „Още повече, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Община Девин на последните местни избори носи пряка отговорност за състоянието на болницата", припомни Димчо Михалевски. Той разкри, че освен лошото управление на здравното заведение, има още две причини за състоянието на малките общински и държавни болници: високите нива на компетентност по клиничните пътеки, които рязко са ограничили броя на клиничните пътеки в малките болници и отрязаната от правителството на ГЕРБ субсидия за болниците в отдалечените, планински райони на страната. „Факт е, че не само общинската болница в Девин има финансови проблеми. Такива проблеми имат всички малки общински и държавни болници в цялата страна", категоричен е  Михалевски.

Според него за спасяването на болницата в Девин е необходимо спешно осигуряване на финансов ресурс в размер от около 2 милиона лева, но за спасяването на общинското и държавно здравеопазване е необходима промяна на методиката за определяне на нивата на компетентност на болниците и възстановяването на практиката за предоставяне на целева годишна субсидия за всички отдалечени болници и болниците в планинските райони.

 

„Не за първи път сме свидетели на изключително неадекватни действия на управляващите в областта на здравеопазването. Пример за това е нелепата смърт на 36-годишен мъж, починал от ужилване от пчела в Оряхово", каза депутатът от ПГКБ Георги Божинов по повод негов сигнал към здравния министър Десислава Атанасова.

Божинов припомни, че вече нееднократно е подавал сигнали за общинската болница в Оряхово, която е изпаднала в тежка финансова и кадрова криза. „Нуждите и надеждите на хората за добре работещо лечебно заведение и добре организирана бърза и неотложна помощ са огромни. Общинското ръководство полага похвални усилия, но без ясна стратегия и без конкретна здравна политика и помощ от правителството резултатите няма да бъдат задоволителни", заяви Георги Божинов.

Депутатът бе категоричен, че въпреки, че болниците са търговски дружества, които могат да фалират и да им бъдат назначавани ликвидатори, това не означава, трябва да има и ден пауза, в която да не е гарантирана неотложната и спешна помощ на хората. „В болницата в Оряхово вече се режат радиаторите. Сигурно добрите намерения на ГЕРБ и там ще се реализират, но днес вече умират хора и ние не можем да чакаме слънчевите перспективи на управляващите", каза още Георги Божинов.

 

 

О Т К Р И Т О   П И С М О

 

до г-н Бойко Борисов - министър-председател на Република България

 

 

Уважаеми господин Борисов,

 

    Вчера, 24 октомври 2012 г., на брифинг в Министерски съвет заявихте дословно: "БСП и ДПС са довели болницата в Девин до фалит.", както и "БСП и ДПС са безчинствали в тази област". Тежки думи и откровена лъжа.

 Поради  обстоятелството, че свободата, с която боравите с фактите, не познава граници, се налага да Ви припомня три факта :

Първо, БСП не е участвала в управлението на местно ниво в Девин в периода от 1999 до 2011 г. ;

Второ, вашият кандидат на ГЕРБ за кмет на Община Девин на последните местни избори, беше такъв в периода от 1999 до 2007 г. и има пряка отговорност за състоянието на общинската болница в Девин ;

Трето, болницата в Девин спря своята дейност при Вашето управление, което очевидно има връзка с ангажиментите на правителството към общинското здравеопазване.

    Факт е, че главната причина за спиране на дейността на МБАЛ-Девин е в лошото управление на болницата. Допълнителните причини, обаче, които ускориха процеса на колабиране на дейността са две:

Първата, въведените от Вашето правителство по високи нива на компетентност за клиничните пътеки, което доведе до ограничаване на броя на клиничните пътеки в общинските болници и намаляване на техните приходи.

Втората, след 2009 г. се преустанови предоставянето на специалната субсидия, предвидена в Закона за лечебните заведения, за отдалечените болници в планинските райони на страната.

 Факт е, че не само общинската болница в Девин има финансови проблеми.

 Факт са конституционните права на всеки български гражданин да има достъп до болнична помощ. И то бърз и евтин достъп.

 

   Вие ни обвинявате, че организираме и мотивираме хората да протестират. Аз мисля, че хората в Родопите, както и всички останали наши съграждани, имат право на здраве и живот. И това е основната причина те да имат своите справедливи искания към Вас. Не търсете лесното обяснение в политическото противопоставяне. Само, че ние с Вас, независимо от различията си имаме общ ангажимент - да осигурим болнична помощ на хората и да не допускаме повече смъртни случай в България, заради това, че наблизо няма болница.

  Какво е решението на казуса в Девин?

  Никой не иска и не поставя условието държавата да плати безвъзмездно натрупаните задължения на МБАЛ-Девин. Без необходимия финансов ресурс, обаче няма да се възстанови болницата в Девин. Затова са необходими следните прости и ясни стъпки :

 

1.     Осигуряване на необходимия финансов ресурс от около 2милиона лева, в един от следните три варианта:

 

а/ предоставяне на мажоритарен пакет от акциите на МБАЛ-Девин ЕАД, примерно 51 %  или повече процента в собственост на държавата срещу 2 милиона лева - не влияе на разходната част на консолидирания държавен бюджет;

 

б/ предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи на Община Девин в размер на 2 милиона лева за конкретни обекти, която временно да бъде ползвана за рестартиране на дейността на МБАЛ-Девин, а в рамките на настоящия мандат на местните органи за самоуправление до 2015 г. бъде възстановена със собствени средства на общината и обектите да бъдат изпълнени - отчита се като разход по консолидирания държавен бюджет;

 

в/ предоставяне на временен безлихвен заем на община Девин в размер на 2 милиона лева - не влияе на разходната част на консолидирания държавен бюджет;

 

2.     Промяна в методиката за определяне на нивата на компетентност на болниците за да се гарантира финансова устойчивост

 

Необходима е промяна в изискваните нива за компетентност, като се отчита спецификата на отдалечени болници и болници в планински райони за да може да се гарантира, че те ще получат правото да имат необходимите им отделения (в случая 4 - хирургично, вътрешно, неврологично и педиатрично).

 

3.      Възстановяване на практиката за предоставяне на целева годишна субсидия за отдалечените болници и болниците в планински райони на основание Закона за лечебните заведения

 

Необходимо е да се отрази в Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година, в разходите на Министерството на здравеопазването.

 

 В пакет 3-те мерки по решенията са в състояние да направят възможно възстановяване на дейността на болницата и да има контрол от страна на държавата върху нейната дейност.

 

 

Уважаеми господин Борисов,

 

Това е решението на казуса в Девин. Държавата има необходимите ресурси да го реши справедливо. Вие сте на ход.

 

 

 

 

 

Димчо Михалевски

народен представител от 22-ри

Смолянски избирателен район