Нови фрапиращи сигнали за корупция от страна на управляващите внесоха депутатите от ПГКБ

Окт 17, 2012 Новини БСП 0 1482

Нови фрапиращи сигнали за корупция от страна на управляващите внесоха депутатите от ПГКБ в комисията за корупция по високите етажи на властта

Нови фрапиращи сигнали за корупция от страна на управляващите внесоха депутатите от ПГКБ в комисията за корупция по високите етажи на властта.

Корнелия Нинова представи сигнал, свързан с добива и търговията на дървесина. Комисията трябва да изясни как са избрани брокерите на стокова борса и има ли нарушения на закона при избора на фирмите. Другите важни въпроси са - оказван ли е натиск върху фирми да не участват, как са проведени обществените поръчки, има ли облагодетелствани лица и те ли са причината за високата цена на дървесината.

„Някой е наредил между АЕЦ Козлодуй и гражданско сдружение да бъде сключен договор, на базата на който от централата са превеждани големи суми пари", изтъкна Георги Терзийски. Според него възниква въпросът - кой е наредил сключването на такъв договор, какви суми са били превеждани и защо превеждането на пари е секнало, след като председателят н сдружението Чавдар Атанасов е бил освободен. Терзийски отбеляза интересния факт, че Атанасов е съотборник на Бойко Борисов в Бистришките тигри. Депутатът попита дали това означава, че Бистришките тигри са на правителствена хранилка.

Пенко Атанасов представи сигнал във връзка с обществената поръчка за избор на борсов посредник за закупуване на горива от Селскостопанската академия за срок от три години. „Категорично е нарушен общественият интерес и считаме, че ще бъдат нанесени щети на държавата до 812 000 лв.", отбеляза Атанасов.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов коментира пред медиите посещението на Яне Янев във ВСС. Депутатът от левицата постави въпросът кой и кога е упълномощил Янев да прави подобни посещения. Найденов изрази изненадата си от видяното - как членове на ВСС служат като фон за изявленията на Яне Янев и се превръщат в участници в една съмнителна политическа акция.