Сергей Станишев: Симеон Дянков удря бедните българи

Окт 10, 2012 Новини БСП 0 1379

Това е поредната екстравагантна идея на Симеон Дянков, която цели да бръкне в джоба на българските граждани

Това е поредната екстравагантна идея на Симеон Дянков, която цели да бръкне в джоба на българските граждани. Тя удря не само богатите хора с големи влогове, но и бедните българи. Това коментира председателят на БСП Сергей Станишев по отношение на идеята на правителството да се облагат с 10% лихвите по депозитите на физическите лица. Лидерът на социалистите категорично възрази срещу обяснението на Дянков, че това е едва ли не данък върху богатството. Станишев подчерта, че ще се облагат депозитите и на хората с ниски доходи, които пазят бели пари за черни дни.

Сергей Станишев коментира още, че ако беше искрен, Симеон Дянков трябваше да предложи да се освободят от данъчно облагане лихвите, които хората плащат по ипотечните и потребителските си кредити. Това е логиката на данъчното облагане на лихвите - щом се облагат лихвите за депозити, трябва да се освободят от облагане лихвите по кредити, които са ползвали хората.

Лидерът на БСП подчерта още, че ако Дянков искаше да облага богатите, трябваше да приеме идеята на БСП - доходите на бедните българи да бъдат освободени от Данък общ доход, а богатите да плащат ставка по- висока от 10%. „Това би било социално справедливо по време на криза", изтъкна Станишев. Според него идеята на управляващите показва, че очевидно те очакват, че ще са зле с изпълнението на бюджета и се чудят как да го пълнят.