Избирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС е най-голямата и най-важната новина за България

Окт 07, 2012 Новини БСП в медиите 0 1228

Илияна Йотова,  член на Европейския Парламент от групата Социалистите и Демократите, заяви пред Илиана Беновска по Радио К2, че избирането на Сергей Станишев за постоянен президент на ПЕС е най-голямата и най-важната новина за България

Илияна Йотова,  член на Европейския Парламент от групата Социалистите и Демократите, заяви пред Илиана Беновска по Радио К2, че избирането на Сергей Станишев за постоянен президент на ПЕС е най-голямата и най-важната новина за България. Тя каза, че управляващите са направили опит да заглушат тази новини и че победата на лидера на БСП е голямо признание, за което ще са нужни десетки години български политик да бъде избран за такъв висок пост в Европа като президент на ПЕС. Илияна Йотова каза, че човек не трябва да се отказва от историята си и още по-малко ние българите, и да си спомним времената, когато Георги Димитров и Васил Коларов са били световни лидери в много трудни години. Тя допълни, че от Сергей Станишев се очаква да изведе ПЕС като победител на изборите за ЕП през 2014г.

Йотова изтъкна, че държавите от бившия социалистически лагер са подложени на една доста сериозна неглижираност и отрицание, в условията на все по-тежка криза в Европа и в условията на растящия популизъм и нихилизъм в Европа. Засилва се убеждението, че ако не са били соцстраните, сега Европа няма да е в толкова голяма криза. Илияна Йотова беше категорична, че избирането на източно-европеец за президент на ПЕС е истинско доказателство, че социалистите в Европа не правят разлика между страните от стара Европа и новоприсъединилите се. „Кризата е доказателство за краха на либералния пазар и на капитализма така, както си го представяха десните партии", допълни евродепутатката. Тя отбеляза,че расте опасността да се утвърди политиката на доста десни политици за Европа на две писти, в клуба на богатите да влизат 17 държави, а останалите 10 да ги догонват.

В Европа в момента има откровена заплаха на демократичните принципи, радикализира се обществото и все по-голяма популярност придобиват популистки партии, каза Илияна Йотова. Според нея от лидера на ПЕС се очаква да намери решение как да се справим с ксенофобията, с радикализма да върне нормалните отношения между демократичните партии в Европа - ляво, дясно, център. „Откъде и за какво трябва да поискаме пари от европейските фондове, освен за прочутите магистрали, които не хранят хората и не могат да ги задържат в страната", заяви Йотова и подчерта, че в България трябва да има дебат по тези теми.

Според евродепутата езикът на министър-председателя е характерен за друго време и за други структури в държавата, които не са били съвсем легитимни. Според нея начинът, по който ГЕРБ представят нещата в България, не показва истинското съотношение на силите. „При този невероятен ботуш, с който се газят всички медии, всички социологически агенции, с който не се дава да проникне гласът на опозицията освен в много редки изключения", продължи Илияна Йотова. Тя каза още, че българският бизнес е удушен, унищожен, фалирал - благодарение на един човек, който се казва Симеон Дянков, но отговорността е на цялото правителство и на управляваща партия.

„Ние ще преборим на изборите ГЕРБ, не с подобни изявления на техните, тази лексика на нас не ни е присъща, нашият приоритет са преди всичко доходите на хората и тяхната сигурност", подчерта Йотова. Тя каза, че в България има отчайващо количество бедни хора, живеещи в мизерия, а на другия полюс е един приближен кръг до днешните управляващи, на който се дават най-сериозните проекти, най-сладките обществени поръчки, в които винаги се заделя техния лъскав пай, ножицата е огромна.

„Една песен на един рап изпълнител (песента „Бяло, зелено, червено" на Мишо Шамара) може да предизвика един такъв трус в държавата, от гледна точка, че управлението се стресна, защото тази песен не му харесва и започна да преследва авторът й", отбеляза евродепутатът. Йотова, каза, че управляващите са посегнали на конвенционалните медии, на социалните медии и се опитват да манипулират обществото. „Не вярвайте на социалните форуми, защото всичко в тях е платено", призова Йотова. Тя разказа, че по инициатива на евродепутата Слави Бинев, ще поканят Мишо Шамара в ЕП, за да бъде чут този глас от еврокомисарите, от евродепутатите, които се занимават с правата на човека. „Излезе чудесен материал на Би Би Си, в който беше цитирано и Вашето изявление, г-жо Беновска, по време на срещата с Нели Крус. Би Би Си е една изключителна авторитетна медия, която не всеки ден предава за България и нейния глас се чува в целия континент. Ние ще се опитаме да представим целия този казус на пресконференция", отбеляза Илияна Йотова. Според нея са смешни твърденията, че евродепутатите от ГЕРБ са отразявани по-малко в България, както се казва „грях им на душата". Йотова допълни, че не е склонна да мери медийните изяви на килограм, защото не е в плод и зеленчук.

Евродепутатът отбеляза още, че никъде в Европа и по света, няма парламентарна комисия, която да се опитва да преразглежда дела, върху, които се е произнесла вече съдебната система, визирайки комисията на Яне Янев. Йотова добави, че се надява професионализмът на конституционните съдии да надделее и да обявят комисията за противоконституционна.

Според Йотова върви един процес на омаскаряване на идеята за референдум за Белене. „Ако в ГЕРБ мислеха държавнически, още в момента на формулиране на въпроса за референдум за Белене, би трябвало да са провели обществена дискусия, те са във властта " отбеляза тя. 

Илияна Йотова заяви, че най-голямото й завоевание е успехът да постави Черно море с всичката проблематика, която има този регион, там където му е мястото - в голямата европейска политика, така че в следващия бюджетен период да има достатъчно средства за него.