Катя Николова: Изборната машина на ГЕРБ засече

Окт 08, 2012 Новини БСП 0 1068

  Изборната машина на ГЕРБ засече, въпреки манипулациите, натиска и лъжите

 

Изборната машина на ГЕРБ засече, въпреки манипулациите, натиска и лъжите. Анти-ГЕРБ вълната се надига. Това заяви секретарят на ИБ на НС на БСП Катя Николова на пресконференция, след като стана ясно, че на провелите се вчера избори ГЕРБ не печели никъде, докато БСП печели в три населени места и в едно отива на балотаж. Николова коментира, че именно реалният вот на хората е най- доброто социологическо проучване. По думите й е много показателен фактът, че в последната година от управлението си ГЕРБ губят избори. Николова даде пример с Калофер, където вчера ГЕРБ получиха едва 42 гласа на фона на смазващата преднина на Румен Стоянов.

Катя Николова остро възрази срещу манипулациите на управляващите по места. Тя даде пример с областния управител на Враца и кмета на Козлодуй, които в изборния ден обикаляха избирателни секции в Хърлец. Секретарят на ИБ на НС на БСП отбеляза, че наглостта на ГЕРБ стигна до там, че да използват АЕЦ Козлодуй за предизборна агитация. Като друг порок Катя Николова изтъкна злоупотребата на ГЕРБ с мнозинството, което имат в изборните комисии. Тя отново даде пример с Хърлец, където вчера до късно вечерта членове на една от секциите отказваха да подпишат протокола с резултатите. „Повтарят броенето на бюлетините до умопомрачаване докато не изкарат удобен резултат", възмути се Николова. Тя изтъкна, че по подобен начин ГЕРБ са стигнали до балотаж в Туховища.

„Страхът на хората е преодолян и те са готови да отстояват истинския си вот", каза Катя Николова. Тя подчерта, че БСП с всички средства ще помага на гражданите да отстояват свободата и правата си. Секретарят на ИБ на НС на БСП напомни, че позицията на Сергей Станишев като президент на ПЕС е възможност да се привлекат повече наблюдатели на изборите, които да реагират на изборните машинации на ГЕРБ.

Секретарят на ИБ на НС на БСП Красимир Янков обобщи множеството жалби, които сигнализираха за нередности на изборите вчера - извозване на хора до ОИК, бит и заплашван общински съветник, прозрачни бюлетини. „В целия пакет от жалби е очертан модела на правене на избори от ГЕРБ. Не трябва да допуснем никога вече избори по модела на ГЕРБ", категоричен беше Янков. Той изтъкна, че БСП е гарант на демократичния модел в страната.

Председателят на МО в БСП Явор Гечев отбеляза, че общинският съветник от БСП в Хърлец е бил бит от „един местен хубостник", който цял ден е стоял пред щаба на ГЕРБ. Гечев попита дали Бойко Борисов е имал това предвид, като е заявил, че възнамерява да бие ПЕС. Председателят на младите социалисти изрази недоумение защо биячът не е бил задържан и призова полицията да вземе мерки.