Сергей Станишев поздрави победителите от левицата на изборите в Черна гора и Литва

Окт 16, 2012 Новини БСП 0 1141

Настъпва решително време за Черна гора и за цяла Европа

Настъпва решително време за Черна гора и за цяла Европа. Необходимо е заедно да работим за промяната, от която се нуждаят нашите граждани и нашите икономики. Това послание отправи президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев в писмото си до лидера на Демократическата партия на социалистите на Черна гора Мило Джуканович. Станишев поздрави Джуканович за победата на партията му на парламентарните избори. В писмото си лидерът на европейските социалисти изтъква, че с вота си черногорци са казали „да" на реформите, на силните демократични институции и на модерната икономика, основана на растежа и работните места.

Сергей Станишев изрази подкрепата на ПЕС и за Ранко Кривокапич, чиято партия също е част от управляващата Коалиция за Европейска Черна гора. В писмото си до лидера на Социалдемократическата партия на Черна гора, Станишев подчертава, че вотът на хората е признание за постигнатото в предишния мандат. „Черногорци разбират, че прогресивната коалиция е най-добрият избор, който ще преведе страната им през това сложно за икономиката време и ще води към членство в ЕС", отбелязва президентът на ПЕС.   

Лидерът на европейските социалисти поздрави за победата на парламентарните избори в Литва председателя на Литовската социалдемократическа партия Алгирдас Буткевичус. „Европа е в дълбока криза, която започна като финансова и икономическа, а вече е и социална. Хората имат нужда от нашите отговори на техните тревоги", изтъква Станишев в писмото си. Президентът на ПЕС подкрепя посланието, което литовските социалдемократи отправят - за растеж и инвестиции. „За съжаление консервативното мнозинство в Европа до момента се придържа към късогледата политика на рязане на разходи", отбелязва още Станишев.

Президентът на ПЕС изтъква политическата промяна, която се случва в Европа и напомня за победите на социалистите и на социалдемократите през последната година. „Литовското председателство на Европейския съвет през 2013г. ще бъде отлична възможност да работим заедно за по- справедлива, по- социална и по- прогресивна Европа", изтъква Станишев в писмото си до Буткевичус.