Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

Окт 24, 2012 Новини БСП 0 1470

Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев     Присъстваме на един от най- важните дебати на това Народно събрание

Изказване

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

Присъстваме на един от най- важните дебати на това Народно събрание. Очертава се ясно противопоставяне - между една власт и един народ. Тук в залата за съжаление не присъстват главните виновници за това. Най- изгодният енергиен проект за България, който гарантира сигурността на българската енергетика, бъдещето на българската индустрия, поносими цени за гражданите -този проект действително е важен. Тук липсва за пореден път министър-председателят Борисов, вицепремиерът Дянков и страхливо избягалият от тези дебати министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Ние живеем в момент, когато в България се унищожава парламентарната демокрация, а с днешното предложение и най- вероятно решение на мнозинството на ГЕРБ, се опитвате да унищожите и да подмените народовластието в България. Това поведение на управляващите издава три неща - страх, арогантност и шизофренно поведение.

Защо страх - уплашихте се от това, че безпрецедентен брой български граждани се подписаха под искането за първото за 23 години демокрация провеждане на пряко народно допитване. Надявахте се, че няма да се събере нужният брой подписи. После де надявахте, че няма да има достатъчно валидни подписи. И двете ви надежди бяха опровергани от хората. И затова сън не ги лови управляващите от няколко месеца и се чудите как със всякакви завои да избегнете истинския референдум. Не се получава. Затова се опитвате да извадите от въпроса за референдума съдържанието, нарушавайки принципите на закона и на българската Конституция.

Страх ви е от отговорността за пропилените повече от три години нищонеправене по най- изгодния икономически проект на българската държава. Само че никой няма да ви скрие от вашата отговорност пред гражданите, когато дойде и референдумът, а след това и парламентарните избори.

Показвате истинска арогантност и съжалявам депутатите от ГЕРБ, защото ви използват за пореден път. Защото демонстрирате самочувствие, че вашите 77 подписа са равни на 777 000 подписа и се опитвате, след като вие не можете да съберете подписи за ваш референдум, да смените истинския въпрос, зад който застанаха българските граждани.

Какви са признаците на шизофренното поведение? За три години колко завоя направихте по отношение на Белене? Говорихте - това е гьол, това е лош проект, спираме Белене. След това Бойко Борисов заяви, че без проекта българската държава и икономика ще фалират, а хората няма да могат да плащат цените за ток. Цитирам много ясно вашия лидер. Последно правителството без никакви обяснения март месец спря този проект и отново употребиха вас, народните представители от ГЕРБ. Защото се страхуват да поемат тази отговорност и ви накараха да приемете решение на Народното събрание, което да снеме от тях отговорността, да кажете - парламентът, висшият орган взе това решение. Това показва поведението на Бойко Борисов и на управляващите през последните дни.

Кой каза - въпросът трябва да е такъв, какъвто е текстът, даден от БСП и от Инициативния комитет? Господин Борисов. След това очевидно се уплашихте за пореден път, защото е ясно, че мнозинството от хората ще кажат ДА именно на изграждането на атомна електроцентрала на площадка Белене. И това ще бъде шамар за поведението и за политиката на това правителство. Затова сега играете тези дребни и недостойни игри - да подмените същността на този въпрос.

От национално значение ли е темата за изграждане на нова българска ядрена мощност на площадка Белене? Разбира се, че е от национална значение, защото това гарантира енергийната сигурност на България, това дава перспектива за развитие на българската индустрия. Това дава възможност също така във времето, десетилетия напред да имаме такъв енергиен микс, че цената да бъде по- поносима за хората. А не да се случи това, което видяхме през последните десет години. Шест пъти е увеличението на цената на тока за последните десет години. Публична тайна е, че цените от атомните електроцентрали са много по- ниски от ТЕЦ-овете, да не говорим за зелената енергия. Така е навсякъде по света, така щеше и така ще бъде и в България, след като вие си тръгнете.

