Сергей Станишев и премиерите на ПЕС подготвят стратегия за повече социални политики в Европейския съвет

Окт 17, 2012 Новини БСП 0 1185

На 18 октомври 2012г

На 18 октомври 2012г. в Брюксел президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев събира министър-председателите от левицата, за да подготвят позициите, които европейските социалисти ще отстояват на предстоящия Европейски съвет. Срещата ще започне в 13.00 часа в конгресния център The Square (Rue Ravenstein), а в 14.45 часа ще се проведе пресконференция за медиите (стая 311, ет.3).

Сергей Станишев ще води разговора на най- високо ниво за това как да се засилят социалните политики в решенията на Европейския съвет. Лидерите ще обсъдят и бюджета на ЕС за 2014 - 2020 г. Ще бъде дискутирана общата позиция на министър-председателите на левицата по отношение на предложението за създаване на банков съюз, както и по въпроса за отделен бюджет на евро-зоната. На срещата ще бъдат разгледани възможните общи бъдещи стъпки на левите правителства в Европа за по-голяма солидарност и интеграция в рамките на Съюза. Сред участниците в срещата ще бъдат премиерите Вернер Файнман - Австрия, Елио ди Рупо - Белгия, Хеле Торнинг-Шмит - Дания, Робърт Фицу - Словакия, както и председателят на ЕП Мартин Шулц.

Миналата седмица в България беше новият генерален секретар на ПЕС Ахим Пост. Той специално дойде централата на БСП, за да обсъди със Сергей Станишев подготовката на срещата на лидерите.