ПГКБ внася сигнали за корупция на днешното управление

Окт 10, 2012 Новини БСП 0 1378

„Комисията на Яне Янев подменя дневния ред на обществото

„Комисията на Яне Янев подменя дневния ред на обществото. Истината е, че най- тежка е корупцията на днешното управление и на днешния ден". Това заяви секретарят на ПГКБ Мая Манолова по време пресконференция. Тя обяви, че депутатите от левицата възнамеряват да внасят сигнали за корупция на днешното управление и именно това според Манолова трябва да е истинският предмет на дейност на комисията на Яне Янев. Депутатът от левицата изтъкна, че не само дейността, но и начинът на работа на комисията не покрива дори минималните критерии за прозрачност. Тя даде за пример поредната лъжа на Яне Янев по въпроса как се е сдобил с решение по преписка от 2007г., като е заявил, че то е било публикувано на сайта на ВСС. „Там обаче такова решение няма. Затова днес питам - как и по какъв начин Янев се е снабдил с това решение от архивите на ВСС и кой е неговият информатор? Кое е лицето, което дирижира Яне Янев и комисията му. Кой е режисьорът разписал главната роля за Янев и за масовката от ГЕРБ?", попита още Мая Манолова.

„Истинският дневен ред днес е проектобюджетът за следващата година и искането за увеличение на заплатите, но не бива да забравяме за всички корупционни практики, които излязоха по време на това правителство", каза депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев. Точно по тази причина и първият сигнал, който ще бъде подаден в комисията, е свързан с телефонния разговор на Бойко Борисов и Ваньо Танов за Мишо Бирата. „Защо премиерът се обажда на шефа на митниците по време на проверка и защо е осуетил тази проверка? Ако някой може да нарежда на г-н Танов, това е министърът на финансите, който по този начин е бил изключен от веригата. Защо се прекратява акция на митнически служители в тази фабрика?", попита още Курумбашев.

Зам.- председателят на ПГКБ Ангел Найденов разкри, че подавания от него сигнал се отнася за корупционен скандал по обществена поръчка за реклама на Националния туристически портал „България травъл". „Поръчката е спечелена от лица, които са участвали в изработване на слоганите и рекламните материали от предизборната кампания на ГЕРБ и Росен Плевнелиев. Цената на обществената поръчка е за 30 000 лв.", каза Найденов.

Следващият сигнал бе представен от депутата от ПГКБ Антон Кутев по темата за имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов. Кутев цитира Яне Янев, който преди време заяви, че имотното състояние на вицепремиера шокиращо се е подобрило в последните няколко години. „Как се случи така, че човек на ключови властови позиции си е купил имоти на цени в пъти по-ниски от пазарните. Откъде са огромните спестявания на стойност десетки хиляди лева, които той е държал в дома си? Такова благосъстояние е трудно да се обясни с друго освен с корупция", каза още Кутев.

Последният за днес сигнал на ПГКБ бе представен от депутата Пенко Атанасов. Той обяви, че сигналът е свързан с проведения търг за 154 000 декара земи от Държавния поземлен фонд с компенсационни бонове. „Най-тежкият порок на този търг е, че предварително е създадена обстановка, за да се облагодетелстват определени фирми и лица, като размерът на облагодетелстваните е в размер на около 15млн.лв.", подчерта Михалевски. Той представи пред медиите тренда на продажба на поименни компенсационни бонове от септември 2009г. до септември 2012г.. Фрапиращ е денят 21 октомври 2011г., на който една фирма и свързани с нея лица купуват почти 30 милиона поименни компенсаторни бонове на стойност над 10 млн. лева. „До този момент никъде не се е чуло, че ще има такъв търг", изтъкна депутатът и коментира - „Явно информацията е била „добре опазена", с изключение на този, който е трябвало да се позиционира със закупуването на такъв обем компенсационни бонове на такава ниска цена - средната цена за октомври миналата година е била 34,5ст". Депутатът отбеляза, че се наблюдава отново концентрация на закупуване на компенсационни бонове, като на 26 и 27 юли тази година са закупени над 2,5 млн. бонове, а преди обявяване на заповедта - 6,6 млн. „С това контролирано изпускане на информацията е постигнато драстично повишаване на цената на компенсационните бонове и тя достига 83ст.", каза Михалевски. Получава се, че крупният инвеститор е реализирал полза за себе си допълнително 14,5 млн. „Ние твърдим, че този търг е имал за цел да облагодетелства определена фигура и фирми именно с тези средства. Затова искаме да знаем как е изтекла тази информация, за да се облагодетелства този крупен купувач", каза още Димчо Михалевски.

Приложение 1, изтегли >>>