Хората усещат важността на тази тема, дори без да са тесни специалисти, защото всъщност въпросът е много ясен, алтернативата е ясна - дали ние ще бъдем нация на сервитьори и овчари, както предлага Бойко Борисов на младите висшисти, или ще бъдем нация, която е способна да развива високи технологии и ядрени електроцентрали, да има високо ниво на образованието и да бъде конкурентна в своята индустрия. Това е същността на въпроса. Вие избирате с вашите бездействие и действия, спирайки Белене,  да бъдем нация на прислужници, нация само на туризъм и не особено конкурентно селско стопанство. И затова българите чувстват, че има нужда да се произнесат по този въпрос.

Конституционен ли е въпросът? Разбира се, че е  конституционен, конституционносъобразен. Вие самите, това мнозинство, се произнесохте края на март с решение, не с декларация. Нещо повече - когато направихте смешната комедия с воденето на инвеститори, от които после се отрекохте. Вие, госпожа Цачева начело, внесохте проект на решение на парламента, където дори определяте параметрите на разговорите с евентуалния инвеститор, с което показвате, че темата е в компетентността на Народното събрание. И всички приказки, че бил противоконституционен въпросът не отговарят на никаква истина.

Подменяте същността на въпроса. Много добре го знаете. Правите го от страх и за да излъжете хората. Защото самият Бойко Борисов каза, че всички разбираме, че става дума за Белене. Защото заявките за 7-ми блок на Козлодуй са само едни намерения, няма нищо свършено - нито икономическа, нито техническа оценка, никакви реални стъпки не са извървени. И в един момент ние сме пред риска да се окажем след 2021г. без Белене, без Козлодуй и с ужасни, непоносими цени на тока, непоносими за хората и за индустрията.

Вие казвате - всъщност въпросът е същия, само че вие си противоречите. След като премиерът казва, че става дума за Белене, г-н Добрев казва - по- добре 7-ми блок на Козлодуй - изяснете се. Стига с тази шизофрения, оплели сте се като пилета в калчища във вашите собствени лъжи и начини да се измъкнете от истинския въпрос.

Няма как да излъжете никого. Кажете - едно и също ли се казва в следните две изречения - Иван иска да се ожени за Мария; Иван иска да се ожени. Има ли разлика по съдържание? Разбира се, че има, както има и разлика в двата въпроса - на Инициативния комитет, който подкрепят хората и въпроса, който вие пробутвате. Мислите ли че по този начин ще измамите хората и ще може да приказвате при провеждане на референдума, че всъщност вие сте спечелили. Няма кого да излъжете.

Ясно е, че сте притиснати до стената. Референдум ще има, първият демократичен референдум в историята на България. Ясно е, че тези, които гласуват ЗА, ще гласуват именно за изграждането на АЕЦ на площадка Белене.

Искам да поема ангажимент от името на ПГКБ - ние ще се съобразим с волята на мнозинството от българските граждани, които ще излязат на този референдум и след изборите ще реализираме тяхната воля, каквото и да прави сега ГЕРБ.

Вие се оплетохте в собствените си лъжи. Трябва хората да знаят - когато се подписва един договор окончателен за изграждането на такъв мегапроект, когато има налице три взаимно допълващи се неотменни условия едновременно и първото условие - това е одобрен 100% технически проект, много добре знаете, че техническият проект беше одобрен и готов към юли 2009г. на 75%. Сега, тази пролет трябваше Агенцията за ядрено регулиране да одобри вече окончателната фаза на проекта. Второто условие  - да има стратегически инвеститор. Такъв имаше, беше избран с конкурс. Трето - да има конкретно изписано споразумение вече за всички детайли на строителните работи. Бяха договорени 95% от всички тези работи и цената за всяка дейност. Но не може да се подпише окончателен договор без свършването на 100% на всички тези неща. Защото трябва да призная една вина - не можехме да предположим, че България ще бъде управлявана от правителство, което ще загърби национални интереси, което ще изпълнява външни поръчки в интерес на икономически субекти и на политически цели; че едно правителство ще хвърли на вятъра гигантски суми, без да търси реализацията на най-изгодния енергиен проект за България, който ще гарантира бъдещето на енергетиката, спокойствие на хората и перспективи за българската индустрия.

Затова хората ще подкрепят референдума и бъдещето на ядрената енергетика чрез изграждането на Белене.