Сергей Станишев: Приказките на Борисов за социална справедливост са пълно лицемерие

Окт 15, 2012 Новини БСП 0 964

Пари няма, защото се краде много   Изявлението на Бойко Борисов е цинично и лъжливо

Пари няма, защото се краде много

 

Изявлението на Бойко Борисов е цинично и лъжливо. Всичките му приказки за социална справедливост са пълно лицемерие. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по повод на вчерашните поредни  опити на Борисов да се оправдава с предишното правителство и да обяснява защо няма пари за социални плащания. Лидерът на социалистите изтъкна конкретни факти, които ясно опровергават твърденията на настоящия премиер. Станишев напомни, че за трите самостоятелни години управление на предишното правителство от 2006г. до 2008г. бюджетните разходи бяха общо 65 млрд. и 712 млн.лв. Същевременно през изминалите три години от мандата на ГЕРБ бюджетните разходи са със 17 млрд. 752 млн. лв. повече или общо 83 млрд. и 464млн.лв. Въпреки по- малкото похарчени средства, правителството на Сергей Станишев всяка година увеличаваше пенсиите, доходите, социалните помощи.

„При БСП социалната политика беше приоритет", обобщи лидерът на БСП и попита - след като ГЕРБ харчи повече, защо няма пари за никого - няма за пенсии, за социално слаби, за онкоболни, за БАН. Според Станишев логичният отговор е, че пари няма, защото се краде много. „ГЕРБ взима пари от всички граждани. Лентичките, които Борисов реже, са за сметка на заплатите и доходите, които не дава", добави Станишев. Той подчерта, че и догодина ГЕРБ ще събере по- малко приходи като дял от БВП от предишното правителство. Председателят на БСП напомни още, че при ГЕРБ контрабандата достигна небивали размери, което няма как да се случи без покровителството на управляващите. Лидерът на социалистите не пропусна да отбележи, че докато БСП увеличи фискалния резерв с 4 млрд.лв. и намали държавния дълг, ГЕРБ опоскаха спестените милиарди и до края на мандата ще затиснат България с близо 5 млрд.лв. дългове.

„Ако Бойко Борисов иска да се бори за социална справедливост и срещу богатите, да последва предложението на БСП - да се вдигне данъкът на хората с високи доходи. Това е израз на солидарност по време на криза", заяви Станишев. Според него Борисов не предприема тази стъпка, защото обслужва интересите на тясното си обкръжение. Лидерът на БСП даде пример с приказките на ГЕРБ, че щели да въвеждат данък „богатство", а реално въведоха данък „колиба". „Сега с десятъка върху депозитите облагат хората с малки депозити", подчерта Станишев и напомни, че 70% от депозитите са едва до 1000лв.