Сергей Станишев: Игричките на управляващите с референдума не могат да преодолеят волята на българите

Окт 16, 2012 Новини БСП 0 1454

Янаки Стоилов: Въпросът е пределно ясно зададен и референдумът трябва да се състои   „Въпросът за референдума трябва да отразява волята на стотиците хиляди българи, които са се включили в подписката

Янаки Стоилов: Въпросът е пределно ясно зададен и референдумът трябва да се състои

 

„Въпросът за референдума трябва да отразява волята на стотиците хиляди българи, които са се включили в подписката. Всички игрички- юридически или технологични не могат да преодолеят волята на хората". Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция. Според него не бива президентът да влиза в политическите игри на управляващите и да се превръща в техен подизпълнител. „Имаме подозрения, че Росен Плевнелиев изпълнява поръчките на това управление. Предупреждавам Плевнелиев, че ще влезе в една политическа игра, за която няма основание, след като парламентът, в това мнозинство, се е произнесъл с решение за референдума. Всичко е пределно ясно и няма място за игри", категоричен бе Сергей Станишев.

Той припомни, че изключително много български граждани са се подписали в подписката за референдум. „Заради това ГЕРБ ги е страх. Защото много хора са се подписали и са казали - искаме да ни чуете мнението. Управляващите обаче, заедно с комисията на Яне Янев и комисията „Белене" в парламента целят да дискредитират референдума", заяви Станишев. По думите му за всички българи е ясно, че това не са обективни комисии, а правителство е продало националния интерес и сега се опитват да замажат нещата.

Лидерът на БСП бе категоричен, че позицията на левицата е ясна и няма база за питане дали е конституционен въпросът на референдума или не. „Ние имаме само един интерес- българските граждани да си получат обратно държавата и да може тяхното решение да е валидно във всички институции", каза още Станишев.

Председателят на БСП разкри поредни лъжи на Бойко Борисов и управлението му. „През последните дни, много лицемерно и лъжливо, Борисов обясни, че няма пари за социална политика заради предишното правителство. Това е тотална лъжа", каза Сергей Станишев. Той припомни, че за трите години самостоятелно управление на предишното правителство, общите разходи на бюджета са били около 65 млрд. лв., а за три години управление ГЕРБ са похарчили повече от 83 млрд. лв., което е със 17 млрд. лева повече. „С толкова много повече похарчени пари- защо няма пари за никой? Нито за пенсионерите, нито за работещите и техните заплати, нито за онкоболните, нито за полицаи, нито за военни, нито за наука. За нищо няма пари", заяви Сергей Станишев.

Според него обясненията са, че правителство, властта в България краде много и покровителства политически контрабандата в страната, както и че приоритетът на това правителство не е социалната политика. „Резултатът е масово обедняване на българите за тези три години управление на ГЕРБ", категоричен е Станишев. Той припомни, че инфлацията е над 14%, а приказките, че ГЕРБ ще увеличават пенсиите, няма да покрият дори инфлацията до момента, а още по- малко за следващата година. „Ясно е, че лентичките, които Борисов реже, са заплатите и доходите, които българите не получават. Затова е много жалък и лицемерен крокодилският плач за липсващите пари", каза още Сергей Станишев.

С думите „през тези седмици се решава съдбата на референдума в България", зам.-председателят на НС на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов отбеляза, че не бива да се подценяват маневрите на управляващите за осуетяване на първия национален референдум в страната. Янаки Стоилов припомни и как се е променила позицията на президента Росен Плевнелиев, че референдумът трябва да се проведе. „Интересното е, че след края на консултациите, той не излезе с тази позиция, а с уговорките, че референдумът трябва да се проведе по начин, който не предизвиква разделение и при ясно формулиране на въпроса. Въпросът е пределно ясно зададен и референдумът трябва да се състои!", категоричен е зам.- председателят на БСП.

Стоилов счита, че темата „Белене" е стратегически за България въпрос, поставен коректно и с ясна формулировка, а българските граждани са единствените, които могат да се произнесат по него след като са станали свидетели на непоследователната позиция на управляващите по темата.

„Кандидатите на БСП са получили повече от половината от гласовете на изминалите избори", каза секретарят на НС на БСП Красимир Янков във връзка с изминалите частични месни избори. Той напомни, че на първи тур ГЕРБ не печели в нито на едно от населените места, което е ярко доказателство, че ГЕРБ не е безспорен политически фактор и авторитет на местно самоуправление.

БАН е пред закриване, предупреди Ваня Добрева. Тя изтъкна, че по време на управлението на ГЕРБ БАН вече е напусната от около 1400 души. Депутатът напомни, че Росен Плевнелиев обеща на БАН 14 млн. лева допълнително за бюджет 2012 година, а Дянков обеща, че ще бъде подобрено финансовото положение на БАН. „Нищо от тези обещания не беше изпълнено", заяви Добрева. Тя беше категорична, че БСП ще се противопостави на тази антинаучна и антиевропейска политика, която ГЕРБ провежда вече четвърта година. „Подготвяме алтернативен проект на бюджет за 2013 година, в който образованието и науката са реални приоритети", изтъкна Добрева.